Nye spaker reddet gravejobben for svenske Örjan

Hendene og håndleddene verket stadig verre. Örjan var redd han måtte gi seg i gravemaskinen. Da fikk han prøve med nye spaker.

For et års tid siden mottok Engcon et rop om hjelp fra Örjan Nordin. Han er gravemaskinfører hos EAG Entreprenad.

– Örjan fortalte at hendene hans hadde begynt å verke så mye at han måtte sykemelde seg. I juni 2019 kom Örjan tilbake i full jobb igjen. Takket være våre ergonomiske MIG2-spaker.

Annonse

Det sier Engcon i denne pressemeldingen.

Ergonomiske MIG spaker

Örjan hadde lest om Engcons ergonomiske spaker og lurte på om de var så pass ergonomiske at han kunne begynne å kjøre gravemaskin igjen. Ledelsen i EAG bestemte seg for å gi det et forsøk. De fjernet de gamle spakene og monterte et par ergonomiske MIG2-spaker fra Engcon i gravemaskinen til Örjan.

– Jeg trodde nesten ikke at det var sant. Etter et par måneders kjøring med MIG2-spakene, kjente jeg ingenting i håndleddene, sier Örjan.

Pressemeldingsskribenten møter ham på et veibyggeprosjekt øst i Jämtland.

Örjan forteller videre at hendene tidligere verket hele tiden og at fingrene hovnet opp så pass mye at han måtte klippe av en ring og ta sterke smertestillende tabletter. Det var så alvorlig at han måtte gå med spesielle håndleddsstøtter i en periode. Etter sykemeldingen kunne ikke Örjan gå tilbake til gravemaskinen, men måtte begynne å kjøre hjullaster i stedet. Da trengte han ikke bevege håndleddene så mye.

Savnet gravemaskinen

– Jeg savnet virkelig gravemaskinen, og da jeg spurte sjefen om vi kunne teste ut Engcons spaker, var han umiddelbart positiv til det, og det er jeg glad for nå, sier Örjan som har kjørt gravemaskin i mer enn 25 år.

Valget av styrespaker til den nye gravemaskinen var åpenbart. I tillegg til proporsjonal styring av tiltrotatoren har Örjan koblet til hjulstyring på MIG2-spakene, og han fremhever spesielt håndleddsstøtten på utsiden av spakene. Den gjør at han ikke trenger å gripe spakene så hardt ved de utadgående spakbevegelsene.

Våren 2019 fikk Örjan en ny gravemaskin. Hvilke spaker som skulle sitte i den maskinen? Gjett én gang.

– Nok en gang ble det bevist hvor gode MIG2-spakene er. Det ble et lite opphold mellom den gamle maskinen og den nye, og da måtte jeg kjøre en av de andre maskinene i selskapet. Da fikk jeg problemer med håndleddene med en gang. Hadde jeg ikke fått MIG2-spakene til maskinen min, ville jeg nok aldri kunne kjøre gravemaskin mer, sier Örjan i pressemeldingen.

Arbeidsmiljø

– Ergonomi og komfort er viktige aspekter for å unngå belastningsskader. Yrker som innebærer ensartede og monotone bevegelser hele dagen er i faresonen, sier Johan Brännström. Han er fysioterapeut, ergonom og virksomhetssjef hos bedriftshelsetjenesten Hälsorum i Sverige.

Engcon har fokus på ergonomi i utviklingsarbeidet av ulike arbeidsredskaper. Ergonomen skryter av at Engcon har fokusert på å forbedre gravemaskinførerens arbeidsmiljø og hverdag.

– Et godt arbeidsmiljø og gode arbeidsredskaper gir forutsetninger for å kunne fortsette i yrket et helt arbeidsliv og reduserer faren for smerter og andre fysiske plager, sier han.

Støtte for håndledd

MIG2 er Engcons ergonomiske styrespak for gravemaskiner. I tillegg til den ergonomiske designen har den en såkalt håndleddsstøtte som forenkler de utadgående bevegelsene.

En styrespak kan utstyres med opptil tre trinnløse ruller til å styre en tiltrotator eller andre funksjoner, f.eks. svingbom eller VA-bom. I tillegg kan man koble til forover- og ryggestyring for hjul- og beltestyring samt opptil syv on/off-knapper.

MIG2 er først og fremst tilpasset til Engcons proporsjonale styresystem DC2.