Venter fullt hus på Arctic Entrepreneur

21. januar åpner dørene på Arctic Entrepreneur 2020. «Halve regjeringen», alle de sentrale byggherrene, rundt 1700 deltakere og over 100 utstillere møtes til fagprat og fest i The Qube på Gardermoen. Her er noe av det som venter de besøkende.

Tiden fra nyttår til slutten av januar er kort for mange. De store byggeprosjektene trosser snø og is, og kjører ufortrødent på. Lastebiler og maskiner er travelt opptatt med vinterdrift landet rundt.

Møteplass kuben

Da møtes en stor andel nøkkelpersoner i norsk entreprenørnæring til Arctic Entrepreneu. Nok en gang inviteres det til møteplass i The Qube, vegg i vegg med Clarion Hotel & Congress Oslo Airport.

Annonse
Arctic Entrepreneur 2017 arrangeres 17.-19. januar i The Qube, Clarion Hotel & Congress Oslo Airport. (Foto: Runar F. Daler).

Arctic Entrepreneur nok en gang. Snøen er fra 2017. (Foto: Runar F. Daler)

Inntil den vestlige rullebanen på OSL møtes entreprenører, utstillere, myndigheter og fagfolk til tre sosiale og faglig sterke dager. Et av årets høydepunkt for mange.

Fire statsråder

Regjeringen stiller med sitt største statsrådlag noen gang på Arctic Entrepreneur, med hele fire statsråder. Statsminister Erna Solberg, Samferdselsminister Jon Georg Dale,

Også denne gang skal kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner dele ut prisen for Årets lærebedrift. Her sammen med MEF-sjef Julie Brodtkorb i på Arctic Entrepreneur 2018. (Foto: Runar F. Daler).

Også denne gang skal kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner dele ut prisen for Årets lærebedrift. Her sammen med MEF-sjef Julie Brodtkorb i på Arctic Entrepreneur 2018. (Foto: Runar F. Daler).

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner og Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Alle kommer de i løpet av de tre dagene.

– Mange dyktige mennesker har jobbet mye med Arctic Entrepreneur 2020. Vi har et bredt og solid faglig program og et underholdningsprogram jeg tror de besøkende vil like. Dette er vi virkelig stolte over. Vi gleder oss veldig til å invitere alle gjestene inn, sier prosjektleder Kari Druglimo-Nygaard i Arctic Entrepreneur-arrangør MEF.

Faglig program

Et spennende, solid og aktuelt faglig program har alltid vært et kjennetegn ved Arctic Entrepreneur. Så også i 2020. Det heteste temaet akkurat nå for tiden er hva som skjer nå når store oppgaver og ressurser på fylkesveien skal overføres fra Statens vegvesen til fylkene.

– Mange følger spent med på hva som skjer ute i fylkene nå om dagen. Flere av de nye fylkeskommunene kommer for å presentere hvordan de vil gjennomføre sine anleggsprosjekter fremover, sier kommunikasjonssjef Håvard Almås i MEF.

Annerledes Statens vegvesen

Statens vegvesen er en byggherre som vi se helt annerledes ut til neste år. Både når det gjelder antall ansatte og organisering.

Etatens – og landets – ferske vegdirektør Ingrid Dahl Hovland skal holde innlegg om sine planer for Statens vegvesen. For øvrig er alle de sentrale byggherrene være representert på konferansen.

Det vil for første gang være et eget fagseminar for entreprenører som driver med brønn- og spesialboring på Arctic Entrepreneur.

Lønnsomhet under press

Lønnsomhetssituasjonen i bransjen er alltid et hett tema tema. Sjelden har det vært så aktuelt som nå for tiden, da mange entreprenører melder om rekordhøyt aktivitetsnivå men også pressede marginer.

Hvordan henger det sammen? Revisorselskapet BDO og en entreprenør vil ta for seg dette temaet.

Den tidligere inndelingen av konferansen i «VA-dagen», «Sprengningsdagen» og sånt er vekk. I stedet blir det et mer sømløst og sammenhengende faglig program. Men stadig med både VA og sprengning på programmet.

På onsdag er det flere praktiske innlegg om prosjektsamarbeid og eksempler på god prosjektgjennomføring av VA-arbeid.

Sikkerhet og ulykker

– Her vil det være mye nyttig lærdom å hente for entreprenørene som de kan benytte i egen arbeidshverdag. Samme dag ønsker vi å sette av litt ekstra tid til tema som omhandler sikkerhet og ulykkesforebygging i bransjen, sier Almås.

Her vil blant annet Arbeidstilsynet fortelle om hva de møter på tilsynsrundene. Veflen Entreprenør AS vil gi en innføring i hvordan de jobber med å redusere risikoen for ulykker.

Onsdag ettermiddag skal Kunnskapsminister Jan Tore Sanner også i år utrope Årets lærebedrift.

Kontrakter og konflikter henger tett sammen. Er du interessert i det, bør du være i nærheten på torsdag. Da blir det nemlig en paneldebatt om typiske kontraktsfeller i anleggsprosjektene, og hvordan konflikter kan løses på en best mulig måte.

Her blir det også flere faglige innslag om sprengning. Seminaret torsdag får besøk av landets samfunnssikkerhetsminister, Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Men det er altså ikke en renspikket sprengningsdag som det var tidligere.

Praktisk om KS og HMS

– Innlegget «Effektiv prosjektstyring» av Arild Løtveit vil for eksempel være relevant for både prosjektledere og ansatte. Samme dag har deltakerne mulighet til å få en god, praktisk innføring i hva et kvalitets- og HMS-system skal inneholde, sier Håvard Almås.

Utstillingen på Arctic Entrepreneur er også i 2020 fyldig og variert. Arrangøren har videreført og videreutviklet fjorårets konsept, der matservering og mye av «det sosiale livet» foregår i den store utstillingshallen.

Her kan man med andre ord få seg en matbit, slå av en prat med kjenninger og få med seg nyheter på utstyrsfronten fra leverandørene. Alt i samme rom.

Variert underholdning

Faglig program og utstilling er vel og bra. Men det på kveldstid moroa virkelig starter. Som vanlig har arrangøren stilt opp et kvelds- og underholdningsprogram som seg hør og bør.

Se bare her:

  • Tirsdag kveld – Vinterfesten. Jon Niklas Rønning og makker Ole Morten Aagenæs på scenen
  • Onsdag ettermiddag – Rus og Rolex. Foredrag med Olaf Olsvik om rusmisbruk i business.
  • Onsdag kveld – Brakkemiddag. Staut fra Valdres spiller på scenen, formodentlig til stor stemning. Og ja: Det serveres flesk og duppe!
  • Pianist Kjetil Sunde holder det gående i pianobaren alle kveldene.
  • Torsdag ettermiddag – foredrag med Karina Hollekim. Skadet basehopper og deltaker i Mesternes Mester.