Tilhenger med bremser spesielt tilpasset hjulgravere

Norsk leverandør mener å ha løst et viktig problem med hjulgravere og tilhengere. Har laget egen oppgradering av bremsesystem som synkroniserer bremsetrykk mellom graver og tilhenger. – Mykere og tryggere oppbremsing, lover Mørk Maskin AS.

Tilhenger er et svært mye brukt «tilbehør» til hjulgravere.

I mange sammenhenger kan hengeren være uunnværlig for å få med seg redskap og/eller masser ut på jobben, uten nødvendigvis å involvere en lastebil eller traktor.

Annonse

Hjulgravere og tilhengere ikke helt problemfritt. Bremser kan for eksempel være et kilent spørsmål her.

Det har tilhenger- og redskapsleverandør Mørk Maskin AS tatt tak i.

«Feil» bremsetrykk

– Alle dagens hjulgravemaskiner har bremsetrykk for tilhenger på opptil 50 bar, og 80bar maksimalt trykk ved bruk av parkbrems. Vanlige traktortilhengere er bygget for maks 150 bar, sier Hans Anton Mørk i en pressemelding.

– Hva betyr det?

– Det vil si at en vanlig traktortilhenger med hydrauliske bremser ikke bremser tilstrekkelig ved bruk på hjulgraver, påpeker han.

Mørk har nå i år lansert sin egen løsning på problemet.

Mørk Maskin er importør på Gigant tilhengere, og leverer hjulgravertilhengere med et bremsesystem spesielt tilpasset hjulgraveres bremsetrykk. Nå om dagen har han sin fulle hyre med å møte en stor pågang og etterspørsel. Både direkte og gjennom nyblitt forhandler Akershus Traktor AS.

Synkronisering mellom maskin og henger

Det tilpassede bremsesystemet har blitt utviklet etter gjentatte henvendelser fra kunder og samarbeidspartnere om bedre synkronisering av bremsene mellom hjulgraver og henger.

– Etter en grundig gjennomført testperiode har vi nå klar en løsning. Alle Gigant hjulgravertilhengere blir i 2020 og utover levert med et nytt og oppgradert bremsesystem. De nye «Gigantbremsene» er nå synkronisert med standard hjulgraver sitt bremsesystem. Tilpasningen gir en mykere, mer kontrollert og tryggere oppbremsing, lover Mørk i pressemeldingen.

Med optimal bremsekraftfordeling mellom hjulgraver og tilhenger reduseres samtidig belastningen på graverens understell og bremseanlegg.

Mørk har også har også utarbeidet et tilsvarende bremsesett for ettermontering på tidligere leverte Gigant hjulgravertilhengere.