Nye EU-krav til sikring av redskapsfeste

Redskapsfester på maskiner blir sikrere. Et nytt tillegg til EU-standarden EN474-5 er på vei med konkrete krav til sikring av redskapsfester.

Redskapsfester som mister redskapen har vært et problemområde over flere år. Produsenter av HK-fester og tiltrotatorer har laget sine løsninger med ekstra sikring mot redskapsdropp, og mange har tatt i bruk sånne løsninger.

Sikring uten regulering

Dette har vært et uregulert område, uten regler eller andre rammer som sier noe konkret om hvordan sånne sikringssystemer skal være.

Annonse

Fram til nå.

Nå er det nemlig på vei en felles europeisk regulering av dette området. Dette kommer i form av et nytt tillegg i standarden EN474-5. Den handler om maskiner for masseforflytning, og -5-delen handler om sikkerhet for hydrauliske gravemaskiner.

Her står det svart på hvitt at redskapsfester skal ha et system som sikrer mot at feilaktig eller mangelfullt låste redskap skal falle av under arbeid.

Krav til sikring av redskapsfester

Denne mekanismen skal i følge EN474-5 oppfylle (minst) ett av følgende krav:

  • Gi en automatisk mekanisk låsning av den første akselen som får kontakt mellom redskap og feste i koblingsprosessen.
  • Forhindre at redskapet kan løftes før det korrekt låst.
  • Holde på redskapen hvis låsen løser ut.
  • Varsle fører med lys og lyd hvis låsingen ikke er fullført korrekt.

Steelwrist Pinlock. Låser automatisk til første aksel og hindrer skuffedropp. (Foto: Jørn Søderholm.)

Hesselberg leverer hovedsakelig tiltrotatorer fra Engcon eller Rototilt. Men det leveres mye ulik betjening til de ulike redskapsfestene, bl.a. avhengig av maskintype. Dette Rototilt-displayet viser om redskapsfestet er åpent eller låst. (Foto: Runar F. Daler).

Dette Rototilt-displayet viser om redskapsfestet er åpent eller låst. (Foto: Runar F. Daler).

SMP Hardlock i åpen og lukket stilling.

Jostein Ytreland i Vassbakk & Stol AS

STANDARD: Vassbakk & Stol har valgt Engcon som standard tiltrotator på sine maskiner på grunn av Q-safe redskapsfestet. Jostein Ytreland er leder for maskinavdelingen i selskapet.

Forslaget som er ute på høring regnes med å være gjennom alle signeringer og klar for utgivelse senest andre kvartal 2020.

Uvisst om særnorsk standard

Alle land har gitt sin tilslutning til utkastet som ligger til signering, så det skal i utgangspunktet være en ren formalitet.

Norske leverandører har gjennom Maskingrossistenes Forening (MGF) arbeidet med en egen norsk standard for sikring av redskapsfester. At det nå kommer en EN-standard på dette vil antakelig redusere eller fjerne behovet for en særnorsk standard. Det er ennå ikke avklart hvilken skjebne den nær ferdige norske standarden får.