Beskytter knuser og sikteverk med magnetiske keramikkfliser

Slitasjepunkter i knuse- og sorteringsverk beskyttes med keramikkfliser. Nå har Mineraleknikk pønsket ut en måte å skifte disse flisene på få minutter og uten lim. Stikkordet er magnet.

– Shuter og andre slitepunkter slites av stein, grus og andre slitende materialer. Mange har etterlyst en måte å bli kvitt lim og farlige lukter ved montering av keramikk på disse slitasjepunktene. Nå kommer endelig en enkel måte å montere keramikk på. Den er oppfunnet i Norge!

Den ubeskjedne meldingen kommer fra Mineralteknikk AS.

Annonse

Selskapet har levert keramikkprodukter i mange år i Norge. Få andre materialer står seg bedre mot slitasje i denne typen utstyr. Men også keramikk slites, og må byttes.

– Vi har tidligere montert inn keramikk som blir limt direkte på stål eller som gummiplater med limsjikt. Det er svært mye arbeid med å gjøre dette ettersom det må være rent, tørt og helst litt varme for å få limen til å sitte, sier daglig leder Arne Kenneth Øvstebø i Mineralteknikk.

Keramiske fliser med magnet

Nå mener han å ha funnet en god løsning: Keramiske fliser festes på utsatte slitasjepunkter med god, gammeldags magnet.

– Jeg prøvde å tenke enkelt. Hvordan kan dette gjøres enklere? Etter prøving, og ikke minst mye feiling, har vi nå klart å ta frem et produkt som monteres med en ekstremt sterk magnetbakside. Cera-Mag er faktisk så sterk at det gjelder å passe fingrene ved montering, sier Øvstebø.

Cermag, keramiske fliser med magnetisk bakside. (Foto: Mineralteknikk AS)

Nå kan alle montere disse platene selv, og enkelt bytte det når de er utslitt.

Produserer i Norge

Mineralteknikk produserer disse platene selv i Norge. Flere større bedrifter fra pukk- og smelteverk bestiller nå platene til sine slitasjepunkt.

Se video med demonstrasjon her (Instagram)

– Vi testet en plate hos Norsk Stein på Jelsa, der vi monterte den i en siktevegg. Etter tre ukers drift hadde den ikke rørt seg en millimeter. Det er god referanse for oss. Det er enormt gøy å drive forskning og utvikling etter nye bedre løsninger sier Øvstebø.

Platene leveres i 500x500mm og keramikktykkelse på 4mm eller 6mm. Andre produkter med samme type løsning er «på blokka».

– Vi vil fortsette å investere i fremtidig vekst og satser videre på nye produkter, personellutvikling og andre strategiske vekstområder. Vi tar mål av oss å bli en solid og respektert leverandør i mineralbransjen fremover. Som de fleste har fått med seg satses det stort på mineralutvinning i Norge i fremtiden. Vi skal være med på dette, sier Øvstebø.