Har tre fagbrev hver

Hos Moe Maskin og Transport AS på Smøla på Nordmøre har de fleste ansatte minst ett fagbrev. Ivan Nordby (24) og Magnus Evassønn Moe (24) har ikke nøyd seg med bare ett; de har hele tre fagbrev hver. Snakk om allsidige anleggsarbeidere!

Det har blitt stadig mer fokus på formell kompetanse i anleggsbransjen de senere årene. Flere bedrifter oppfordrer alle sine ansatte ute i produksjonen til å ta fagbrev, dersom de ikke allerede har det.

Hos Moe Maskin og Transport på Smøla har nesten alle de 11 ansatte fagbrev, og Ivan Nordby og Magnus Evassønn Moe har altså tatt hele tre fagbrev hver. Begge har fagbrev i anleggsmaskinførerfaget, vei- og anleggsfaget og fjell- og bergverksfaget. Flere av fagprøvene er dessuten bestått med meget godt.

Annonse

«Vi har jo ordentlig interesse for dette her. Vi har lyst til å kunne jobbe så selvstendig som mulig, kunne gjøre alle typer jobber og utføre alle slags arbeidsoppgaver.»

Viktig for bedriften

– Når Ivan og Magnus har tatt tre fagbrev hver så betyr jo det at de er utrolig allsidige og selvstendige. Det er jo nesten ikke en ting de ikke kan gjøre, sier daglig leder Oddbjørn Moe, som selv har to fagbrev; i anleggsmaskinførerfaget og transportfaget.

– Dette er viktig for oss. Det er ingen tvil om at det er en kjempefordel med fagarbeidere i bedriften; jo flere, jo bedre. Flere fagbrev er også fordel med tanke på sentral godkjenning, selv om vi ikke vet helt hva som skjer med den ordningen nå. At ansatte bestemmer seg for å ta fagbrev, betyr dessuten at de får lærekontrakt, som dermed bidrar til at vi oppfyller lærlingekravet i offentlige kontrakter. Men først og fremst handler dette om faglig utvikling av firmaet, sier han.

Moe Maskin og Transport, som i fjor omsatte for ca. 20 millioner kroner, tar på seg en rekke ulike jobber.

– Vi gjør alt av grunnarbeid, sprengning, VA, fiber- og strømgrøfter, transport, knusing, jordsortering med mer. I tillegg driver vi et bilverksted. Når man bor her langt ute i havet, så må man være litt potet og ta på seg alt som byr seg av jobber, sier han og ler.

SATSER PÅ FAGBREV: Det er svært uvanlig å ta tre fagbrev. At to personer i en bedrift med 11 ansatte har gjort det, er virkelig spesielt. Fra venstre: Are Haukaas (daglig leder OKAB Møre og Romsdal), Oddbjørn Moe (daglig leder Moe Maskin og Transport), Magnus Evassønn Moe (trippel fagarbeider Moe Maskin og Transport) og Ivan Nordby (trippel fagarbeider Moe Maskin og Transport). (Foto: Runar F. Daler).

Krevende

Magnus Evassønn Moe og Ivan Nordby er begge fra Smøla, og har fulgt hverandre karrieremessig stort sett hele veien. De gikk Smøla ungdomsskole sammen, tok Vg1 på Kristiansund videregående skole sammen og Vg2 anleggsteknikk på Borgund videregående skole i Ålesund sammen. Mens Ivan har tatt alle tre fagbrevene hos Moe Maskin og Transport, jobba Magnus i Kristiansund et par år og tok det første fagbrevet der, før han flytta tilbake til Smøla og tok de to siste hos Moe Maskin og Transport.

– Det første fagbrevet, i anleggsmaskinførerfaget, tok vi i 2016, tre dager imellom oss. De to siste fagbrevene tok vi sammen, først i vei- og anleggsfaget i 2019 og fjell og bergverksfaget i år, forteller Magnus og Ivan til Anleggsmaskinen.

– Det er selvfølgelig litt krevende, men egentlig ikke så veldig vanskelig. Det første fagbrevet var nok det mest krevende, men også mest spennende, sier Ivan, mens Magnus nikker bekreftende.

Videre på teknisk fagskole?

– Hvorfor har dere egentlig tatt tre fagbrev?

– Vi har jo ordentlig interesse for dette her. Vi har lyst til å kunne jobbe så selvstendig som mulig, kunne gjøre alle typer jobber og utføre alle slags arbeidsoppgaver. Det er jo også en fordel hvis noen er syke, at vi da kan steppe inn å overta det de skulle gjort. Vi har forresten også tatt lappen på lastebil (CE) her i bedriften, smiler de.

– Er det noen arbeidsoppgaver dere ikke kan gjøre?

– Selv om vi har fagbrev i fjell- og bergverksfaget, kan vi ikke utøve sprengning på egen hånd. Da må vi først få sprengningssertifikat, og det har vi faktisk planer om å ta begge to, sier Ivan. Han har i tillegg konkrete ambisjoner om å gå videre på teknisk fagskole, noe heller ikke Magnus er fremmed for.

– Skal man fortsette å være i denne bransjen, så er fagbrevet først steget til å komme videre, sier daglig leder Oddbjørn Moe.

– Deretter er jo teknisk fagskole fornuftig, særlig hvis de har tenkt å drive et selskap. Jeg har jo ikke tenkt å holde på for alltid, og noen må ta over dette her, sier han og smiler lurt.

VIKTIG: – Det er ingen tvil om at det er en kjempefordel med fagarbeidere i bedriften; jo flere, jo bedre, sier daglig leder Oddbjørn Moe, som selv har to fagbrev. (Foto: Runar F. Daler).

– Ikke hørt om lignende på 25 år

Daglig leder for Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) i Møre og Romsdal, Are Haukaas, forteller at alle lærlinger i prinsippet har mulighet til å ta flere fagbrev.

– Ja, dette er et tilbud alle lærlinger har. Vi i OKAB var med å foreslå for Ivan og Magnus at flere fagbrev kunne være en god idé. Likevel er det jo ikke alle vi «pusher» dette på. Disse to har vist seg å være meget dyktige, og var åpenbart både modne og motiverte for ikke bare to, men tre fagbrev. Dermed har de nå fått dokumentasjon på at de utføre en rekke ulike arbeidsoppgaver i bedriften, sier Haukaas. Han legger likevel ikke skjul på at tre fagbrev hører med til sjeldenhetene.

– Jeg kjenner ikke til flere som har tre fagbrev, men jeg vet om noen som har tatt to eller er på vei til å få sitt andre fagbrev, sier han.

Olav Asklund, daglig leder for OKAB Trøndelag, som har vært i OKAB-systemet i hele 25 år, bekrefter at tre fagbrev ikke er vanlig.

– Nei, det er svært uvanlig. Jeg har jo hørt om enkelte som har tatt tre fagbrev, men jeg har aldri før vært borti to i samme bedrift som har gjort det, så dette er veldig spesielt, sier han.