Frekt tyveriforsøk i Oslo

«Hei, det er fra AF. Kan du flytte en maskin for oss?» Slik lød telefonbestillingen Sigurd Furulund Maskin AS fikk en dag i juli. Maskinen ble flyttet til oppgitt adresse dagen etter. Det var bare ett problem: Maskinen tilhørte disse karene, ikke AF. Bestillingen kom fra en som hadde stjålet maskinen, og trengte hjelp til å flytte tjuvgodset.

OSLO: – Tyveri har man jo hørt om. Vi har også mistet en vibroplate i tyveri en gang. Men noe sånt som dette har jeg aldri vært borti.

Det sier Roy Berntsen i RB Graving AS. Det lille firmaet med kontor på Rud i Bærum opplevde i sommer et tyveriforsøk helt utenom det vanlige.

Annonse

Avverget tyveri

Takket være en våken flyttebilsjåfør slapp de med skrekken. Hendelsen inntraff en grytidlig torsdag morgen, midt i juli.

Caterpillar gravemaskin

STJÅLET: Denne maskinen ble forsøkt stjålet, sammen med tre skuffer og en pigghammer.

RBs 16 tonns Cat sto parkert for sommerferien på en tomt under arbeid, rett i nærheten av hoppbakken i Holmenkollen.

– Vi fikk en telefon tidlig på morgenen. Det var en flyttebilsjåfør som ringte og sa han hadde flytta maskinen vår. Men han hadde skjønt at det skulle han ikke ha gjort, sier Roy Berntsen.

Vi møter ham sammen med barnebarn og maskinfører Andreas Bryn. Ferien er slutt, og han er nå i gang med utgraving av en tomt til to eneboliger nord i Oslo.

Navn, nummer og adresse

Dette er informasjonen tyven ga i forbindelse med bestilling av flytting:

  • Navn: Geir Brekke, AF
  • Telefon: 45213194
  • Prosjektnummer: 14983
  • Leveringsadresse: Oksenøyveien 38-40, Lysaker/Fornebu

Ta kontakt med Anleggsmaskinen dersom du kjenner til dette, eller om du har vært borti noe lignende.

 

Parkert for ferien

Det frekke tyveriet skjedde på den forrige jobben, med utgraving av boligtomt i Holmenkollen. Andreas og resten av firmaet hadde tatt ferie, og maskinen sto parkert på tomta.

Tyven presenterte seg for flyttefirmaet som en ansatt i AF Gruppen, og ba om at maskinen ble flyttet tidlig om morgenen. Cat-en med tilhørende tre skuffer og en pigghammer ble flyttet 30-40 meter fra tomta ut til veien, og satt klart til henting.

– Der den sto er det trangt og jævlig, i en blindvei. Tyven må ha vært lokalkjent, sier Berntsen.

Maskinen skulle lastes opp på en adresse i Holmenkollen og leveres på Fornebu.

Kjøreport ved anleggstomt

LEVERING: Maskinen ble bestilt levert ved denne porten, i Oksenøyveien 38-40 på Fornebu. Her holder en rekke firmaer til. Deriblant flere entreprenører.

I følge bestillingen skulle den settes av og parkeres utenfor porten på en adresse på Fornebu. Vel framme på den adressen syntes sjåføren det virket rart å skulle parkere maskinen utenfor porten.

Ante uråd

Han ante uråd, og ringte sin sjef. Derfra fikk han beskjed om å sende et bilde av chassisnummeret på maskinen. Dette ble sjekket hos Pon Equipment så snart de åpnet, og da ble uglene i mosen avdekket i sin helhet.

– De fikk beskjed om at vi var eier av maskinen. De ringte oss, sa at maskinen står nede på Fornebu og beklaget det hele. Maskinen var uskadd. Vi måtte bare sørge for å få den flyttet til hjemmetomta, sier Berntsen.

– Hva med nøkkel til maskinen?

