125 år med ploger og utstyr

I år er det 125 år siden Hans Oskar Mähler grunnla selskapet vi i dag best kjenner som plogprodusenten Mählers. Feirer seg selv med stor fest i fabrikken.

ROSSÖN, SVERIGE: Mählers forbinder de fleste av våre lesere i dag med snøryddeutstyr i diverse former.

I 1895 etablerte Hans Oskar Mähler et smieverksted i Hoting et lite tettsted ved E45 temmelig midt i Sverige. Det skulle vise seg å være startskuddet for en lang suksesshistorie.

Annonse

Startet med tømmerkjelker

Til å begynne med fokuserte virksomheten på reparasjon og produksjon av landbruksredskaper og tømmerkjelker.

Administrerende direktør Ingemar Nyberg i Mählers «står på skuldrene» til karene som startet det hele. Hans Oskar Mähler t.h., sønn Nils Johan Mähler i midten og sleggedreng Brie Norlin t.v. (Foto: Mählers)

På midten av 40-tallet kom Hans Oskars fire sønner inn som deleiere, i det som da fikk navnet Mähler och Söner. Det var de neste årene grunnlaget ble lagt for virksomheten som Mählers driver i dag.

– Noen ganger lurer jeg på hva Hans Oskar Mähler hadde sagt om han visste at virksomheten han en gang startet skulle leve videre i 125 år. Vi føler alle et stort ansvar for å fortsette å utvikle virksomheten og sikre den for fremtiden. Nå får vi mulighet til å feire selskapets historie og suksess sammen med ansatte, kunder og samarbeidspartnere. Det er få forunt, sier administrerende direktør Ingemar Nyberg i Mählers.

Fra Hoting til Rossön

Snøploger har selskapet vært kjent for i lengre tid. På slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet kom Mählers ut med en flere andre typer produkter som skulle vise seg å slå an på markedet.

Dagens fabrikk i Rossön. (Foto: Mählers)

Blant annet rotorklipperen og den første slapseplogen. I den samme perioden hadde de videreutviklet produktene for snørydding og veivedlikehold. Veksten i selskapet gjorde at de flyttet virksomheten fra Hoting til større lokaler i Rossön. Der holder selskapet fortsatt til.

Selskapet vokste ikke bare med nye lokaler, men også med mange nye ansikter. De ansatte kjøpte selskapet av brødrene Mählers i 1979. På 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet fant det sted en rekke omstruktureringer og eierendringer.

Engcon inn som eier

I 2006 gikk tiltrotatorprodusenten Engcon inn som deleier. Tre år senere, i 2009, kjøper Engcon opp flere aksjer i selskapet og blir dermed majoritetseier av Mählers. Der er eiersituasjonen også i dag.

– Da vi gikk inn som eier, hadde jeg en idé om å utvide tilbudet med litt smartere produkter. Diagonalplogen Flexiway, sideplogsystemet Caway og styresystemet MC3 med mulighet for fjernsupport er noen eksempler på produktene som er utviklet de siste årene. Det er stort behov og stor interesse for produkter på disse områdene. Derfor vi nå konstatere at vi satset riktig, sier Stig Engström. Han er grunnlegger og eier av Engcon.

En annen milepæl i den senere tid er etableringen av salgsselskapet Mählers AS i Norge i 2014. Det har gitt Mählers en betydelig økning i markedsandelene i Norge.

Feirer med åpen dag

Nå i mars feirer Mählers sine 125 år, med åpent hus på fabrikken i Rossön den 20. mars. Da vil selskapet vise hvordan de produserer plogene. Det blir også en live-demonstrasjon av ploging med hest, samt en lastebil fullt utstyrt med den nyeste teknologien.

De besøkende får også se de nyeste produktene og møte bygdens stolthet og mesterkokkfinalisten Emilia Nilsson, som er på plass for å signere sin bok «Pangmat». Snøscooterkjøring for barna blir det også, og snøscooterforhandlere som viser frem sine nye snøscootere og tilbehør for de som måtte være interessert i det.

– Jeg ser frem til mange besøkende. Vi vil ikke bare se tilbake på det som er gjort, men vil også fortelle hva vi vil at selskapet skal være i fremtiden. Det vil bli en fantastisk dag som jeg håper vi alle vil huske som en viktig del av Mählers historie, sier Ingemar Nyberg.