Europas første Hitachi 490 gikk til Dobloug

Dobloug Entreprenør AS har fått levert en glinsende ny Hitachi 490. Det er Europas første av den nye serie 7. – Her har jeg fått alt jeg vil ha, konstaterer maskinfører Tor Erik Knutsen.

– Maskin nummer to i serie 7 til Dobloug Entreprenør AS ble den første i Europa. Den ble levert i strålende solskinn, opplyser Nasta AS gledesstrålende i en pressemelding.

– Nummer to? Jaha. Her har vi akkurat sagt at den er først i Europa? Forklar, takk!

Annonse

– Fra før har entreprenøren nettopp mottatt en ZX350-7. Dette er altså deres maskin nummer to i den nye serie 7 serien fra Hitachi. Men denne siste 52-tonneren ble også den første graveren av sitt slag som leveres i Europa, sies det i en pressemelding.

Koser seg på jobb

Hitachi ZX 490-7 gravemaskin

Hitachi ZX 490-7. (Foto: Nasta)

Så der har du det. Maskinfører Knutsen koser seg nå litt ekstra på jobb, og entreprenøren på Hamar kan smykke seg med Europas første ZX490-7 maskin.

Transporten av ZX490-7-en gikk fra Nasta i Larvik rett ut på prosjektet deres i Vognvegen på Hamar den siste uken i august. Det var maskinfører Tor Erik Knutsen som selv beltet av nymaskinen når den ankom anlegget. Knutsen har jobbet hos Dobloug Entreprenør AS i to år.

– Vi får være med i hele prosessen her i firmaet. Her har jeg fått alt jeg vil ha, smiler maskinføreren.

Han valgte maskinen rett og slett ut fra bilder denne gang. Han hadde faktisk ikke sett en serie 7-maskin i «real-life» før han fikk den levert.

Kjørt serie 5, 6 og 7

Store maskiner har Knutsen lang erfaring med. Han kjørte tidligere en ZX470-5. Den maskinen måtte byttes på grunn av miljøkravene på anlegget. Dermed fikk han også erfaring med Hitachi ZX490-6.

gravemaskin på VA-prosjekt

490-en ble levert til VA-prosjektet Vogvnvegen på Hamar. (Foto: Nasta)

Hitachi ZX 490-7 gravemaskin

Hitachi ZX 490-7. (Foto: Nasta)

Den kom inn som leiemaskin i mai måned, i påvente av den nye serie 7 maskinen. Grunnlaget for å sammenligne de ulike seriene bør være godt.

Mannen var i følge pressemeldingen et eneste stort smil og se etter en kort prøvetur i den nye serie 7-maskinen:

– Her har jeg fått alt jeg vil ha. Faktisk. Førsteinntrykket er veldig bra! Den største forskjellen er inne i hytta. Nå er det mer tilrettelagt for sjåføren. Og det er blitt veldig god plass. Jeg er nesten to meter lang. Her kan jeg faktisk ikke ha setet helt bakover hvis jeg skal rekke frem til pedalene. Det er første gang jeg har opplevd. Så nå har jeg god plass, sier Knutsen.

Mindre støy

Dessuten melder han om en merkbar endring i støynivået:

– Inne i hytta hørte jeg heller nesten ingenting når jeg beltet med døren igjen, sier Knutsen.

Maskinselger Kai Ronny Løvtjernet hos Nasta AS bekrefter det.

– Både eksternt og internt er det gjort mye med hensyn til lydisolering. Det er veldig gøy å se at Hitachi har nesten endret på alt vi maskinselgerne ba om fra forrige serie. Servicevennlighet, filterplassering, støy og plassering av knapper. Alt har blitt bedre. De har vært veldig lydhøre ovenfor våre ønsker her i Norge. Dette er blitt veldig bra, sier Løvtjernet.