Avinor satser på selvkjørende brøytebiler fra Øveraasen

Avinor inngår 8-års rammeavtale verdt opptil NOK 400 mill. med Øveraasen AS. Autonome brøytebiler skal etter planen tas i bruk på Gardermoen allerede til vinteren 2021/2022.

Kontrakten omfatter innkjøp av brøytebiler til Avinors lufthavner med autonome løsninger. Estimert kontraktsverdi gjennom hele avtalens løpetid er satt til opptil NOK 400 millioner. Dette inkluderer forventet uttak av de ulike opsjonene og kontinuerlig vedlikehold. Teknologibedriften Yeti Move AS, som har base i Kongsberg, er underleverandør av de autonome løsningene.

Rammeavtalen omfatter i første omgang leveranse av 12 maskiner samt utstyr fra Øveraasen AS. (Foto: Avinor).

Blant de første i verden

– Vi ønsker å være i førersetet når det gjelder nytenkning og innovasjon, sier konsernsjef i Avinor, Abraham Foss i en pressemelding.

Annonse

– Ved å gjennomføre denne anskaffelsen tar Avinor steget inn i fremtidens vinterdrift, der autonome brøytebiler er en del av løsningen. Vi er blant de første i verden til å sette i drift et slikt konsept og vil med det kunne opprettholde målet om å være ledende på vinterdrift også i årene som kommer, sier han.

– Gjennom et automatisert vinterdriftkonsept vil vi løse våre oppgaver med mindre ressurser. Effektivisering og automatisering står høyt på agendaen. For 10 år siden var ideen om førerløse brøytebiler en skisse på et papir. Det er derfor svært gledelig å se at teknologien nå er så moden at den kan settes ut i vanlig drift, sier Foss.

– Den teknologiske utviklingen går stadig videre og det blir fantastisk morsomt å kunne levere autonome maskiner til Oslo lufthavn, sier Thor Arve Øveraasen, adm. dir. i Øveraasen AS. (Foto: Avinor).

Leverer avansert brøyteutstyr til flyplasser over hele verden

Rammeavtalen som nå er undertegnet omfatter i første omgang leveranse av 12 maskiner samt utstyr fra det norske selskapet Øveraasen AS, som ble etablert i 1908 og er en virksomhet med lange tradisjoner. Øveraasen har med seg underleverandøren Yeti Move, som leverer den autonome teknologien og IT-systemene som brukes i maskinene.

– Å inngå en slik avtale med Avinor er av stor betydning for bedriften vår, sier administrerende direktør i Øveraasen AS, Thor Arve Øveraasen.

– Avtalen bekrefter vår ledende posisjon som produsent av avansert brøyteutstyr til flyplasser over hele verden. Den vil i stor grad bidra til at sysselsettingen kan opprettholdes i årene fremover, fortsetter han.

– Den teknologiske utviklingen går stadig videre og det blir fantastisk morsomt å kunne levere autonome maskiner til Oslo lufthavn. Mange flyplasser i verden følger nøye med på hva som skjer hos Avinor, og vi vil gjerne ta del i denne spennende utviklingen fremover, sier Øveraasen.

Foto: Avinor

– En anerkjennelse

Også Peter Due, CEO i Yeti Move AS, er fornøyd med kontraktsinngåelsen.

– Avtalen med Avinor bekrefter Yeti Move sin posisjon innen autonome løsninger for flyplassdrift. Dette er en anerkjennelse av den jobben som er gjort sammen med Øveraasen, og bidrar til å posisjonere Yeti Move som en globalt ledende aktør innen industriell autonomi, sier Due.

– Det er ekstra moro at Yeti i sin tid ble stiftet som et resultat av Avinors visjon om autonome løsninger for snøbrøyting, avslutter han.