Én Metrac maskin til mange oppgaver i Tønsberg

Tønsberg kommune Bydrift gikk til innkjøp av en Reform Metrac H7 X i fjor høst. Siden den gang har maskinen holdt kommunens gress- og kunstgressbaner i orden – sommer og vinter.

Med åtte kunstgressbaner som skal holdes fri for snø hver dag gjennom vinterhalvåret og ca. 100 mål med gressbaner som skal klippes om sommeren, er det ikke mye fri å få for den lille maskinen.

Reform-maskinen til Tønsberg kommune Bydrift er en Metrac H7 X, med en 3-liters VM-motor. 74 hk og 310 Nm dreiemoment leverer den.

Annonse

Maskinen både trekker og styrer med alle fire hjul. Styringen skjer med forhjul, bakhjul, firehjuls eller kjøring sideveis i hundegang. Kombinert med beskjedne ytre mål (320 x 202 cm) kommer den seg fram de fleste steder.

Allsidighet

SOMMER: Tønsberg kommune Bydrift fikk levert Metrac H7 X i fjor høst. I sommerhalvåret har den klippet 100 mål gressbaner i uka. (Foto: Forhandleren)

Det er firmaet Sigurd Stave Maskin AS som har levert Metrac H7 X-en til Tønsberg kommune Bydrift. Oslo-firmaet har drevet siden starten av 1900-tallet, og er kanskje mest kjent som forhandler av Falköping spredere. Reform-forhandler har de vært siden 2016.

– Utvalget av Reform-maskiner består modellene Metrac, Muli og Mounty, og nå også den fjernstyrte hybriddrevne redskapsbæreren Metron. Reform-modellene er utviklet for universelt bruk og egner seg like godt innen landbruket som til kommunal drift og veivedlikehold. Sommer som vinter, sier avtroppende produktsjef Njål Hagen i Sigurd Stave Maskin AS.

Metrac har 1500 kilos trepunktsfeste og PTO både foran og bak, samt tre dobbeltvirkende hydraulikkretser med uttak foran og bak. Dermed kan det meste av utstyr brukes på den lille maskinen.

PTO 1000 o/min

Hydraulikkpumpen leverer 24,2 l/min på 195 bar. PTO-hastighet (power take off) på 1000 o/min.

– Hos Tønsberg kommune Bydrift brukes maskinen for det meste med Major gressklipper og Tokvam snøfreser. Med sideforskyvning på hele 400 mm på 3-punkten foran kommer man helt inntil kanter, trær og sånt med redskapet, sier Hagen.

Tønsberg-maskinen har påmontert et lodd i 3-punkfeste bak. Dette for å skape «balanse» i maskinen ved kjøring på vei. Når man utfører oppdrag på kunstgressbaner og grøntområdet i en radius på 30 km er det viktig også å ha god kjørekomfort på vei.

Nå er Metrac utstyrt med flytfunksjon på 3-punkten både foran og bak, men litt ekstra «balanse-vekt» er med på å optimalisere komforten, noe som er viktig når man tilbringer store deler av arbeidsuken i maskinen.