Fredheim satset både tungt og digitalt på knusemesse

Fredheim Maskin inviterte til kundemesse, i et format som aldri før har vært gjennomført på en slik anleggsmesse. 65 maskiner går i «god, gammeldags» demo og visning. I tillegg blir det en digital versjon av messen, med live videostrømming fra både demofelt og maskinfabrikker flere steder i verden. – Dette er fremtidens messeformat, mener Per Olav Fredheim.

SPYDEBERG: Korona har i 2020 satt en effektiv stopper for det meste av messer og andre faglige møteplasser i bransjen. Noen har avlyst, noen går digitalt og noen gjennomfører.

Fredheim Maskin gjorde en kombinasjon med sitt årvisse kundearrangement Oktoberdager. År for år har det blitt et stadig større og tyngre – bokstavelig og billedlig talt – arrangement innenfor knusing, sortering og håndtering av masser.

Annonse

Både fysisk og digitalt

I år ble det en kombinasjon av fysisk og digitalt arrangement. Et skikkelig arrangement på begge fronter, altså. Ikke bare noe «liksom-digitalisert» med en videostrøm fra en mobiltelefon i et hjørne.

– Vi har i år gjort en kjempesatsing for å gjøre vårt arrangement tilgjengelig også for digitalt besøkende, sier Per Olav Fredheim.

Med totalt 67 maskiner, med en samlet vekt på 2200 tonn og en verdi på ca. 200 millioner kroner var årets Oktoberdager blant de aller største arrangementene i Europa innen knuse- og sikteverk, ifølge daglig leder Per Olav Fredheim i Fredheim Maskin. (Foto: Runar F. Daler).

Han og gjengen i Fredheim Maskin har en etterhvert solid tradisjon for å overgå selv i antall maskiner, i tyngde og bredde.

Så også i år. Totalt 65 maskiner med en samlet tonnasje på 2500 tonn stilles til skue og demonstrasjon på hjemmetomta i Spydeberg og demofeltet i nærheten.

Hesselberg Maskin AS stilte opp også i år med Komatsu gravemaskiner og hjullastere for all lasting på demoområdet.

Alle driftsformer

Her er det maskiner med helelektrisk drift, avløftbare motorpakker, nettilkoblinger, batteriløsninger, converterdrift og tradisjonelle hydrauliske løsninger.

– Da blir det som en slik messe bør være. Mye og stort utstyr, mange maskiner i demoproduksjon, utendørs og innendørs utstilling og et solid faglig opplegg. I år blir det også mange digitale innslag. Dette er årets høydepunkt for oss. Jeg håper de besøkende vil like vårt opplegg og at den digitale delen faller i smak, sa Fredheim på forhånd.

Utstillingen er helt i «tidens ånd», med visning av maskiner helt i front på elektriske og hybride drivsystemer.

Oktoberdager 2019 hos Fredheim Maskin.

I tillegg har Fredheim satt seg fore å være helt i front også i digitalisering på messefronten. Her blir det blant annet webkameraer fra flere «scener» på verksted, utstilling og demoområde. Flere kamerateam følger det som skjer på bakken, med intervjuer av folk og bilder og lyd fra arrangementet.

Dessuten blir det vist videostrømmer både live og med innslag fra opptak hos Fredheim Maskins produsenter i Belgia, Tsjekkia, Italia, Kina, India, Tyskland, Finland, Nord-Irland og Sverige.

Fredheims leverandører, Keestrack, Sandvik, Telestack, Rammer, McQuiad, Neuenhauser og KSR Maskin har alle bidratt med digitalt stoff og «walk arounds» på sitt utstyr.

Alt digitalt på ett sted

Alt det digitale innholdet ble gjort tilgjengelig gjennom messeappen.

– Meg bekjent ar det aldri tidligere vært laget en digital versjon av «anleggsmesse» av dette kaliber, sier Fredheim.

– Er alt dette på grunn av korona?

– Vi gjør selvsagt vår digitale satsing i stor grad pga. den pågående Covid-19 pandemien. Men vi tror uansett dette er fremtiden. Med en slik digital satsing kan våre besøkende lettere gjøre seg kjent med våre produsenter rundt i verden. Våre produsenter kan unngå lange flyreiser, av både smitte- og miljøhensyn.
Med «walkarounds» og produksjonsvideoer av våre produkter kan vi gi våre kunder enda bedre informasjon om våre produkter, med en opplevelse tettere på. Våre kunder fra Mandal til Svalbard kan da på en smittesikker og miljøvennlig måte oppleve vårt arrangement, sier han.

I år er det er lagt opp til tre ulike nivåer for besøkende på Fredheim Maskins Oktoberdager:

  1. Fysisk oppmøte på hovedkontor og demofelt. Full tilgang til fysisk og digitalt arrangement. Her kreves det i år registrering pga den pågående epidemien.
  2. Følge messen via en messeapp. Tilgang til alle digitale presentasjoner og web-kameraer fra ulike «scener»: demoområde, utstillingen og fabrikkpresentasjoner. Også dette krever registrering.
  3. Deler av arrangementet vil også legges ut på facebook og youtube. Dette er åpent for alle, men med mer begrenset digitalt innhold.

Nyheter som vises på Oktoberdager 2020:

Keestrack B5e 50 tonn grovknuser. Ny modell 2020. Smørefri bandtransportør, el-drift med drift fra en avløftbar Volvo/Cummins motorpakke eller med nettdrift.

Keestrack H4e 50 tonn hengesikt. 250 mm høyere chassis i ny 2020-modell for økt opplag under sidetransportører, bedre bakkeklaring, bedre servicetilgjengelighet og enklere lasting på brønnhengere. Samme drift som B5e.

Keestrack S5e 12 tonn opplagsstacker cc 23 meter. Ny 2020-modell, med valgfritt Deutz motor eller batteripakke. Kan flyttes og rigges med batteridrift, og drives med ekstern strøm fra annet utstyr. Første av flere Keestrack maskiner som kommer med batteri.

Sandvik QJ341 50 tonn grovknuser. Nyhet i 2020, med teleskopisk sidetransportør for større opplag på sidefraksjon. 9 liter Cat dieselmotor 350 hk.

Sandvik QH332DDHS 50 tonns konknuser med hengesikt. Sikten er lett å demontere for redusert transportmål og vekt.

Telestack TCL1031 EL/HYDR 31 tonns cc 31 meter opplagsstacker. Ny hos Fredheim 2020. Valgfritt hydraulisk eller elektrisk versjon. El-drift mot nettstrøm eller knuse-/sikteverk.

Telestack TC621REV radiell 16 tonns cc 21 meter opplagsstacker. Lett å veksle mellom elektrisk og hydraulisk drift på 2020-modell.