VA? Hæ…? Er det noe vi trenger å tenke på?

Kommentar – basert på lederartikkel i Anleggsmaskinen nr 6, august 2019. 

«Vann er livsviktig – men er det prioritert?» Det inviterte Norsk Vann til å diskutere på Arendalsuka. Svaret? Et rungende «tja». I alle fall så lenge kommunene gjør jobben sin, og alle andre slåtter å mase om at staten skal ta sitt overordnede ansvar for sektoren.

Enkelte uttalelser indikerer fra nasjonale politikere indikerer liten kunnskap om og interesse for det området. Vann og avløp, det er noe som foregår i kommunene. Det er forstemmende å se hvordan rikspolitikere fraskriver seg ethvert ansvar for drikkevannsforsyning, avløp og overvannshåndtering.

Annonse

Nasjonal samordning

Bransjer og fagmiljøer som jobber med VA og overvann til daglig har i årevis bedt om at dette viktige området får en nasjonal samordning. Nå krever til og med forsikringsselskaper at overvannshåndtering løftes inn i Regjeringen, i form av en klimatilpasningsminister.

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) sa seg i debatten i Arendal uenig i at ingen gjør noe med VA. «Kommunene gjør noe», sa han med utestemme i det lille lokalet.

Tidligere energiminister Ola Borten Moe fulgte opp, og fortalte om VA-arbeid der han bor.

– Ikke rakettforskning

«Det har til nå tatt seks måneder, og ser ut som bygging av firefelts E6. Det ser dyrt ut. Må det være sånn? Det er ikke rakettforskning å kjøre gravemaskin og legge rør», sa den kunnskapsrike og velutdannede SP-politikeren.

Vann- og avløpsområdet reguleres av intet mindre enn 40 lover, og ansvaret for sektoren er fordelt på 10-11 departement. Når alle har ansvar for noe, så er det i praksis ingen som har det.

Alle skjønt enige om at klimaet blir villere, våtere, mer ødeleggende og dermed en voldsom utfordring for overvanns- og VA-anlegg. Kommunene gjør så godt de kan innenfor sine rammer. Bransjen advarer mot at rammene er for små. Nasjonale politikere og myndigheter viser kun en skremmende likegyldighet.

«VA? Hæ…? Er det noe vi trenger å tenke på?»