Trimble-nyhet viser 3D-modell rett på tomta

Ny «augumented reality»-løsning (AR) fra Trimble. Kan vise 3D modell plassert rett på tomta – på en mobiltelefon eller nettbrett. Løsningen er utviklet i tett samarbeid med norske brukere av landmåling og maskinstyring, og testet i Norge under utviklingen.

Nå introduserer Trimble et nytt mobilt verktøy som kan importere og vise BIM-modeller av bygg og infrastruktur på et sanntids bilde av terrenget.

VISUALISERER: SiteVision kombinerer bilde og modell, og viser det på en mobiltelefon. (Foto: Trimble)

Trimble SiteVision er en utendørs løsning for augmented reality (AR).

Annonse

Forsterket virkelighet

Eller «forsterket virkelighet», som det gjerne kalles. Det kan legge en 2D tegning eller en 3D modell inn på et bilde av tomta eller traseen, sett gjennom kameraet på nevnte mobiltelefon. Dermed kan brukeren visualisere tegningen eller modellen akkurat på stedet der det skal bygges.

Systemet består av to deler, med hver sin betalingsmodell.

  • Hardware: Håndtak med GPS-antenne, laser avstandsmåler og tilkobling for mobiltelefon (Android). Kjøpes. – Pris «under 30 000», sier Sitech.
  • Software: SiteVision programvare med posisjonering og skytjenester. Kjøpes gjennom abonnement pr måned eller år.

Trimble SiteVision er langt på vei altendene innen datakilder, og kan visualisere modeller fra mange ulike kilder. Inkludert Novapoint og Sketchup.

Det nye verktøyet kan brukes til så mangt, etter hvor man er i verdikjeden:

  • Visualisere bygningsdesign på tomta.
  • Identifisere plassering av kabel og rør i bakken før graving. Forutsetter at det finnes nøyaktige data å vise…
  • Plassering av kraftlinjer og stolper i terrenget.
  • Vurdere framdrift på anlegg mot byggeplan.

Utviklet i Norge

Trimble-importør Sitech Norway AS gleder seg til å få nyheten ut til norske brukere.

– Våre kunder kan bruke den til å vise prosjekter til sine kunder. Enkelt og tydelig, sier markedssjef Vibeke Skanke i Sitech-gruppen.

GLAD: Marcos Gonzales, Vibeke Skanke og Karsten Haukås er stolt over at norske brukere har vært med på å utvikle nye den nye AR-løsningen SiteVision fra Trimble. (Foto: Jørn Søderholm)

Utvikling og testing av nyheten har i stor grad foregått i Norge. Entreprenører, landmålere og andre brukere i Norge har siden i fjor vår hatt en utviklingsmodell av SiteVision til utprøving. Dette startet på et tidlig stadium. Før betatesting. Faktisk så tidlig at testbrukerne fikk overlevert en alfa prototype.

– Vi fikk en forespørsel fra Trimbles utviklingsavdeling på New Zealand i fjor vår. De vet at Norge er et avansert marked når det gjelder prosesser og dataflyt. Dette ønsket utviklerne å bli benytte. Mye av utviklingen foregikk med innspill fra våre norske kunder.

Det sier daglig leder Karsten Haukås i Sitech Norway AS. Han er godt fornøyd med det, og betrakter den tilliten fra utviklingsmiljøet som en stor fjær i hatten til både selskapets kunder og den norske anleggsbransjen generelt.

Stor etterspørsel

Ryktene begynte tidlig å gå blant kundene. Etter det var det fint lite Haukås og medarbeiderne hans så til prototypen.

– Den var ute hele tiden i ett år. Den har vært hos mange ulike kunder, i forskjellige deler av verdikjeden. Den variasjonen var viktig for utviklingen, sier Haukås.

– Eksempler på egenskaper som har blitt laget etter ønske fra norske brukere?

– Enklest mulig bruk, med drag and drop. De har også vært veldig opptatt av attributter. At man skal kunne få opp alle egenskaper på objekter i løsningen, i henhold til internasjonal standard.

– Eksempel?

– Ta en kum. Bildet på mobilen viser hvor kummen er montert. Modellen i samme bilde viser hvor den skulle vært montert. Her kan du også klikke på kummen på skjermen, og få opp alle aktuelle egenskaper ved den. Med SiteVision er det lett å finne kollisjoner, også i infrastruktur som ikke er bygget ennå.

Det sier supportingeniør Marcos Gonzales i Sitech Norway AS. Han var sentral i kontakten mellom de norske brukerne og utviklerne hos Trimble.