Hun ga ikke opp drømmen

Ingen ville ansette henne som maskinfører, knapt nok svare på søknadene hun sendte. I ren frustrasjon og desperasjon la hun ut et svært personlig innlegg på Facebook. 20 timer senere hadde hun jobb!

Martine Alnes (30) har alltid vært litt guttejente. Allerede som liten lekte hun med biler hjemme på Godøya utenfor Ålesund, mens de andre jentene lekte med dukker.

– Jeg vokste opp med en far som drev med Amcar. Jeg ble nok kanskje litt påvirka av det, for jeg har alltid vært interessert i motor og biler, forteller hun til Anleggsmaskinen, der vi møter henne på en anleggsplass like utenfor Ålesund sentrum.

Annonse

– Etter at jeg fikk lappen selv, var jeg mye ute og råna. Jeg hang på den lokale Statoil-stasjonen, og jeg var vel den eneste jenta i gjengen. Ja, bortsett fra de som var kjæreste med en av gutta, da. Jeg har egentlig alltid vært en av gutta. Det er dem jeg har hatt mest sammenfallende interesser med, rett og slett, forteller hun åpenhjertig.

GÅR I ETT: Martine kombinerer småbarnsliv og full jobb. – Jeg har blitt veldig flink til å planlegge ting, sier hun. (Foto: Runar F. Daler).

Gravid

Likevel var det Vk1 Tegning, form og farge (tilsv. Vg1 Design og håndverk i dag) Martine valgte da hun begynte på videregående.

– Jeg fant ganske fort ut at det ikke var noe for meg. Jeg fullførte året, men bytta over til helse- og sosiallinja i stedet. Siden de fleste damene i familien min jobber i helsevesenet, tenkte jeg det kunne passe for meg, forteller hun.

Planene måtte imidlertid justeres på nytt, da Martine ble gravid. Hun fullførte også dette skoleåret, men gikk så ut i permisjon og ble etter hvert hjemmeværende med vesle Tobias. Omtrent samtidig tok barnefaren over gården til sine foreldre, så de flytta dit alle tre. Etter fem år med gårdsdrift ble det så slutt med barnefaren, og Martine og Tobias flytta tilbake til Godøya for å komme nærmere familie og venner.

RIVENDE UTVIKLING: Vi møter Martine på en anleggsplass like utenfor Ålesund sentrum, der gamle fiskehaller rives. (Foto: Runar F. Daler).

Kun én bedrift svarte

Nå visste Martine hva hun ville gjøre; det hadde egentlig ligget i kortene lenge. De fleste av gutta i omgangskretsen jobba dessuten i anleggsbransjen, så det var noe hun også ville prøve. Så bestemt var hun, at hun våren 2014 tok maskinførerbevis for dumper, hjullaster, truck og gravemaskin som privatist og betalte for det selv.

– Jeg tok maskinførerbevisene med tanke på å få jobb, men jeg søkte også på bygg- og anleggslinja på Borgund vgs., for sikkerhets skyld. Jeg sendte en masse søknader til bedrifter i distriktet. Det endte med at jeg kom på ett intervju, forteller hun.

– Der fortalte jeg litt om meg selv; at jeg var motivert og lærevillig, og jeg følte egentlig det gikk ganske bra. Men så kom svaret på e-post. Der sto det at jeg hadde for lite erfaring, og at det var problematisk at jeg var dame. At jeg i tillegg var alenemor med et lite barn, gjorde det selvsagt enda verre. For hva hvis barnet ble sykt, hvem skulle da passe på det? Jeg skrev tilbake at barnet går i barnehagen og at jeg dessuten har familie som kan stille opp. Men til ingen nytte. Fra alle de andre bedriftene fikk jeg ikke engang svar på søknaden, sier hun oppgitt.

TOK HELT AV: Facebook-innlegget hennes ble spredt som ild i tørt gress, og hun fikk jobbtilbud fra Sørlandet til Kautokeino. (Foto: Runar F. Daler).

For lite anlegg

Martine la jobbsøkingen på is en stund og begynte i stedet på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk samme høst. Men heller ikke dette ble noen stor suksess.

– Det var jo spesielt å gå i klasse med 16 år gamle gutter når jeg selv var 25. Men det som egentlig var avgjørende for at jeg valgte å slutte etter et halvt år, var at det var altfor lite anlegg. Vi begynte året med å sage, og deretter skulle vi bygge naust. Det var nesten bare snekring og bygg hele tida, så jeg mista rett og slett motivasjonen, forteller hun.

Jobb på Joker

I 2015 skjedde det nye, store ting i livet til Martine. Hun hadde ny samboer, og i september fikk de datteren Mille. Etter hvert begynte hun å søke jobber igjen, men på ny viste det seg å være vanskelig.

– Jeg søkte en rekke steder, også hos flere maskinentreprenører i området, men fikk svar om at det ikke var behov eller at jeg manglet erfaring. Til slutt fikk jeg jobb som butikkmedarbeider på Joker. Samtidig pendlet samboeren til Østlandet og kom hjem annenhver helg. Det var litt av en kabal som skulle gå opp da jeg var hjemme alene med to barn, samtidig som jeg var i full jobb. Jeg har i det minste blitt veldig flink til å planlegge ting, sier hun.

FIRMABIL: Egen firmabil har hun også fått. (Foto: Runar F. Daler).

Alene med tre barn

I august 2018 ble datteren Selma født. Samboeren hadde da tatt lastebillappen og kjørte langtransport, mens Martine stort sett var hjemme alene med alle tre barna.

