– Takk Siv. Men vi trenger mer

Regjeringen og Fremskrittspartiet har landet et statsbudsjett. Der er det penger som gir sårt tiltrengte arbeidsplasser i anleggsbransjen. – Nå må alle offentlige byggherrer komme ut med klare prosjekter, sier MEF-sjef Julie Brodtkorb. MEF-medlemmene forventer et skralt marked.

Regjeringen og Fremskrittspartiet har kommet til enighet om statsbudsjett 2021. Dette betyr 500 millioner mer til vedlikehold.

I tillegg er det bevilget penger til en lang rekke enkeltprosjekter i samferdselssektoren og mer til rassikring.

Annonse

Dette gir sårt tiltrengte jobber til en presset anleggsbransje, melder MEF.

Dårlig har blitt bedre

– Siv Jensen har gjort en ærlig innsats for å sikre mer jobb for entreprenørene. FrP har gjort et dårlig veibudsjett bedre. Dette kan redde mange distriktsarbeidsplasser for norske arbeidsfolk, sier administrerende direktør Julie Brodtkorb i MEF i en pressemelding.

For første gang under Erna Solbergs ledelse har regjeringen ønsket å kutte i vei-budsjettene. Samtidig er Norge i en pandemi som er ødeleggende for entreprenørene. MEF etterlyser fortsatt at 1,5 mrd.kr-kuttet i riksveiinvesteringer blir reversert.

– Det er oppskriften på å sende folk i anleggsbransjen på Nav, istedenfor å bygge vei. Ved alle korsveier trenger bransjen ansvarlige politikere som tenker på norske arbeidsfolk, sier Brodtkorb.

Prosjekter må lyses ut

Her mener hun alle offentlige byggherrer, inkludert kommuner og fylker, må kjenne sin besøkelsestid gjennom vinteren. Arbeidsplasser i absolutt alle valgdistrikt er avhengig av at gryteklare prosjekt lyses ut i markedet.

– Det er økende ledig kapasitet og mange tomme ordrebøker. Jeg forventer at regjeringen har en tiltaksliste dersom veksten i norsk økonomi trenger enda mer hjelp, sier hun.

Konkret etterlyser MEF at reversering av kuttet i riksveiinvesteringer og mer vedlikehold av infrastruktur må stå øverst på listen.

Arbeidsledigheten er på et høyt nivå til Norge å være, hele 5,2 pst. Investeringer i privat sektor faller. MEF har siden 2015 med jevne mellomrom spurt sine medlemmer om hvordan de ser på markedssituasjonen de nærmeste seks månedene frem i tid. For første gang svarer de nå at det ser negativt ut.

Forventningsindeksen blant MEF-medlemmer, høsten 2020.

Indeksen med entreprenørenes forventninger til egen lønnsomhet, omsetning og sysselsetting er nå for første gang negativ. Forventningene til markedssituasjonen for anleggsbransjen står i minus nå.