Bygger skogsvei med Cat 330 Next Gen med skjær

Da den svenske bedriften Sundbergs Åkeri skulle velge utstyr til sin nyanskaffede Cat 330 Next Gen, valgte de blant annet tiltrotator og planeringsskuff fra Engcon, samt et spesialbygd skjær fra Nyströms Verkstadsservice. Resultatet er en gravemaskin som forhåpentlig vil gi store effektivitetsforbedringer i veibyggingen.

Bak spakene på den spesielle gravemaskinen – verdens første Cat 330 Next Gen med skjær, ifølge Engcon – sitter Kristoffer Westman fra Sundbergs Åkeri, som nå har fått økte muligheter i arbeidet. Ikke minst gjennom kombinasjonen av skjær og tiltrotator.

– Tidligere øste vi inn masse som jeg så jevnet ut med skuffen, men nå kan jeg planere massen med skjæret. Det betyr at jeg ruller massen foran bladet, noe som gjør at større steiner havner nederst og den finere massen øverst. Det gjør også at det blir lettere å justere veien før grusingen, sier Kristoffer Westman, i pressemeldingen fra Engcon.

Annonse

Tiltrotatoren supplerer skjæret svært godt, da jeg kan bruke den til å rotere planeringsskuffen slik at den fungerer som en vinge ytterst på skjæret. Det gjør at jeg enten kan styre jorden inn eller ut fra veikanten, sier maskinfører Kristoffer Westman hos Sundbergs Åkeri. (Foto: Engcon).

Vellykket kombinasjon

Det har ikke vært vanlig å bruke tiltrotator på gravemaskiner som bygger skogsveier, men for Kristoffer har det så langt bare vært fordeler, og da spesielt i kombinasjon med skjæret.

– Jeg har bare rukket å kjøre et par hundre timer, men det er slik en gravemaskin skal være. Tiltrotatoren supplerer skjæret svært godt, da jeg kan bruke den til å rotere planeringsskuffen slik at den fungerer som en vinge ytterst på skjæret. Det gjør at jeg enten kan styre jorden inn eller ut fra veikanten, sier Kristoffer Westman.

Kristoffer Westman forteller videre at den nye Cat 330-maskinen også er utstyrt med Engcons automatiske hurtigkoblingssystem EC-Oil.

– Med EC-Oil tar det meg bare 10 sekunder å hekte av tiltrotatoren og koble på tannskuffen når jeg trenger ekstra brytekraft. Helt uten at jeg trenger å forlate førerhuset for å koble slanger eller annet, sier han.

Den nye gravemaskinen brukes nå under byggingen av en ny skogsvei vest for Örnsköldsvik nord i Sverige. Styringen av skjæret skjer via Engcons proporsjonale spaker MIG2, noe som betyr at Kristoffer ikke trenger å bytte grep for å grave eller bruke skjæret. Også beltestyringen er koblet til Engcons styresystem DC2 og MIG2-spakene.

Se video her: https://www.youtube.com/watch?v=IrPox62Bh00&feature=youtu.be