20 prosent av staben stengt ute fra Norge

De stengte grensene får store konsekvenser – også for norske maskinentreprenører. Veflen Entreprenør, som holder til i Skarnes, kun 60 km fra svenskegrensen, mistet 20 prosent av staben over natten.

Da Norge stengte ned grensene natt til fredag denne uken, fikk det umiddelbart store konsekvenser for mange norske bedrifter. Hos Veflen Entreprenør har 13 av de ca. 60 ansatte ute i produksjonen (drøyt 20 prosent) svensk pass. De pendler til Norge fra sine hjem på andre siden av grensen. Disse 13 ansatte får nå beskjed om at de ikke får komme på jobb neste uke, og bedriften har ikke noe svar på hvor de skal få penger fra.

Småbarnsforeldre mister inntekten over natten

– De aller fleste av våre svenske arbeidere er småbarnsforeldre, som med denne grensestengningen mister inntekten sin over natten. Vi jobber nå på spreng for å finne en løsning for dem. Det vi vet er at det ikke er hjemmel for å få dem permittert, siden vi jo egentlig har jobb til dem. Det er heller ikke hjemmel for sykemelding. Så i praksis har de ingen inntektssikring, forteller Mona Milde, HMS/KS-leder i Veflen Entreprenør.

Annonse

– Slik systemet er nå, må de enten avvikle ferie eller være uten lønn. Og det er ikke så enkelt for alle å ta ferie nå i januar. Dette dreier seg som sagt om ansatte med familie og barn i skolealder, ikke ungdommer i 20-åra som er her i korte perioder.

Jobbet i bedriften i generasjoner

– Vi reagerer kraftig på at det ikke tas hensyn til disse menneskene, som har jobbet her i landet i en årrekke, fortsetter Milde.

– Våre svenske ansatte er her fordi de har den kompetansen vi trenger og er dyktige folk. Disse menneskene har jo betalt skatt til Norge i alle disse årene. Og nå skal de altså stenges ute, uten noen form for inntektssikring. Det kan da ikke være riktig? spør Veflen Entreprenørs HMS/KS-leder Mona Milde. (Foto: Veflen Entreprenør).

– Selv om de bor i et annet land, er det jo bare en drøy halvtime å kjøre over grensa. De fleste av våre svenske ansatte har jobbet her i et tosifret antall år; flere nærmer seg 20 års ansiennitet. En av svenskene har gått her i lære og aldri har jobbet noe annet sted. Faren hennes jobbet også her. Disse menneskene har jo betalt skatt til Norge i alle disse årene. Og nå skal de altså stenges ute, uten noen form for inntektssikring. Det kan da ikke være riktig?

Store tap

Veflen Entreprenør vil nå gjøre sitt ytterste for å hjelpe sine utsatte svenske ansatte, slik at de ikke blir uten lønn.

– Det blir kostbart om vi skal betale lønn for de ansatte som ikke kommer seg på jobb, og samtidig leie inn folk midlertidig for å gjøre jobben. Det vil medføre store tap for bedriften, sier Milde.

– Vi har heldigvis tett kontakt med Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og advokatene der. De er gode å ha i slike situasjoner. Det kan nå se ut som om at enkelte av våre ansatte kan gå under unntaket om samfunnskritiske oppgaver. Vi har jo prosjekter innen både vann og avløp og strøm og fjernvarme, og våre svenske ansatte er her fordi de har den kompetansen vi trenger og er dyktige folk. Dette vil kunne hjelpe noe på situasjonen, men det løser på ingen måte hele problemet, avslutter hun.