Aebi Schmidt kjøper Arctic Machine

Aebi Schmidt kjøper den finske plog- og redskapsprodusenten Arctic Machine. Vil styrke sin posisjon i Nord-Europa. Fra før eier konsernet den norske plogprodusenten Tellefsdal.

Det sveitsiske konsernet Aebi Schmidt kunngjorde i februar at de har inngått en avtale om oppkjøp av Arctic Machine.

Den finske produsenten av veidriftsutstyr er her til lands best kjent for brøyteploger, med Øveraasen som forhandler. Aebi Schmidt driver med et bredt spekter redskap og maskiner for vinter- og sommerdrift samt landbruk.

Annonse

Konkurrent til eget merke: Tellefsdal

Her til lands er de blant annet kjent for Stratos spredere. Selskapet eier også den norske plogprodusenten Tellefsdal.

Vi har spurt Aebi Schmidt litt mer inngående om hva som er hensikten med oppkjøpet, og hvilke ambisjoner de har på det norske og skandinaviske markedet.

Selskapet ønsker ikke å utdype dette nå, med henvisning til den alvorlige og omveltende situasjonen med koronapandemien.

– Oppkjøpet styrker vår posisjon i Nord- og Øst-Europa, sier Aebi Schimdt i en pressemelding.

Arctic Machine har sitt hovedkontor i Jyväskylä i Finland. Selskapet har en over 80 år lang historie. Det har i følge pressemeldingen det siste tiåret utviklet seg fra en ren redskapsprodusent til en fullsortiment leverandør av løsninger.

En stor del av produksjonen selges utenfor Finland. Skandinavia, de baltiske landene og Russland er selskapets viktigste markeder.

Passer godt inn

– Sterk og lønnsom vekst. Selskapet har fokus på kundenes behov, og har dermed utviklet seg fra en produsent til en komplett løsningsleverandør. Det er nøyaktig den samme kursen Aebi Schmidt Group har tatt. Derfor passer Arctic Machine godt inn hos oss, sier konsernsjef Barend Fruithof i Aebi Schmidt.

Arctic Machine OY skal fortsette som eget merke, under dagens ledelse og med den samme arbeidsstokken.

– Som en del av Aebi Schmidt Group får Arctic Machine muligheten til å utvide våre løsninger og vår kompetanse til nye markeder, og vi kan tilby Aebi Schmidts løsninger til våre kunder. Tidligere eiere gleder seg til å se historien om Arctic Machine som en toppleverandør utvikle seg videre under nytt eierskap. Det sier administrerende direktør Juha Jääskelä i Arctic Machine OY i pressemeldingen fra Aebi Schmidt.

Ikke avklart hos Øveraasen

Juha Jäskeläa (t.v.) fra Arctic Machine OY og Thor Arve Øveraasen fra Øveraasen AS.

Juha Jäskeläa (t.v.) fra Arctic Machine OY og Thor Arve Øveraasen fra Øveraasen AS.

I Norge forhandles Arctic Machine brøyteploger av Øveraasen AS. Der i gården har man ikke ennå tatt stilling til hva oppkjøpet får å bety for deres agentur på de finske plogene. Inntil videre fortsetter Øveraasen som forhandler.

– Ja, vi har ikke fått beskjed om noe annet. Det er for tidlig å si hva som skjer videre, sier administrerende direktør Thor Arve Øveraasen.

Selskapet har hatt agenturet på Arctic Machine i 5-6 år. Salg av de finskproduserte plogene utgjør en en liten del av Øveraasens totale omsetning.