Har kjørt hjullaster siden han var 11 – nå er Arve Opperud pensjonist

Sport og lek var han dårlig til. Hjullasteren fikk han bedre tak på. Arve Opperud (70) har en rekord som kan bli vanskelig å slå. Nå er hjullasterlegenden pensjonist.

Tekst: Jørn Wad – kontakt redaksjonen

– Jeg var ikke noe særlig til sport og sånt mine jevnaldrende drev med. Dermed ble det til at jeg begynte å kjøre hjullaster allerede da jeg var 11 år. Det hadde nok ikke gått i dag, så min rekord som maskinfører kan nok bli vanskelig å slå.

Annonse

Legenden Arve Opperud gikk av med pensjon under Pon Equipment sitt kundearrangement siste helgen i oktober. Dermed fikk han én dag som yrkesaktiv og én dag som pensjonist – på samme arrangement.

Rekord

– Jo, jeg er jo født i 1949, så det skal nok bli en ganske så vanskelig rekord å slå, smiler svensken med det norskklingende navnet.

NYTT: Oppdatere kunder på siste nytt er noe av det triveligste Arve Opperud (t.v. og Jonas Angermo (t.h.) gjør. Sistnevnte produktsjef hjullaster hos Pon Equipment.

Han kan se tilbake på en formidabel karriere. Arve Opperud har da også utviklet et omdømme som langt på vei må kunne kalles en legendestatus i bransjen. I rundt 15 år har han vært hjullaster-produktspesialist i Pon- og Caterpillar-systemet.

– Vemodig å avslutte karrieren?

– Haha, man får jo jammen slutte en gang, humrer han.

Så tenker seg om før han avslører hva han skal gjøre videre.

– Jeg har et lite torp, som vi kaller det i Sverige. Et småbruk på rundt fem mål. Der skal jeg pusle mye framover. Det gleder jeg meg til. Men det ikke er mer enn tre kilometer til et pukkverk derfra. Så det kan nok hende at de får en ekstra mann på laget der borte innimellom, sier han med et lurt smil.

Mye bygging

– Hvordan ble det til at du fikk prøve deg i sin tid?

– Det ble bygget en himla masse boliger på den tiden. Det var stor mangel på arbeidskraft. Siden jeg gjorde langt mer nytte for meg bak spakene på en slik maskin enn som håndverker, tenkte man vel at det var positivt. Og så tror jeg kanskje at de voksne ble litt fascinert av iveren min: Ikke før hadde jeg kommer hjem fra skolen og kastet i meg litt mat, så bar det av gårde til grustaket, minnes han.

Har bidratt i utvikling

Opperud har en meget bred karriere bak seg, blant annet med 22 år i Volvo. I 2004 fikk han et spennende oppdrag med Cat.

– Ja, fra 2004 til 2010 var jeg en del av teamet som utviklet KM-serien for Caterpillar. Det var uhyre spennende å bidra til å «oversette» førernes og teknikernes ønsker og behov til komponenter og funksjoner i den nye generasjonen hjullastere, sier Opperud.

Hvorfor akkurat han ble spurt vil han ikke si så mye om, men han påpeker at det nordiske markedet er ganske så utfordrende for mange maskinleverandører. Det er nok en del av grunnen, tror han.

Han er beskjeden nok til å utelate at han var blitt noe av en legende allerede under sin tid på Volvo, og at det utvilsomt var en medvirkende årsak til at han ble spurt.

Dagens produkter på hjullasterfronten har blitt spennende saker, synes han. Den nye XE-maskinen, for eksempel. Den er Opperud i fyr og flamme over.

Akkurat like ivrig som guttungen som løp til grustaket etter middag – for snart 60 år siden.