Stille på Sjusjøen

Hyttene står tomme på Sjusjøen i påsken. Det er lite å gjøre for maskinentreprenørene. Trond Sverre Hagen i Storåsen AS taper flere hundre tusen på påskestillheten. Men byggestoppen som følge av en lokal VA-konflikt bekymrer mer enn både korona og hjemmeværende hyttefolk.

SJUSJØEN: – Det er veldig stille nå i påsken, og vi mister omsetningen som skulle vært fortjenesten på vintersesongen. Vi har det likevel ganske bra det nærmeste halvåret. Men det som kommer deretter ser ikke bra ut. Byggestoppen her oppe bekymrer meg mer enn koronaen.

Største hytteområde

Det sier Trond Sverre Hagen, som driver maskinentreprenørfirmaet Storåsen AS på Sjusjøen. Et av landets desidert største hytteområder, beliggende i Ringsaker kommune i Innlandet.

Annonse

Med bortimot 6000 hytter er det normalt et yrende liv her, med påskeferien som den selveste sesongtoppen. Nå er det stille, og Hagen har god tid til en prat mandagen i palmeuka.

Rundt 360 av hyttene her eies av folk som bor i Ringsaker kommune – og dermed har anledning til å bruke hytta også under regjeringens hytteforbud. Men selv mange av de har holdt seg hjemme, og det er ikke mange menneskene å se her oppe.

Selskapet hans har avtale om brøyting til 1300 hytter, pluss en god del varetransport med snøscooter. Der er det bråstopp.

Nesten null omsetning

Snøfresing i hyttefelt på Sjusjøen. (Foto: Solvår M. Strand)

– Det er nesten null. Normalt har vi én person som bare driver snøscooterkjøring varetransport hele tida, fra fredag før påske. Nå har han gjort det én tur. Brøytinga…. Det er ikke ti prosent en gang. Trafikkmessig er vi på kanskje 20 prosent sammenlignet med i fjor. Det mindre trafikk nå i påskestart enn på en vanlig helg, sier Hagen.

Han anslår at selskapet har mistet en omsetning på seks-syv hundre tusen på at hyttefolket er fraværende i påskeferien som følge av koronarestriksjoner. Men han klager ikke.

Arbeid har de fortsatt, med noe snømåking og en del tilsyn med stengte hytter. En god del graving har de også. Kun én ansatt er permittert: Kona Ellen betjener normalt kontoret. Men med stengte skoler og mindre arbeid er hun permittert for å følge opp barnas hjemmeskole.

Mister fortjenesten

– Det er først og fremst påsken vi mister. Vinterferien i år var rekordhøy. Vi trodde vi skulle få tidenes påske, med mye snø og godt vær. Det er vanskelig å si hvor mye vi taper, man vet jo aldri. Snøbrøyting og hytteservice er nullbutikk gjennom resten av vinteren, og så er det påsken som er bonusen. Det da vi skal høste fortjenesten fra resten av sesongen. Nå er det borte, sier Trond Sverre Hagen.

– Får du nytte av tiltakene i krisepakke tre?

– Vi har snakket om å se på det. Vi får se hva vi faktisk har tapt. Å ta opp noe lån er ikke aktuelt. Men et direkte tilskudd hadde vært bra nå, sier han.

Selv om han taper mye penger på det, så er han helt klar på at han mener hytteforbudet er et riktig tiltak mot smittespredning.

Trafikken økte

Selv skjønte han det kom til å bli alvorlig en fredag kveld i midten av mars. Anført av statsminister og helseminister innførte regjeringen det ene tiltaket etter det andre. Folk ble først anbefalt å holde seg unna hyttene.

Trond Sverre Hagen, daglig leder i Storåsen AS på Sjusjøen. (Foto: Solvår M. Strand)

– Da bare økte det på med trafikk til hyttene. Det sto en lang kø oppover bakkene her. Da skjønte jeg at forbudet måtte komme. Det gjorde det også, den samme helga. Folk dro hjem lørdag kveld. Stillheten kom uka etter. Siden har det vært veldig spesielt her, sier Hagen.

– Hvordan føles det å se den stillheten?

– Tja, jeg vet ikke… Kanskje litt som kjærlighetessorg. Den påskestemningen man er vant til er helt borte. Men nå får vi påskeferie selv. De ansatte også. Vi har én som er på vakt. Han greier nok det som er. Det blir forhåpentlig første og siste gang med en så stille påske, sier han.

Bekymret for byggestopp

Påskestille og omsetningstap til tross; Trond Sverre Hagen klager ikke. Han er ikke en gang særlig pessimistisk for tiden framover. I alle fall i det korte perspektivet, et halvt års tid framover.

Det som kommer deretter er han mer bekymret for. Årsaken til det har ingenting å gjøre med korona fra Kina. Det er mye mer lokalt: Byggestopp i hyttemarkedet, på grunn av uenigheter mellom grunneiere og Ringsaker kommune om utbygging av VA infrastruktur.

– Byggestoppen kom først. Så fikk vi koroanen. I tillegg mister vi påsketrafikken. Det snakkes mye om krisetiltak. Å godkjenne byggetiltak her oppe er den enkleste tiltakspakka kommunen kunne gitt. Det er en veldig enkel sak for kommunen å skaffe oss arbeid. Det er bare å godkjenne 30 byggesaker som ligger på vent. Da holder man det i gang, sier han.

Slår inn til høsten

En effekt av byggestoppen som følge av VA-konflikter mellom grunneiere og kommunen vil slå inn for alvor til høsten. De større utbyggerne kan pakke utstyret sitt og dra andre steder.

Det er ikke like lett for lokale håndverkere og maskinentreprenører.

– Om ikke vi har nok jobber her oppe, så må vi begynne å prise jobber lenger nede. Da blir det større konkurranse og tøffere marked. Det er marginalt nok å drive i dette som det er. Jeg håper ikke vi skal få en situasjon med dumping av priser helt ned mot tap, bare for å holde arbeidet gående.

Trond Sverre Hagen mener byggetillatelser til høstens arbeider må komme i løpet av april og mai. Heldigvis er den en sommersesong før den tid. Den har han gode forventninger til skal bringe en del mindre gravearbeider.

– Det er mye folk her også om sommeren. I år blir det mindre aktuelt å reise utenlands. Da blir det antakelig enda mer. Kan hende vi får en oppblomstring og en god sommersesong, sier Hagen.