Kalnes-elever fikk «ny» 20-tonner til opplæring

Elever og lærere på Kalnes videregående skole fikk i går en 20 tonns Hitachi. Tar stort skritt opp fra håpløst gammelt skrammel til oppdatert utstyr. Halve maskinen er gitt i gave av MEF Østfold.

SARPSBORG: Den (delvis) jublende gjengen på bildet over er anleggsteknikk-elever på Kalnes videregående skole. Årsaken ser du bak dem: En Hitachi ZX225, 20 tonns korthekker. Med 3D maskinstyring og tiltrotator, akkurat som det utstyret ungdommene vil møte når de kommer ut som lærlinger om et år eller to.

Maskinen skal kjøres ned fra transporten.

2014 Hitachi ZX 225 korthekker, gått 5000 timer. Godt brukt for en entreprenør, god som ny for elever på fylkeskommunal videregående skole.

Den maskinen fikk de overlevert i går formiddag. Som andre fylkeskommunale anleggslinjer er ikke Kalnes bortskjemt med godt utstyr.

Annonse

– Kjempeflott! Dette betyr utrolig mye. Elevene får en helt annen opplæring med en sånn maskin, sier rektor Hanne Lorentsen på Kalnes videregående skole.

Oppgradering

Maskinen er en 2014-modell med 5000 timer på telleren. Ikke akkurat en ny maskin, men en kraftig oppgradering av en utstyrspark der en JCB åttetonner med hydraulisk pusseskuff er et av høydepunktene. Hitachien har til nå gått i tjeneste hos Østfold-firmaet Brødrene Ødegård AS.

F.v. F.v. Geir Inge Mosling, Erik Ødegård, Knut Magnus Hvitsten, Jack Valleraune og Jan Olav Lindhaugen. Mosling jobber i OKAB, de andre utgjør styret i MEF Østfold.

Maskinen er innkjøpt i et 50/50 spleiselag mellom MEF Østfold og Østfold fylkeskommune. Gaven har kommet i stand på bare tre måneder.

– Vi har vært i dialog med med skolen i flere runder. Bransjen trenger at elevene får opplæring på tidsriktig utstyr. Så får vi kandidater vi kan bruke til noe, sier Jack Valleraune i MEF Østfold.

Som natt og dag

– Denne maskinen gjør stor forskjell. Det blir som natt og dag. Ikke minst fordi den har GPS, sånn at elevene kan få opplæring på det. Det er noe bransjen absolutt krever. Dette er et godt verktøy, sier Erik Ødegård i MEF Østfold og Brødrene Ødegård AS.

– Et veldig godt eksempel på godt samarbeid skole, fylkeskommune og bransjen. Det trengs, så lenge vi ikke har gode nok bevilgninger til skole. Vi kan ikke belage oss på at det er bransjen som skal betale for utstyr i skolen. Denne gaven gjør at vi senere kan få lærlinger ut som er bedre kvalifiserte enn om de får opplæringen på en maskinpark som ikke står i stil med markedet, sier MEF-sjef Julie M. Brodtkorb.

MEF takker også leverandørene som har bidratt å få dette til. Nasta har solgt maskinen uten fortjeneste. Maskinstyringen er levert og montert av Norsecraft Geo, også det uten særlig fortjeneste.

TALE: – En av dagene jeg kommer til å huske best. Brynjar Rønningen er konstituert fylkesdirektør for utdanning i Østfold fylkeskommune. (Foto: Jørn Søderholm)

Rektor Hanne Lorentsen på Kalnes videregående. (Foto: Jørn Søderholm)

– Gratulerer, sier MEF-sjef Julie M. Brodtkorb.

GLEDER SEG: – Ser bra ut. Jeg gleder meg veldig til å prøve den på læreprosjektet vårt rett borti her, sier anleggsteknikk-elev Tobias Bjørnstad til Brynjar Rønningen. Han er konstituert fylkesdirektør for opplæring i Østfold fylkeskommune.

F.v. MEF-sjef Julie M. Brodtkorb, fylkesutdanningsdirektør Brynjar Rønningen. (Foto: Jørn Søderholm)