JCB bidrar til å lage respiratorer

Den britiske anleggsmaskinprodusenten JCB bidrar til å produsere respiratorer under koronakrisen.

Maskinprodusenten fikk en direkte appell fra den britiske statsminister Boris Johnson tidligere denne måneden om å bidra til å minske landets respiratormangel under den pågående koronapandemien. JCB mobiliserte straks et forsknings- og ingeniørteam for å undersøke mulige måter å hjelpe til på. Dette skriver JCB i en pressemelding.

Fra maskinhytter til respirator-hus

Nå er JCB klar til å starte produksjonen på en fabrikk som har vært stengt i to uker, som følge av koronakrisen. I stedet for å lage gravemaskinhytter, gjøres nå anlegget klart for å produsere minst 10.000 spesiallagde stålhus for et nytt design av respiratorer fra det britiske selskapet Dyson.

Annonse

De første prototypene av husene er allerede blitt levert til Dyson fra JCBs fabrikk i Uttoxeter, Staffordshire. Fabrikken stanset den normale maskinproduksjonen 18. mars, i likhet med åtte andre britiske JCB-fabrikker, da etterspørselen falt etter koronautbruddet. Masseproduksjon av respirator-husene starter i løpet av få dager.

Fått det til på noen få dager

– Da vi ble kontaktet av statsministeren, var vi som et britisk selskap fast bestemt på å hjelpe til så godt vi kunne. Dette prosjektet har gått fra design til produksjon på bare noen få dager, og jeg er veldig glad for at vi har kunnet utnytte ferdighetene til vårt talentfulle ingeniør-, design- og fabrikasjonsteam så raskt i en tid med nasjonal krise, sier JCBs styreformann Lord Bamford i pressemeldingen.

– Dette er selvfølgelig også en global krise, og vi vil naturligvis hjelpe til med produksjon av flere respirator-hus hvis det blir behov for dette i andre land.

Permitteringer

Da JCB stanset produksjonen på sine ni britiske produksjonsanlegg (frem til slutten av april i første omgang), ble det store flertallet av de 6.500 ansatte permittert. Selskapet betaler imidlertid 80 prosent av grunnlønnen for neste måned, uavhengig av hva de tjener, opplyser selskapet.

Ansatte som kommer tilbake til jobb for å hjelpe til med å produsere respirator-husene, vil få utbetalt sin normale lønn.