Stort og tungt i Østfold

Fredheim Maskin – som i år fyller 15 år – overgikk seg selv da de inviterte til Oktoberdager for 10. gang.

SPYDEBERG: – Vi stiller ut 19 knuseverk, 31 sikteverk og 17 «stackere» for opplag av masser; altså totalt 67 maskiner. De har en samlet vekt på 2200 tonn og en samlet verdi på ca. 200 millioner kroner. Dette er nok blant de aller største arrangementene i Europa innen knuse- og sikteverk, sa daglig leder Per Olav Fredheim i Fredheim Maskin da han sto for den offisielle åpningen av de tradisjonelle Oktoberdagene i Spydeberg.

De flere hundre besøkende fikk se grovknusing, finknusing, sortering, sikting og opplag på et demoområde i nærheten (Foto: Marytale Filmbyrå).

Flere maskiner på én strømkilde

Det var tettpakket med store maskiner utenfor hovedkontoret til Fredheim Maskin i Spydeberg. Enda mer spennende var det nok likevel for de flere hundre besøkende å se maskinene i aksjon på et demoområde i nærheten. Der kunne man se grovknusing, finknusing, sortering, sikting og opplag, med god hjelp av innlånte Komatsu-lastemaskiner fra Hesselberg Maskin.

Annonse

Med totalt 67 maskiner, med en samlet vekt på 2200 tonn og en verdi på ca. 200 millioner kroner var årets Oktoberdager blant de aller største arrangementene i Europa innen knuse- og sikteverk, ifølge daglig leder Per Olav Fredheim i Fredheim Maskin. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi har fokus på trestegknusing; grovknusing, mellomknusing og finknusing. I tillegg fokuserer vi på el-drift og nullutslippsmaskiner. Keestrack var tidlig ute med å tenke elektrisk og kom med sin første serieproduserte el-maskin i 2012. Alle deres el-maskiner er merket med en grønn ‘e’, fortalte Fredheim.

– Vi kan samle mange maskiner på én strømkilde. Har man ikke tilstrekkelig nettstrøm tilgjengelig, samler vi flest mulig maskiner på én motor, som da fungerer som et dieselaggregat. Så lenge vi overflytter energi via en strømkabel, kan vi linke sammen så mange maskiner vi vil, bare generatoren er stor nok, forklarte han.

Kjefteknuseren Sandvik QJ341 jobbet effektivt. (Foto: Runar F. Daler).

Avløftbar motor

Det var en god del nyheter på den omfattende utstillingen av maskiner og utstyr fra produsentene Sandvik, Keestrack, Telestack, Neuenhauser, Rammer og McQuaid.

– En av de største produktnyhetene er en Keestrack H6e, en konknuser med forsikt som gir fire fraksjoner. Den kom rett fra fabrikken og hit. Videre har vi en S1e radiell transportør, som kan svinge og legge opplaget i radius. Med en radiell funksjon så får man mye mer opplag enn hvis man bare gjør den lengre. Kjefteknuseren B6e er også ny, med avløftbar motor. Den kan også gi strøm ut til en «stacker» eller et sikteverk, så man kan samle flere maskiner. Keestrack har vært veldig dyktige til å lage maskiner spesielt for det norske markedet. Den avløftbare motoren er et eksempel på det. Spesielt i det tøffe miljøet vi jobber, med støv og vibrasjoner, er det en stor fordel å ha én felles, avløftbar motorenhet. En annen fordel med en avløftbar motor er at selv om verket blir ti år, kan man bare bytte ut motordelen til den nyeste motorteknologien, fortalte Fredheim.

Her er den nye knuseren Keestrack B6e i aksjon. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi kjører også en duell mellom Sandvik UJ440i og Keestrack B7. De står side om side i produksjon på demofeltet og går konstant hele dagen. De har ulike fordeler og vi lar det være opp til kunden å kåre en vinner.

Batterimaskiner neste år

Så hvorfor går ikke alle slike maskiner på strøm?

– Det er åpenbart mange fordeler; enklere vedlikehold, bedre drivstofføkonomi, mindre utslipp og mer driftsikkert. Men det er også to viktige ulemper: De er noe dyrere – mellom 10 og 20 prosent – og de er også en del tyngre. En stor elektromotor veier fort ett tonn, mens en tilsvarende hydraulikkmotor veier 100 kg, sa Fredheim.

Fra motoren/aggregatet i forgrunnen går det strømkabler til konknuseren Keestrack H6e. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi har som mål at vi skal ha flere maskiner uten motor, sånn at vi kan gjøre forflytting og rigging via innebygd batteri. Men når vi skal produsere, er vi avhengig av store mengder energi, som vi kan få fra nett eller ved hjelp av et aggregat. Dette blir stadig mer aktuelt, og jeg kan nesten garantere at det neste år står batterimaskiner utstilt her.

Keestrack-kjefteknuseren B7e og sikteverket K7e i aksjon. (Foto: Runar F. Daler).