Første elektriske hos Kjeldaas

Her er den første elektriske graveren klar til jobb hos Kjeldaas AS. Fikk overlevert sin nye Cat-baserte Z-line 320 denne uka.

Entreprenørselskapet Kjeldaas var én av ti kunder hos Pon Equipment som fikk overlevert ny elektrisk gravmaskin – en 320 – i løpet av «el-uken» hos Pon.

Etter en tur innom verkstedet hjemme for profilering og siste klargjøring flyttes den ut på sin første jobb.

Annonse

Profilert i el-grønt og Kjeldaas-rødt. Nå skal 320 Z-line-en ut på jobb. (Foto: Kjeldaas)

– Et helelektrisk prosjekt for Oslo vann og avløp. Der skal vi rehabilitere en kulvert og en felles avløpsledning på Ekeberg, sier maskinansvarlig Kjetil Auke i Kjeldaas.

Investering i fremtiden

Han bestilte maskinen for en god stund siden, sent i 2019. For Kjeldaas AS er det en investering i fremtidsrettet utstyr, og i muligheten til å regne på jobber som krever utslippsfritt utstyr.

KLARE: F.v. Selger Robert Hvaal i Pon Equipment, sammen med Bent Jaran, Paul Arne Bonden, Øystein Bjørløw og Kjetil Auke i Kjeldaas. (Foto: Jørn Søderholm)

I går var han og tre kollegaer på besøk hos Pon Equipment AS i forbindelse med pressvisningen av Z-line-satsingen.

– Kunne dere ikke bare kjøpt en el-minigraver, parkert den i et hjørne og gjort jobben med dieselmaskiner?

Må brukes fysisk

– Nei, ikke nå lenger. Det var litt sånn før. Men nå er det strengere krav til at el-utstyr skal brukes fysisk. Oslo er først ute med strenge krav på det, men det kommer også i andre kommuner, sier han.

Omtrent samtidig med 320-graveren fikk Kjeldaas overlevert en elektrisk L25 kompakt hjullaster fra Volvo.

Helelektrisk strømpeprosjekt

Den går i et annet prosjekt i Oslo, som blant annet involverer strømpefornying av rørledning.

– Vi kjører lastebilen inn, kobler den til landstrøm og gjør hele installasjonen helelektrisk sier Jarle Bjørløw i Kjeldaas.

På jobbene i Oslo har oppdragsgiver sørget for å trekke tilstrekkelig strøm fra nærliggende trafo til et punkt der Kjeldaas kan koble på egen ladestasjon.  Nå ser de på ulike alternativer for mobile el-ladestasjoner, til bruk der det mangler tilstrekkelig nettstrøm.