Miljøvennlig anleggsarbeid er mer enn batteridrift

(Lederartikkel i Anleggsmaskinen nr 1, 2021)

Alt skal være så fordømmade grønt nå om dagen. Og kommuner står fast i gamle spor. *

(*Ja, det er noe fritt etter Øystein Sundes sang om Widerøes Twin Otter)

Annonse

Miljø og utslipp går igjen i veldig mye nå. Ikke minst i utstyr og maskiner, med sterkt fokus på el-drift.

Noen tror elektrisk og batteridrevet utstyr er selve Nøkkelen til lavere utslipp. Heldigvis kan utslipp kuttes på andre måter enn å vente på at gravemaskinene skal få et batteri i ræva.

I realiteten kan vi kutte veldig mye mer utslipp i måten arbeidet organiseres enn ved å skifte fra steg 4 eller 5 dieselmotor til elektrisk drift.

Hodeløs sløsing med pukk

Ta den hodeløse pukksløsingen mange kommuner bedriver i rørgrøfter som eksempel. Rør skal omfylles med 8-16 eller 8-22. Uansett hva fagfolk og rørprodusenter måtte si. Kommunenes tekniske etater vil ha rørene sine pakket inn i pukk.

Dette er pukk som må knuses, deretter knuses en gang til, for så å fraktes med lastebil til grøfta.

Politikere og bygningsbyråkrater i de samme kommunene begynner nå å forvente at arbeidet skal gjøres av elektriske maskiner. Da er galskapen komplett.

Kanskje har vi nå fått en dokumentasjon som selv kommuner kan ta til seg: En masteroppgave som viser det fagfolk har sagt i årevis: Det er galskap å bruke ren pukk til omfylling av rør.

Bruk stedlig masse. Harp stein ut i overstørrelse og bruk resten til omfylling. Da kan vi kutte mye utslipp fra transport og knusing.

Jobbe smartere

Det er mye større utslippskutt å hente på å jobbe smartere. Håndtere masse én gang i stedet for flere, og bare akkurat så mye masse som trengs. Jeg er den første til å applaudere alt som foregår av utvikling innenfor utslippsfritt utstyr.

Jeg er en vel så stor stor tilhenger av å jobbe smart, og bruke det utstyret vi har godt og effektivt. Finne og fjerne reelle utslippskutt er enn så lenge mer miljøvennlig enn å rope på elektriske maskiner.

Det er mye grønt også i sertifisering og dokumentasjon. To ord som ikke akkurat gleder de mest praktisk orienterte av oss. Men det kommer. Vi må spille med det heller enn mot det. Man kan bygge opp kunnskap til å bruke EPD-er og CEEQUAL-sertifisering til egen fordel.

Man kan også la være, men de blir ikke borte fra anbudsutlysinger av den grunn.