Han var fjorårets beste lærling

Håvard Mørken (27) er kåret til Årets lærling 2020, av Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) region Sørøst.

– Oi, såpass ja! Jeg visste at jeg var nominert, men jeg hadde jo ikke trodd jeg skulle vinne, sier Håvard Mørken fornøyd til Anleggsmaskinen etter å ha mottatt diplom og gavesjekk fra OKABs representant Frode Fadum Holm.

Meget godt på fagprøven

Håvard Mørken var lærling i fjell- og bergverksfaget hos sprengningsentreprenøren Kjell Foss AS, inntil han tok fagprøven i november i fjor. Den besto han med toppkarakteren meget godt. Og nettopp det er ett av kriteriene for å bli nominert til årets lærling i OKAB region Sørøst.

Annonse

– Fagprøven må være gjennomført, og den må ha blitt bestått med meget godt. I tillegg må lærlingen ha vist en innsats utover det man kan forvente, forklarer Frode Fadum Holm.

Forventningspress

At Håvard Mørken oppfyller kriteriene, er det ingen tvil om, og han gikk til topps blant et knippe godt kvalifiserte kandidater fra de tre tidligere fylkene Buskerud, Telemark og Vestfold.

– Håvard er interessert i bransjen og faget, han er nysgjerrig, dedikert og engasjert. Han viste tidlig at han er en ansvarsfull person, og han har utført arbeidsoppgavene sine seriøst og samvittighetsfullt, samtidig som han er kollegial og meget godt likt. Han er rett og slett en fantastisk fyr, slår Fadum Holm fast.

– At han fikk meget godt bestått på fagprøven hadde jeg egentlig forventa. Det sa jeg til ham på forhånd også, for Håvard er ikke typen til å la seg knekke av litt forventningspress, smiler han.

FORNØYD TRIO: Årets lærling, Håvard Mørken, med gavesjekk og diplom. Han er flankert av daglig leder i Kjell Foss AS, Kristoffer Foss (t.v.), og OKABs representant Frode Fadum Holm. (Foto: Runar F. Daler).

Utmerket seg fra første stund

Håvard Mørken hadde litt lengre læretid enn vanlig, ettersom han gikk idrettslinja på videregående i stedet for anleggsteknikk. Han var derfor lærling i tre og et halvt år hos Kjell Foss, i stedet for de vanlige to årene. Der viste han raskt sitt store potensial.

– Det var imponerende hvor fort han kom inn i bransjen og «tok faget». Håvard utmerket seg fra første stund med besluttsomhet, gjennomføringsevne og innsatsvilje. Etter kort tid var han en selvdreven borevognfører, som styrte og tilpasset sin egen utvikling i stor grad, sier Kristoffer Foss, daglig leder i Kjell Foss AS.

– Han er også høyt respektert av fagarbeidere rundt seg, både fordi han gjør en god jobb og fordi han er en omgjengelig person. Han er nøyaktig, effektiv, meget fleksibel og flink til å samarbeide. Vi arbeider med høyrisiko-arbeidsoperasjoner, og det er ekstremt viktig at alle er fokusert og vurderer sikkerhet til enhver tid. Også her utmerker Håvard seg; han viser meget god forståelse for helse, miljø og sikkerhet. Planen er at han skal være fadder og holde opplæring for neste gruppe lærlinger som kommer hit til høsten.

Ga seg ikke

Måten Håvard fikk læreplass hos Kjell Foss på vitner også om stor interesse og ikke minst standhaftighet.

– Han var innom kontoret mitt flere ganger og spurte om han kunne få læreplass, men jeg avfeide ham hver gang, siden han ikke hadde bakgrunn fra bransjen. Jeg sa han i hvert fall burde ta hengerlappen og ADR-kurs, og tenkte vel for meg selv at vi ikke ville se ham igjen, forteller Kristoffer Foss.

– Men jaggu kom han ikke tilbake enda en gang, med ADR-sertifikat, hengerlappen og kompetansebevis på anleggsmaskin! Da tok vi ham rett inn, og det har vi ikke angra på. Vi er glade for at han har takket ja til fast ansettelse hos oss, og han er en person vi ønsker å satse videre på. Vi håper å kunne få meldt ham på MEFs mellomlederskole, og kanskje han kan få andre typer oppgaver i bedriften etter hvert. Men først må han få sprengt litt, sier han med et smil.

Håvard Mørken har fått på seg jakka som ikke levner noen tvil om hvem som er Årets lærling 2020 i OKAB region Sørøst. (Foto: Runar F. Daler).

Premien

Hva er så premien for å danke ut et hundretalls lærlinger i regionen som tok fagbrev i fjor, og bli kåret til den beste av dem alle?

– Han får en gavesjekk på 5000 kroner, to diplomer, en pokal, et par t-skorter og en jakke levert av Bekken og Strøm. I tillegg får alltid årets lærling et weekendopphold på Storefjell på Gol, i forbindelse med MEFs årsmøte i region Sørøst, som avholdes der hvert år. På grunn av koronaen har det ikke blitt noe i år, men vi satser på at Håvard blir med neste år, avslutter OKABs Frode Fadum Holm.