– Det første året hadde jeg permisjon, så da gikk det greit. Men til slutt gikk det ikke lenger; jeg ble for alene med det meste. Det hadde vel ligget i kortene en stund da jeg på selveste kvinnedagen i fjor tok mot til meg og gjorde det slutt. Det var selvsagt tøft for alle sammen – også for Tobias. Men det var til det beste for oss alle fire, forteller hun.
Selv om valget var hennes, betydde det samtidig at hun nå ble helt alene med alle tre barna. Han har døtrene annenhver helg, mens resten av tiden er alle tre barna hos henne.

“Jeg fikk tilbud om jobb fra sikkert 25 bedrifter, helt fra Sørlandet til Kautokeino!”

Facebook-innlegget som tok av

– Jeg fikk litt angst da jeg ble helt alene, ikke minst med tanke på det økonomiske, så jeg begynte å søke jobber igjen, mens jeg var i permisjon. Nok en gang var svaret at jeg hadde for lite erfaring – hvis jeg fikk svar i det hele tatt. Så, på forsommeren i fjor, var jeg så sur og lei at jeg skrev det litt desperate innlegget på Facebook. Det satt virkelig langt inne å selge seg selv på sosiale medier. Man viser jo overfor alle og enhver at man trenger hjelp. Samtidig er man kanskje litt tøff som tør å stå fram på den måten, sier Martine.

Innlegget hennes tok fullstendig av! Det ble delt 130 ganger bare fra hennes egen side, og jobbtilbudene nærmest rant inn fra hele landet.

– Jeg fikk tilbud om jobb fra sikkert 25 bedrifter, helt fra Sørlandet til Kautokeino! Jeg fikk til og med henvendelser fra firmaer jeg hadde søkt hos tidligere, men ikke hadde fått svar fra! Nettet er utrolig, sier hun og ler.

LÆRLING: Martine skal etter planen ta fagbrev i 2022. (Foto: Runar F. Daler).

– Ekstrem lettelse

En av forespørslene var fra var fra OK Entreprenør i Ålesund. De ville ha henne på jobbintervju allerede dagen etter.

– Da jeg kom på intervju var jeg helt ærlig og sa at «dette er det dere får; jeg kan ikke så mye, men jeg har arbeidslyst, jeg er motivert og dere kan forme meg som dere vil». Jeg fikk jobbtilbud der og da! Kun 20 timer etter jeg la ut Facebook-innlegget. Det var helt uvirkelig, sier Martine.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få en sånn respons. Jeg hadde jo egentlig lagt helt fra meg drømmene om å få en fot innafor i bransjen. I stedet kommer jeg nå til å klare meg uten støtte. Dette sikrer framtida for meg og barna mine, og det var en fantastisk følelse og en ekstrem lettelse. Fire dager senere avslutta jeg fødselspermisjonen min én måned før tida og begynte å jobbe, forteller hun engasjert.

TIL INSPIRASJON: Martine håper hun kan inspirere andre jenter til å følge drømmen sin. (Foto: Runar F. Daler).

Elsker jobben

– Jeg har lært utrolig mye det siste halve året. Og det å virkelig glede seg til å gå på jobb, er noe jeg aldri kjent på før. Jeg elsker denne jobben, og jeg er så takknemlig for at jeg fikk denne muligheten. Jeg håper flere jenter får muligheten til å følge drømmen sin. Man må ikke la seg stoppe av hindringer på veien, sier hun med overbevisning.

– Jeg jobber med en fantastisk gjeng som kun ser det positive med å få inn en uerfaren dame. På jobbintervjuet var jeg tydelig på at jeg ville begynne i grøfta. Jeg er ansatt som grunnarbeider, men det er maskinfører jeg skal bli. Jobben har vært veldig variert til nå, og jeg har kjørt både gravemaskin, dumper, hjullaster og veivals. Jeg har forresten blitt lærling gjennom OKAB og skal etter planen ta fagbrev i 2022, avslutter hun fornøyd.

Facebook-innlegget som startet det hele

Her er Facebook-innlegget Martine la ut, som spredte seg som ild i tørt gress og som endte med en rekke jobbtilbud og fast jobb hos det lokale firmaet OK Entreprenør AS.

«Vell, korleis skal man starte et slikt innlegg da? ? here IT goes!

Kvinne i 30 åra he fryktelig lyst å følge drømmen sin, drømmen om å bli en maskinfører! Det e påtide å børste støvet av maskinfører bevisa mine, som ej enda ikkje he fått brukt! Grunnen til ej aldri he fått brukt dei, e fordi ingen vill satse på ferskinga. Etter utallige jobbsøknada, jobbintervju som ej kan telle på under ei hand så gir ej nesten opp. Så ditta her blir mitt siste forsøk i håp om den vill rekke ut til dei arbeidsgiverane som he email skrekk! Ja ej e fersk, ej he null erfaring men vilja og pågangsmotet e så masse større en betydningen av at ej ikkje kan nokke enda. Ej e like fersk og uerfaren som du engang var!

Ej søke etter jobb i Ålesund området, da ej e aleine med 3 barn og ikkje kan reise bort. Ej kan begynne å jobbe med en gang! Ej he bevis på gravemaskin, hjullaster, dumper og truck! Ej he veldig lyst å starte i grøfta, da ej syns det e viktig og riktig plass å begynne om man skal bli en god maskinfører med tida ?

Håpe alle venna, familie, kjente og ukjente vil dele ditta innlegget her i – gjerne i anleggsgruppe også om dokke e medlem i det! Ej he mange kjente som jobba i forskjellige anleggsfirma, så håpe dokke kan være med å bidra til at min åpne søknad når fram!

På forhånd tusen hjertelig takk ❤️»