Elektrisk hjullaster overbeviser

Cat 988K XE – Norges første elektrisk drevne hjullaster, ifølge Pon Equipment – ble i mars i år levert til Norsk Stein på Jelsa. Nå har produksjonstallene kommet inn.

Den nesten 60-tonn tunge hjullasteren viser seg å gi 25 prosent høyere  produksjonseffektivitet på 20 prosent mindre drivstoff enn den mekanisk drevne 988K. Dette ifølge en pressemelding fra Pon.

Økt effektivitet, reduserte utslipp

Med samme antall hestekrefter som 988K – 588 hk – er XE-maskinen likevel sterkere og mer effektiv til lasting og transport da den har raskere akselerasjon på grunn av den trinnløse elektriske drivlinjen, Ifølge pressemeldingen.

Annonse

XE står for øvrig for “EXtra Efficient”, noe en av maskinførerne hos Norsk Stein, Jan Terje Iversen, skrive under på:

– Den bare produserer og produserer. Ingen av de andre maskinene kan måle seg med den. Den er så utrolig effektiv, sier han.

Kjøper en til

For en stor bedrift som Norsk Stein er det viktig å kunne gjøre det de kan for å redusere klimaavtrykket. Med 988K XE reduseres utslippene tilsvarende 13,5 personbiler kjørt i et år sammenlignet med 988K.

Effektivitet og produktivitet er også essensielt. Når båtene legger til ved kaia, skal de lastes på så kort tid som mulig, slik at de kjapt kan reise sørover igjen.

Produksjonstallene fra maskinen hos Norsk Stein har blitt lagt merke til av eieren Heidelberg, som nå har bestemt seg for å kjøpe en lik Cat 988K XE til sin sementfabrikk, Norcem Kjøpsvik AS.

Forlenget motorlevetid

Serviceintervallene for olje og filter er forlenget og på enkelte komponenter fordoblet fra 1000 til 2000 timer. Dette gir betydelig besparelser på driftskostandene mellom XE og vanlig 988K. Den elektriske motoren øker også motorlevetiden med opptil 3,500 timer økt levetid på dieselmotor, melder Pon.

Førerkomfort

Maskinen er utrolig god å kjøre. Den har trinnløst gir, som gir en jevnere flyt og gjør det veldig behagelig å arbeide med, sier sjåfør Jan Terje Iversen. Inne i førerhytta finner man også LCD monitoren, hvor man med få tastetrykk kan oppnå optimal innstilling på drivlinje og hydraulikk, som gjør maskinen enda mer effektiv.

Norsk Stein avdeling Jelsa

Norsk Stein på Jelsa er Europas største steinbrudd, hvor de jobber med produksjon av byggeråstoffer. Her produseres det omlag 13 millioner tonn årlig, av steintypen granodioritt. Bedriften er eid av tyske Mibau-Stema, og det meste av produksjonen blir eksportert til Europa.

Hovedknuseverket er en gyratoryknuser med en kapasitet på 3,000 tonn per time. Kaia kan ta imot fartøyer med opptil 50,000 tonn lastekapasitet. Lagerkapasiteten er utvidet til 1,000,000 tonn ved kaianlegget, og 2 kaier gir forutsetninger for en effektiv logistikk: Ventetidene er minimert og kostnadene optimert.

I dag har de et 20-talls maskiner, hvorav 14 av de er Cat. De har to 988K i tillegg til XE maskinen, flere 992K hjullastere, 777G tipptrucker, 14M veihøvel og ett par gravemaskiner – 390FL og 349E gravemaskiner.  På Jelsa utnyttes maskinparken på høyt nivå, og flere av maskinene har over 5000 driftstimer per år.