Ny Fendt – bedre førermiljø, lavere turtall og ekstra hestekrefter

Fendt 314 har fått ny betjening i hytta og ny motorstyring. Her er det godsaker for både den som kjører og den som betaler for dieselen. 

– Det blir nok en omstilling for de som kjenner Fendt godt fra før. Alle endringene er til det bedre. Det er en mye mer brukervennlig og komfortabel traktor. 

Det sier John Henrik Stadtler, salgssjef for Fendt i Eik Maskin AS. 

Annonse

Denne høsten har Fendt-importøren vist fram en flunke ny traktor i 300-serien.

Fendt 300 Vario Gen4

300 Vario Gen4 heter den. Toppmodellen 314 er en mellomklassetraktor med 142 hestekrefter – pluss ti ekstra hester. 

– Jaha? Det må du forklare. 

John Henrik Stadtler er salgssjef for Fendt i Eik Maskin. (Foto: Jørn Søderholm)

– Motorstyringen gir 10 hk ekstra når kjølevifte, kompressor, dynamo eller airconditionen går. Det vil si at traktoren alltid har 140 hk tilgjengelig på hjula eller kraftuttaket?

– Kult! Da er det kanskje en knapp et sted man kan trykke på for å lokke ut de 12 ekstra hestene for å dra noe tungt opp den siste kneika? 

– He he, nei dessverre. Men man har alle 140 hestekreftene på hjula opp den siste kneika. På de varmeste sommerdagene slipper man å bruke av dem på kjøling, sier Stadtler. 

Lavere turtall

Turtallet er en annen nyhet i motorstyringen. Fendt 314 Vario er en traktor som går i 40 km/t. Den forrige modellen gikk på 1700 o/min i den hastigheten.

I den nye er det turtallet senket til 1550. Det skal gi en tydelig forskjell i både støy og dieselforbruk, og gi en mer behagelig kjøring på veien. Men fortsatt med det samme momentet tilgjengelig. 

De mest synlige endringene finner vi for øvrig i hytta. Den er fornyet fra dørk til taktrekk.

Bedre hytte og førermiljø

Utsikt og oversikt er prima, støydempingen er forbedret og alt av instrumentering og informasjonssystemer har blitt nytt. Hytta har inntil tre skjermer – avhengig av utstyrsversjon.

Forbedret førermiljø i den nye 300 Vario Gen4-serien fra Fendt. (Foto: Jørn Søderholm)

De gamle instrumentene er vekk, erstattet av et nytt LCD panel foran føreren. De to andre skjermene befinner seg på siden og hengende i taket. Føreren kan fritt velge hvilken informasjon som skal vises på hvilken skjerm. 

Den nye hytta har også fått en nytt lydanlegg, til glede for føreren. Her er det bedre å lytte, men åtte (!) ulike mikrofoner i hyttetaket gjør også at telefonsamtaler midt i arbeidet foregår med bedre lydkvalitet. 

Info på nett

Fendt innfører med den nye 300-serien et nytt «connectivity-system». Det sørger for at informasjon fra og om traktoren er tilgjengelig via nettet for de som trenger det. Det gjør det også mulig for en leder å planlegge  hjemme på kontoret, og fordele oppgaver til medarbeidere ute i traktorene gjennom dette systemet. 

Nyhetene på 300-serien vil etterhvert innføres også på andre Fendt traktorer. Den neste i køen er storebror 700-serien. 

– Denne fornyingen er veldig viktig for oss. Vi har ventet lenge på en fornyelse av hytta på Fendt traktorer. Denne gleder vi oss til å sende ut til kundene, sier John Henrik Stadtler.