Nøkkel til Caterpillar gravemaskin

STANDARD: Nøkkelen var gjemt på maskinen. Der var den fortsatt, etter avverget tyveriforsøk.

– Tyven må ha hatt sin egen nøkkel. Vi har et gjemmested for nøkkelen på maskinen. Der var den fortsatt. Maskinflytterne har nøkkel til alle merker.

– Hva synes du om at det er mulig å starte en hvilken som helst maskin, bare du har en nøkkel fra det merket?

– Det er litt enkelt. Men nye maskiner har koder i tillegg. Da skjer ikke dette. Denne maskinen er fra 2011.

– Har dere anmeldt saken til politiet?

Ikke interessert

– Vi ringte dem. Men da de fikk vite at maskinen var kommet til rette uskadd, så var de ikke interessert. De har vel ikke kapasitet til sånt.

– Har du noen mening om det?

– Det er vel sånn det er i dag, i et moderne samfunn. Vi har hatt tyveri av utstyr fra bil. Da har de ikke kommet en gang.

– Har dere lært noe av denne hendelsen?

– Det er liten vits i å gjemme noe, i alle fall. Men jeg tror nok vi kommer til å sette firmanavnet på maskinen. Det har vi gjort på det meste annet utstyr, men ikke denne. Med firmalogo på ville den kanskje ikke vært så fristende å rappe på den måten. Da ville det også vært lettere for flyttebilsjåføren å se eieren og komme i kontakt med oss, sier han.

Vurderer GPS-merking

– Vi vurderer også GPS-merking av maskiner og utstyr, sier Rune Berntsen.

Han er Roys sønn, deleier og daglig leder i RB Graving AS. Han er glad flyttebilsjåføren var så våken.

– Hvis ikke maskinflytter hadde vært årvåken hadde vi oppdaget tyveriet først to og en halv uke senere, på grunn av fellesferie. Dette var nok planlagt slik, sier Rune Berntsen.

Sigurd Furulund bekrefter historien Roy Berntsen forteller. Det er nemlig han som eier Sigurd Furulund Maskin AS, firmaet som fikk den frekke bestillingen.

Virket greit

– Det ringte en kar til kontoret vårt, og presenterte seg som en «Geir Brekke» fra AF. Vi flytter litt for dem, så det virket greit. Han ville ha flyttet maskin fra en adresse til Fornebu. Det måtte skje før klokka syv påfølgende dag, eller neste dag. Sjåføren valgte å ta det ved første anledning. Han satte maskinen der det ble bestilt, men fikk en dårlig magefølelse av det hele. Han ringte meg, og jeg ba ham sende bilde av chassisnummeret. Heldigvis fant vi ut av det i tide, sier Sigurd Furulund.

– Hva vet dere om han som bestilte?

Sigurd Furulund i gravemaskin

FLYTTE: Sigurd Furulund er glad den årvåkne og skeptiske flyttebilsjåføren varslet om det han reagerte på.

– Ingenting. Vi har prøvd å ringe telefonnummeret som ble oppgitt, men der får man ingen svar. Vi reagerte også på prosjektnummeret han refererte til hos AF. Hadde vi vært litt mer kjent med bestillere hos AF, så ville vi nok sett raskere at det var feil, sier han.

Misliker å bli innblandet

Furulund er ikke særlig fornøyd med å bli blandet inn i et tyveriforsøk som dette. Heller ikke han har vært borti noe lignende.

– Vi taper penger på det, selv om det ikke er så mye. Man blir mer skeptisk etter noe sånt, sier han.

AF Gruppen kjenner ikke til saken. Verken navn, telefonnummer eller prosjektnummer oppgitt i bestillingen finnes i AFs systemer. Også der misliker man å bli innblandet i slik kriminalitet.

– Det er ikke særlig kjekt at noen misbruker vårt navn på denne måten. Vi har god oversikt over våre maskiner og de fleste er merket slik at de enkelt kan identifiseres eller spores elektronisk, sier kommunikasjonssjef Wibecke Brusdal i AF Gruppen.