Først i Norge med nytt Rototilt automatisk hurtigfeste

Hjulgravere er ofte godt utstyrt. Steen-Hansen Maskin AS har fått overlevert en fullspekket hjulgraver med det siste innen utstyr. Deriblant nye Rototilt QuickChange automatisk hurtigfeste, som første maskin i Norge.

SKIEN: Steen-Hansen Maskin AS er en maskinentreprenør med base i Skien og Porsgrunn. Firmaet har en betydelig maskinpark, de fleste av gravemaskinene er Hitachi.

Det melder Hitatchi-importør Nasta AS i en pressemelding.

Annonse

Anledningen er overleveringen av det siste tilskuddet til Steen-Hansens maskinpark: En aldri så liten utstyrsbombe av en Hitachi ZX145W-6 hjulgraver. Den ble overlevert på sensommeren.

Først med QuickChange

Maskinen er spekket med det meste av utstyr. Trippel-bom, støttelabber og GPS-styring fra Hella Maskin for å nevne noe.

En «optimal lyspakke» er hendig på denne tiden av året.

Første maskin i Norge med Rototilt QuickChange automatisk hurtigfeste. (Foto: Nasta)

Maskinfører Trond Vidar Steen-Hansen og daglig leder Richard Steen-Hansen. (Foto: Nasta)

Det mest interessante sitter i enden av stikka. Maskinen er nemlig utstyrt med et Rototilt QuickChange automatisk hurtigfeste. Alt av redskaper skiftes fra inne i hytta, uten at føreren trenger å ta på seg verken sko eller hansker. Maskinen ble faktisk dermed den første i Norge levert med det nye systemet.

Gjennom Nasta er det levert et komplett QC 60-5 system med hk-feste, en R5 tiltrotator med QC 60-50 oppe og nede med komplett ICS styresystem med SecureLock og gripekassett.

Eller «neste generasjon med helautomatiske hurtigkoblingssystemer», som Rototilt kaller det.

Stor sikkerhet

– Kombinasjonen av å utføre redskapsbytte uten å forlate førerhuset, integrasjonen av SecureLock og en rekke sikkerhetsforberedende designløsninger gir brukeren stor sikkerhet. Selv om man mister hydraulikktrykket, sier Hans-Ronald Hohlweg i Rototilt AS.

Han mener den nye hjulgraveren hos Steen-Hansen er et eksempel på det beste av to verdener.

– Gravemaskinen blir en fullverdig redskapsbærer. Maskinføreren får utført oppgavene raskere, smartere og med mer presisjon. Samtidig kan man raskt koble fra tiltrotatoren i utsatte miljøer eller der oppdraget ikke krever funksjonaliteten. Alt gjøres helt automatisk, uten at du trenger å forlate førerhuset, sier Hohlweg i pressemeldingen.

Bedre hydraulisk fløde

Her påpekes det også at helt ny konstruksjon med forbedret design av hydraulikkoblingene gir opptil 50 prosent høyere hydraulisk strømning sammenlignet med forrige generasjon.

Det skal optimalisere bruken av maskinens hydraulikk og ytelse for å drive svært krevende anleggsredskap.

Maskinfører Trond-Vidar Steen-Hansen har nå 400 timer bak spakene på hjulgraveren. Han har kjørt maskin i snart ni år, stort sett Hitachi maskin. Hans forrige maskin var en Hitachi ZX140W-5.

Denne gang har han fått maskinen nøyaktig slik han ønsket.

Passe stor

– Hjulgraver er en hendig maskin. Denne er ideell til veivedlikehold og serviceoppdrag for kommune og Vegvesenet, som vi driver mye med. Den har en lang rekkevidde uten å være for stor. Og du kan kjøre inn på trange plasser uten å ødelegge underlaget, sier maskinføreren i pressemeldingen fra Nasta.

Også på utstyrssiden har han fått det slik som han ønsket seg. Han er ikke i tvil om at det nye QuickChange systemet har effektivisert hverdagen.

– Helt klart. Det fungerer veldig bra for vårt bruk. Nå slipper jeg å gå ut av maskinen for å koble slanger ved pigging for eksempel. Det sparer oss helt klart for mye tid, sier han.

Også daglig leder Richard Steen-Hansen er opptatt av effektivitet, og sier seg i pressemeldingen fornøyd med det nye utstyret:

Tar tilten av oftere

F.v. maskinfører Trond Vidar Steen-Hansen , daglig leder Richard Steen-Hansen, maskinselger Kjell Sørensen i Nasta og Hans-Ronald Hohlweg i Rototilt AS. (Foto: Nasta)

Første maskin i Norge med Rototilt QuickChange automatisk hurtigfeste. (Foto: Nasta)

– En annen viktig ting er at man tar av rotortilten oftere når oppgavene tilsier at påkjenningen på tilten er unødvendig, sier han.

Firmaet har en imponerende maskinpark. Pressemeldingen legger ikke skjul på Richard Steen-Hansens over gjennomsnittlig tydelige merkepreferanse. Ikke bare har han et stort innslag av Hitachi maskiner. Også en traktor og flere andre maskiner er lakkert opp – i Hitachis oransje farge.

– Bortsett fra fargen er det rett og slett fordi Nasta alltid stiller opp. Er det noe som skjer så blir det alltid ryddet opp i, nesten før jeg har lagt på telefonen. Det handler om hvordan man løser ting. Der er Nasta i en egen liga, sier han i pressemeldingen fra Nasta.

En sånn innsats fra leverandør betyr mye for ham som maskineier Det er rett og slett et kostnadsperspektiv over tid – totalkostnaden ved drift av maskinpark.

Liker ikke driftsstopp

– Skal jeg legge så mye penger i det så må det være terningkast seks på både maskin og leverandør. Driftsstopp er det verste jeg vet. Utstyret skal gå. Ferdig snakka! Ofte går det mye mer en normale dager. Da er det med driftsikkerhet helt, helt avgjørende og at eventuell ståtid er minimal, sier han.

Når det gjelder utstyret på den siste maskinen innrømmer han at det er ikke er alle maskinene som er like spekket som den siste hjulgraveren.

– Det er hyggelig å investere i litt ekstra for en maskinfører som alltid stiller opp. Dessuten er det spennende å teste nytt utstyr som forenkler hverdagen for maskinførerne våre, samt forbedrer driftsøkonomien over tid. Her vet jeg at jeg får igjen for alt jeg investerer i, samt at Trond Vidar tar godt vare på utstyret og maskinen han har fått, sier Steen-Hansen.

En maskin og et utstyrnivå i denne klassen forplikter ekstra, for både maskinfører, eier og leverandør.

– Å investere i noe som er helt nytt kan selvfølgelig også være utfordrende og at det ligger en viss usikkerhet i å være først med noe. Men den tryggheten og samarbeidet vi har med Nasta gjør at vi kan teste ut nytt utstyr med en god magefølelse av at dersom det skjer noe så får vi hjelp. Å være først ut med noe er ikke noe jeg fryktet, for Nasta har vist gjennom samarbeidet i snart 13 år at de holder det de lover. Selv om jeg ikke har det skriftlig en gang, humrer han.