Tre millioner hybrid-timer

Nå har Komatsu levert 1000 hybrid gravemaskiner i Europa. Alle produsert i Storbritannia. – De har til nå spart 11 millioner liter diesel, sier importør Hesselberg Maskin.
NEWCASTLE: På Komatsu sin fabrikk i Storbritannia er det nå produsert over 1000 hybrid gravemaskiner for det europeiske markedet.
Komatsu var tidlig ute med hybrid teknologi på gravemaskiner.

Hybrid gravemaskin

– Etter over 20 år med kontinuerlig utvikling, tre generasjoner maskiner og ni års salg, har Komatsu hybrid-maskiner gått over 3 millioner driftstimer i Europa. Den originale 21 tonns HB215 og den nyere 38 tonns HB365 er bevist kostnadseffektive alternativer til konvensjonelle hydrauliske gravemaskiner.
Det sier Komatsu-importør Hesselberg Maskin AS i en pressemelding.

Hydraulisk og elektrisk

En Komatsu hybridgraver bruker to energikilder. Hydraulisk energi driver bom og stikke, samt beltemotorene for fremdrift. Svingen på overvognen drives derimot elektrisk.
Den elektriske energien som kreves for å svinge overvognen er gjenvunnet kinetisk energi når svingbevegelsen av overvognen bremses, eller produsert av en elektrisk generator-motor som sitter mellom motoren og hydraulikkpumpen.
Teknologien i hybridgraveren består av tre hovedkomponenter:
1. Elektrisk generator-motor mellom motoren og hydraulikkpumpen
2. Elektrisk svingmotor-generator
3. Inverter og ultra-kondensator

Svingbrems gjenvinner energi

Det fullelektriske Komatsu-hybridsystemet gjenvinner via den elektriske svingmotor-generatoren energi fra bremsing av svingen. Kinetisk energi fra oppbremsing av svingbevegelsen omgjøres til elektrisk energi, som lagres i ultrakondensatoren.
Den gjenvunne energien som er lagret i ultrakondensatoren kan da drive den elektriske svingmotoren, eller hjelpe til med å akselerere dieselmotoren gjennom motor-generatoren som sitter mellom motoren og hydraulikkpumpen.
I tillegg kan dieselmotorens generator-motor også lade ultrakondensatoren.

Kontinuerlig forbedring

Bruksstatistikk viser at hybridgraverne gjennomsnittlig sparer over 20 prosent i forhold til konvensjonelle hydrauliske gravemaskiner.
Basert på det tallet har de 1000 Komatsu hybridgraverne i Europa:
  • Spart over 11 millioner liter drivstoff
  • Redusert kundenes drivstoffregninger med mer enn 11 millioner euro
  • Redusert CO2-utslipp med mer enn 28.000 tonn.
– CO2-utslippsreduksjon er mer enn den samlede vekten til de 1000 hybridgraverne som selges i Europa. Det er vi glade for å være med på, sier Hesselberg Maskin.