Opptur i koronatider

Midt i koronakrisen, mens bedriftsledelsen sitter i karantene, har Slemmestad-firmaet Hagen Maskin AS fått flere nye, store kontrakter. Nå trenger de flere folk!

Daglig leder Anders Hagen og prosjektleder Steffen Brevig var begge på den store Conexpo-messa i Las Vegas nylig. De reiste hjem så fort de så hvordan koronasituasjonen utartet seg, men måtte uansett rett i 14-dagers karantene da de kom hjem.

I dagene som fulgte satte regjeringen inn «de sterkeste tiltakene vi har hatt i fredstid», med den følge at nesten hele det norske samfunnet har stengt ned, økonomien kollapser og arbeidsledigheten er den største siden krigen. Samtidig opplever Hagen Maskin AS gode dager, og har historisk høy ordrereserve.

Annonse

Mye jobb

Bare den siste uka har bedriften blitt innstilt på to nye kontrakter på til sammen 48 millioner kroner.

– Den ene kontrakten er en rammeavtale med Asker kommune på drift og vedlikehold av veier, mens den andre er en større VA-jobb i Bærum kommune, forteller Anders Hagen og Steffen Brevig på telefon fra sine karantenetilværelser.

– I tillegg signerte vi en ny kontrakt med Block Watne i helga, for infrastruktur til et nytt boligfelt her i Slemmestad. En kontrakt til 22 millioner kroner. Så det blir mye jobb på oss framover, sier Anders Hagen.

REKORDHØY ORDRERESERVE: Med de nye jobbene har Hagen Maskin nå historisk høy ordrereserve. Bildet er fra sommeren 2019, på et prosjekt på Torvbråten for Veidekke. (Foto: Hagen Maskin).

Trenger flere medarbeidere

Bedriften med 35 ansatte har selvsagt en rekke prosjekter fra før, og var i en prosess med å ansette flere folk før pandemien. Med de nye store jobbene må de fortsette å søke etter nye medarbeidere.

– Vi var allerede ute og søkte etter nye ansatte som del av en planlagt vekst før koronaen brøt ut, og behovet har jo ikke blitt noe mindre nå, selv om vi selvfølgelig er usikre på morgendagen, sier Steffen Brevig.

– Vi vet jo ikke helt hva som venter oss framover, men det kommer en tid etter denne pandemien også, og vi må ha tilstrekkelig bemanning på plass. I utgangspunktet søker vi nå etter folk i alle slags stillinger, fra grunnarbeidere og opp til prosjektledere, sier han.

«Vi kan ikke bygge veier, eller drifte vann- og avløpsnettet med hjemmekontor»

Med blanda følelser

Både Hagen og Brevig er altså i karantene, fram til fredag denne uka. Resten av selskapet har imidlertid kommet greit fra det hittil.

– Vi har én ansatt med påvist koronavirus. I tillegg har vi noen som er litt småsyke og noen få som har vært ute og reist, og enkelte er derfor hjemme. Så vi er jo påvirket, vi også. Men vi gjennomførte tidlig en del tiltak som gjorde at vi har unngått å få noen nye i karantene, sier Brevig.

– Det er med litt blanda følelser at vi vinner disse store kontraktene når vi alle er inne i en så uviss situasjon. Heldigvis er vi i en bransje hvor folk er svært løsningsorienterte. Vi ser at medarbeiderne våre er seriøse og tar utfordringene på strak arm, slik at produksjonen blir holdt oppe.

– Selvfølgelig er det noen usikre faktorer her også. Vi er avhengige av at servicepartnerne våre greier å levere service og deler til maskiner, at leverandører av materiell og utstyr greier å levere, at importen av rør går som normalt og at byggherrene gjør tiltak så anleggsplassene ikke stopper opp. Dersom denne situasjonen blir langvarig, så er det nok ikke til å unngå at problemene dukker opp etter hvert, sier Hagen.

– Kan ikke bygge veier med hjemmekontor

Firmaet har likevel all grunn til å være positive med situasjonen så langt.

– Ja, vi ser positivt på tilværelsen akkurat nå, og satser på at vi skal klare å opprettholde en høy produksjon. Vi har dessuten blitt flinkere til å jobbe digitalt, for eksempel i Teams, og jeg tror nok vi vil fortsette å jobbe på en litt annen måte når dette er over. Men det er viktig å få fram at i denne bransjen kan ikke alle oppgaver løses med hjemmekontor. Vi kan ikke bygge veier, eller drifte vann- og avløpsnettet med hjemmekontor, avslutter Brevig og Hagen.