Første Cat i 6-tonnsklassen

Cat går inn i en ny vektklasse. Julelanserer 306 CR, en ny seks-tonner med svingbom og kort hekk.

Nye Cat 306 CR markerer Caterpillars inntreden i sekstonnsklassen. En «minigraver» med fullblods heavy duty egenskaper, for å låne produsentens egne ord. Den har lastfølsom hydraulikk, romslig og trykksatt hytte, Cat Stick Steer beltestyring fra spakene og ellers samme brukergrensesnitt som andre Next Generation minigravere.

Med hytte og standard stikke veier den ca 6500 kilo, og kan grave ned til 3,71 meters dybde. Med lang stikke øker vekten til rett under 7200 kilo, mens gravedybden øker med 40 cm til 4,11 meter.

Annonse

Cat 306 CR

Cat 306 CR. (Foto: Produsenten)

Maskinen har svingbom, som forventet på en maskin i denne klassen. I motsatt ende kniper den skinkene sammen, med en rumpe som er både lav og kort. Den sies dermed å være godt egnet til arbeid i trange forhold.

Løftekraft?

Joa, den er der. Produsenten lover en klasseledende løftekraft på drøyt 3,5 tonn ute på tre meters radius. Hydraulikken er elektronisk styrt og lastsensitiv. Redskap kan drives med inntil 90 l/min i en ekstrakrets som har hurtigkoblinger og kan levere både énveis, toveis og konstantfløde.

Hjertet i herligheten er en Cat C2.4 turbodieselmotor på 41,7 kW. Eller 55,9 hk, om du vil. Motoren har eksosrensing ihht steg 5, og vil glede sine omgivelser med automatisk tomgang og stopp.

Beltestyring på spakene

Nye Cat 306 CR har som sine mindre søsken Stick Steer-funksjonen, der føreren kan velge å styre beltingen fra spakene i stedet for den tradisjonelle beltestyringen. Dermed kan pedalene få være i fred, mens spakene langt der framme ved frontruta kan brukes til å tørke sokker på.

Doserskjæret kan brukes både rett og vinklet. I pressemeldingen om den nye maskinen sier Caterpillar en masse fint om de nye gravernes lavere service- og reparasjonskostnader.

Blant annet som følge av det nye designet, med flate karosseripaneler som skal være både mer robuste og billigere. For føreren er det antakelig viktigere at alle kontroll- og servicepunkter i den daglige driften er lett tilgjengelig fra bakkenivå og gjennom svære luker.

Dette er en maskin norske entreprenører formodentlig kommer til å undersøke med stor interesse. Pon Equipment melder at de første eksemplarene ankommer tomta på Berger litt utpå nyåret.