Null hekk og null utslipp på ny el-minigraver

Ny elektrisk minigraver fra Wacker Neuson har verken utslipp eller utstikk. Kan kjøres på ledning eller batteri, og lades fra en hvilken som helst strømkurs.

Wacker Neuson utvider sin nullutslippsserie med den elektriske minigraveren EZ17e.

Wacker Neuson er en av aktørene med lengst fartstid på nullutslippsutstyr.

Annonse

De slapp sin første batteristamper på markedet i 2015, og har utvidet det med en serie maskiner som dekker ulike behov.

– Med løsningene fra Wacker Neuson kan man drive en byggeplass i bykjernen helt utslippsfritt og nesten helt støyfritt. Takket være den spesialutviklede batteriteknologien, den fleksible ladestyringen og den høye ytelsen kan den kompakte gravemaskinen brukes like allsidig som en konvensjonell modell i samme klasse. Helt uten kompromisser, forsikrer Wacker Neuson i en pressemelding.

Tolv maskiner

Med den nye minigraveren EZ17e har WN utvidet nullutslippsserien ytterligere.

– Nå kan man drive en hel byggeplass i bykjernen helt utslippsfritt med tolv maskiner. Uten begrensninger i arbeidsprosess eller ytelse, fremholder produsenten i pressemeldingen.

Her er det ikke bare fraværet av eksos man er opptatt av. Den nye, lille graveren med null utslipp kan også skilte med null utstikk. «Der bak», vel å merke.

Zero Tail kaller de det hos Wacker Neuson.

Zero Tail

Et design de er godt kjent med, og som brukere av gravemaskiner på trange steder vet å sette pris på.

Med null hekkutstikk er maskinen smidig og kompakt. Dermed – stadig i følge pressemeldingen fra produsenten – ideell til bruk på trange byggeplasser og innendørs.

– Et intuitivt betjeningskonsept gjør det enkelt for føreren å holde oversikt over alle funksjonene. Jog dial-systemet gjør det enkelt å styre gravemaskinen. All viktig informasjon, f.eks. batteriets ladenivå, vises oversiktlig på det 7-tommers grafiske displayet. Muligheten til å betjene hurtigkoblingen via displayet og ikke lenger via spaken til planeringsskjæret er også ny, sies det.

Nullutslippsserien fra Wacker Neuson omfatter for tiden tre batteristampere og batteriplater, en dual power-minigraver som kan drives både med dieselmotor og et elektrohydraulisk aggregat, en elektrisk minigraver, en elektrisk hjullaster, elektriske belte- og hjuldumpere, samt et stavvibratorsystem til betongkomprimering.

Ingen avgasser, lite støy

– Med det brede sortimentet kan en typisk anleggsplass i bysentrum drives utslippsfritt og støysvakt. Nullutslippsløsningene brukes mest i omgivelser der man skal unngå avgasser og støy, som for eksempel ved rivnings- og saneringsarbeid innendørs og nattbyggeplasser i bykjernen, sier Wacker Neuson.

Ett spørsmål går igjen hos mange når det gjelder batteridrevne maskiner: Hvor lenge kan jeg arbeide med batteriet?

Svaret fra Wacker Neuson: En hel arbeidsdag. Også uten mellomlading.

Minigraver EZ17e kan kjøres trådløst med det integrerte litiumionbatteriet. Eller – hvis oppgave og arbeidssted passer sånn – den kan lades under stasjonær drift. Da holder det i så fall med en vanlig 230V kurs. Maskinen «eter» alle strømkilder mellom 100 og 415 volt.

– Operatøren kan når som helst se det aktuelle batteriladenivået, men for eksempel også følge med på om strømnettet på byggeplassen er belastet og koble gravemaskinen fra nettet ved behov, sier produsenten.

Lades på 230V eller 400V

Batteriet fullades i en vanlig 230V stikkontakt, eller den kan hurtiglades om du har 400V i nærheten. Sistnevnte tar i følge pressemeldingen fire timer.

– Med EZ17e har vi fått et Zero-Tail-konsept med generøse ytelsesdimensjoner. Med den effektive, intuitive og utslippsfrie gravemaskinen imøtekommer vi proffenes høye krav. Særlig når de arbeider på trange plasser, for eksempel ved rivning innvendig».

Det sier Stefan Bogner, daglig leder på Wacker Neusons forsknings- og utviklingskompetansesenter for gravemaskiner.

Batterisystemet med integrert batterioppvarming gjør at gravemaskinen også kan kjøres i lave temperaturer. Elektrisk drevne maskiner er enkle å håndtere, og kan dessuten skilte med minimalt behov for vedlikehold og service og lave energikostnader ved drift. I i begynnelsen av dette året ble den nye gravemaskinen hedret med SaMoTer Innovation Award.