Norges minste med GPS og 3D maskinstyring

Dette er en av landets minste maskiner med GPS og 3D maskinstyring. En Cat 305.5 med Topcon 3D gravesystem. Den er supernyttig hos Hitra Anleggsservice AS. Der har de også landets første graver med AMV boretårn, fullt integrert mot Topcon 3D maskinstyring. Landets eldste maskinfører med ny Volvo 300 har de muligens også.

HITRA: – I dag har man en situasjonsplan på det meste man skal gjøre. Om du ikke har GPS på maskinen, så må du ha en stikker som løper rundt. Vi bruker maskiner til innmåling av alt vi gjør.

Det sier daglig leder Anders Glørstad i Hitra Anleggsservice.

Annonse

17 gravemaskiner fra 1,7 til 42 tonn brukes til det meste. Bortsett fra de aller minste har selskapet valgt å utstyret alt av gravere med GPS og gravesystem.

På Hitra er de ikke bare oppdatert med utstyr. De tar godt vare på folk også.

Femtonner med 3D og GPS

Femtonneren Cat 305.5 går nå på andre året sitt, etter at den ble anskaffet og fikk påmontert et 3D Topcon gravesystem sommeren 2018.

– Vi har hele tida hatt en femtonner. Da vi skulle bytte ut den gamle var vi ikke i tvil om at vi skulle ha GPS på den nye.

– Hva brukes den til?

Glenn Birger Kvernø (t.v.) og daglig leder Anders Glørstad. (Foto: Erik Waldum. OKAB).

– Alt mulig! Avretting, bankett og grøfter. Den går mye i utomhusarbeid, legging av kantstein og sånt.

– Hvilken nytte har dere av maskinstyringen på den?

– Folk vet hva det skal gjøre. Det blir mye riktigere, sier Glørstad.

Hitra Anleggsservice har en Cat 320F og en større Volvo EC300EL med hvert sitt AMV boretårn. Begge er fullt integrert med Topcon 3D maskinstyring. Et bredt spekter av boreoppgaver i alt fra skiferbrudd til hustomter og veibygging går kjapt og effektivt med de to.

Skiftet maskinstyring på Volvo 300

EFFEKTIVT: Boreoppgaver i alt fra skiferbrudd til hustomter og veibygging går kjapt og effektivt med boretårn og maskinstyring. Maskinfører Jan Marcus Olsen styrer både boring og maskin fra radioen. (Foto: Hitra Anleggsservice AS)

FJERNSTYRT: AMV boretårnet er fullt integrert med Topcon maskinstyringen på denne. Maskinfører Jan Marcus Olsen styrer både boring og maskin fra radioen. (Foto: Hitra Anleggsservice AS)

Volvo EC300en er eldst av de to «boregraverne», levert i 2016. Den har ikke DigAssist, og ble først utstyrt med et 3D GPS-system av kjent merke.

Dette valgte Glørstad å ta av, og i stedet montere et Topcon system også på den. Dette mener han fungerer bedre. Alt i alt er han godt fornøyd med det boresystemet på de to graverne.

– Ja, det har vært bra. Vi tok en risiko med å kjøpe noe som ikke var i markedet fra før. De brukte litt tid på utvikling til å begynne med, før vi fikk boredybde og tårnvinkel inn i systemet. Det er alltids ting som oppstår. Men vi har blitt lyttet til, kommet med innspill og fått utført tilpasninger. Norsecraft som leverandør hører på oss. Det sitter folk der som kan systemet. De hører på oss når det er spørsmål, og vi får det som vi vil, sier Glørstad.

På EC300en kan både tårn og maskin fjernstyres over radioen, mens Cat-en bare har fjernstyring av boretårnet.

75-åring med ny maskin

Han har bestilt seks nye Volvo gravere til årets «sesong»: EC145, EC220, EW 160 hjulgraver, EC300 «high and wide», en vanlig EC300 og en EC380. Samtlige med DigAssist, som blir utvidet med Topcons 3D app til DigAssist.

EC300-en ble levert forleden. Den skal kjøres av Jarle Glørstad (75).

Jarle K. Glørstad med den nye Volvo EC300-en. (Foto: Volvo Maskin)

– For ca syv år siden fikk Jarle en ny maskin som han skulle avslutte karrieren med. Den gang skulle han kjøre i fem år til. Syv senere – og i en alder av snart 75 år – får han overlevert nok en ny maskin. I 55 år har han hver dag klivd oppi maskina for å lempe stein og jord hele dagen. Det taler for seg selv. Respekt, skriver Hitra Anleggsservice i et innlegg på Facebook i forbindelse med overleveringen.

Hitra Anleggsservice AS har hovedkontoret i Fillan på Hitra, og driver entreprenørvirksomhet i området Hitra, Frøya og Snillfjord. Selskapet leverer dessuten skiferstein til hele landet. En av de største leveransene har vært skiferstein til bygging av en sherpabygget trapp opp fjellet Reinebringen i Lofoten. Dit har det blitt sendt 2000 tonn til nå, fordelt på tre skipslaster.