Ny drømmelift for fjellsikring – og den er norsk

Dette kan bli fjellsikringsfolkets nye drømmelift. 28 meter bomlift med påmontert boremaskin som kan erstatte knemater. Den byr på HMS i en helt annen liga, og gjør det mulig å bore opptil tre ganger så effektivt som med knemater.

SKIEN: Dette er en Hybeko RS-85XC. En ny maskin det knapt finnes maken til i verden.

Den er «produsert» av norske Hybeko AS, og de tre første maskinene leveres til kunder i dag.

Annonse

I utgangspunktet er det en Genie S85XC, 28 meters standard bomlift. Den kan bære opptil voksne 454 kg i korga.

Standardliften er bygget om til en spesiallift for fjellsikring. Den nye maskinen er utstyrt med en liten borapplikasjon på en fastmontert guide. Den har integrert luft og vann, og er utstyrt for å løfte sikringsnett.

Slipper vibrasjoner

Borhammer på størrelse med en knemater eller håndholdt, fastmontert på matebjelke. (Foto: Jørn Søderholm

Boringen styres med spaker i korga. Operatøren slipper å ta i vibrerende utstyr. (Foto: Jørn Søderholm)

Slanger til luft og vann er integrert i «kabeldyret». Liften er basert på en 28 meter Genie bomlift. (Foto: Jørn Søderholm)

Ikke akkurat et fullblods boretårn, men snarere en fastmontert bormaskin på størrelse med en knemater eller håndholdt borhammer. Bare med én viktig forskjell: Operatøren slipper å holde i boreutstyret, med alle de vibrasjoner og HMS-utfordringer det medfører.

– Denne maskinen kan konkurrere mot – og ta vekk – knemateren. Her er et produkt der man slipper å utsette personell for vibrasjoner og skader som følger av det. Jeg gleder meg veldig til å få satt denne maskinen i arbeid. Dette er knallbra, og starten på noe veldig bra.

Det sier anleggsleder Espen Granerud i Gjerden Fjellsikring.

Han har selv deltatt i utviklingen av maskinen, i et samarbeid med maskinimportør Hybeko AS, boreutstyrimportør Terox, Grep Grenland AS mekaniske avdeling og den slovenske borutstyrsprodusenten Oprema Ravne.

Fra tunnel til fjellsikring

– Vibrasjonsnivået er utrolig lavt i dette utstyret. Vi gjorde en prøveboring i går. Jeg la fra meg snusboksen på rekkverket på korga. Den lå der fortsatt når hele lengden var ferdigboret, sier produktutvikler Pål Tveitan i Hybeko AS.

For et par-tre år siden utviklket Hybeko AS en spesiallift til brukt i tunnel. Nå har de utviklet en lift spesielt for fjellsikring.

I begge tilfeller er det gjort ombygginger så store at Hybeko AS må stå som juridisk ansvarlig produsent, med egen samsvarserklæring på maskinen. Derfor bærer den Hybekos navn. Det hele er gjort med full velsignelse fra produsenten Genie, og med beregninger og godkjenninger fra Rambøll.

Utenpå korga

Hybeko lift for fjellsikring. Fastmontert boreapplikasjon erstatter knemater. (Foto: Jørn Søderholm)

Hele borapplikasjonen er fastmontert utenpå korga. Her slipper operatøren å dele korga med knemateren, som kan være et aldri så lite helvete i støy og vibrasjoner. Han eller hun trenger faktisk ikke ta i utstyret i det hele tatt, men opererer boringen med spaker innvendig i kurven.

For øvrig er selve korga også ny: Laget i aluminium, med utskiftbare deler. Når man dunker borti noe og skader en del av rekkverket, så holder det skifte den delen.

Opprinnelig er liften godkjent for 400 Newton i sideveis krefter. Nå er den godkjent for 2000 Newton, for å ta imot påkjenningen fra det fastmonterte boreutstyret.

Utviklingen av maskinen startet i desember 2018, etter et initiativ fra Hybeko AS.

Startet med feste til knemater

– Første tanke var å lage et feste til knemateren. Etter et godt samarbeid og med en del modifiseringer i arbeidet har vi kommet fram til et boreutstyr som gir en helt annen HMS for operatøren, sier Pål Tveitan.

Hybeko RS-85XC. Lift spesiallaget for fjellsikring. (Foto: Jørn Søderholm)

Liften har hengerfeste, og kan selv trekke med seg kompressoren. (Foto: Jørn Søderholm)

Vibrasjonene i boringen tas opp av konstruksjonen. Dermed utsettes operatøren for langt lavere mindre vibrasjoner og følgeskader av det enn om man bruker knemater.

Eller sagt på en annen måte: Man kan jobbe flere timer med dette utstyret, uten å nå grenseverdiene for vibrasjoner en person skal utsettes for i løpet av en arbeidsdag. Det har positiv effekt også på produktivitet og effektivitet.

To mann kan produsere mer

– Med knemater må vi ha to mann som bytter på. Én mann kan stå maksimalt fire timer om dagen med knemater. Her kan man stå hele dagen. Da kan vi ha to mann med hver sin maskin som står hele dagen, sier Espen Granerud.

Slanger for luft og vann er integrert i «kabeldyret» på liften, og følger alle bevegelser uten å henge og slenge. Liften har også sitt eget hengerfeste til kompressoren. Det gjør at kompressoren følger med ved flytting, og operatøren kan dermed være selvforsynt gjennom for eksempel en hel veiskjæring.

Liften er forberedt og godkjent for å løfte en rull med sikringsnett, i et løfteåk på undersiden av korga.