Lanserer skytjeneste for fjernstyring av anleggsmaskiner

Det norske teknologiselskapet Steer AS lanserte i august en skybasert løsning for fjernstyring av anleggsmaskiner.
Løsningen er utviklet for å øke produksjonskapasiteten og minimere risiko ved å fjerne sjåføren fra farlige operasjoner og miljøer som bl.a. gruvedrift, ustabilt terreng, forurensing, ekstreme temperaturer, eksplosiver og stråling. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Skyteknologi uten begrensninger

Maskinene kan kjøres fjernstyrt via høyoppløselig video uten forsinkelse – eller de kan kjøre semi-autonomt via forhåndsdefinerte ruter. Løsningen gir sjåføren mulighet til å håndtere flere maskiner samtidig og enkelt bytte kjøretøy med et tastetrykk, heter det i pressemeldingen.

Det er ingen begrensninger på avstanden mellom sjåfør og maskin, ettersom kommunikasjon går over internett (Wi-Fi/4G/5G). Det er allerede i dag fullt mulig å plassere tre sjåfører i hver sin tidssone rundt om i verden – der alle tre kjører samme maskin i hvert sitt 8-timers skift. Slik kan produksjonen holdes gående uavbrutt syv dager i uken – gjennom hele året.

Annonse

Ifølge pressemeldingen er selskapet er i samtaler med en større aktør i Midt-Østen som ønsker å benytte denne løsningen for å ​kutte kostnader, øke kapasiteten og minimere sikkerhetsrisikoen for sine ansatte.​ I tillegg skal et pilotprosjekt i USA være under oppseiling.

– Ekstremt fleksibel

Teknologien kan brukes på alle typer kjøretøy uten store investeringer eller ombygginger, lover Steer.

– Hittil har vi koblet opp og fjernstyrt gravemaskiner, bulldozere, dumpere og traktorer fra flere bl.a. Caterpillar, Volvo og John Deere inn i skyløsningen. Egenutviklet hardware og software gjør løsningen ekstremt fleksibel og rask å sette opp, sier Lars Tronsmoen, leder for utviklingsteamet.

– Vi har et veldig kraftig og fleksibelt integrasjonslag som lar oss ta ut maskinens originale skjermer og hjelpesystemer for så å plassere disse hos sjåføren flere hundre kilometer unna. Man kan da gjøre akkurat det samme fra den fjernstyrte operasjonsstolen som man kan gjøre i maskinen, fortsetter Tronsmoen.

Det er ingen begrensninger på avstanden mellom sjåfør og maskin, ettersom kommunikasjon går over Internett. (Foto: Steer AS).

Pilotprosjekter

Siden oppstarten har en rekke anleggsmaskiner fra bl.a. Volvo og Caterpillar blitt testet ut i pilotprosjekter for bl.a. Statnett, Orica Explosives og Forsvaret. Flere tusen timer med fjernstyrt kjøring er gjennomført. Daglig leder Ole Gjermundshaug forteller at pilotprosjekter som dette er helt avgjørende for å teste og videreutvikle teknologien.

– Vi opererer i en praktisk bransje med høyt tempo og mange ukjente faktorer. Her nytter det ikke med en ren akademisk tilnærming. Hele teamet tilbringer mye tid ute i felt sammen med maskinkjørerne slik at vi får raske tilbakemeldinger og innsikt for å kontinuerlig optimalisere og forbedre løsningen. ​Tett dialog med kunder og sjåfører er en av suksessfaktorene for at utviklingen skjer i takt med markedet, sier han.

Veien videre

Fram til nå har firmaet holdt en svært lav profil og fokusert på teknologiutvikling og pilotprosjekter. Til tross for dette ble firmaet tidligere i år invitert av ledelsen i Caterpillar i USA for å presentere løsningen – som viste stor interesse for løsningene og teknologien etter å ha oppdaget firmaet via et Google-søk.

– Vi er nå trygge på at løsningen er klar for markedet, og vi er i gang med å skalere opp innen salg, markedsføring og support. I tillegg arbeider vi med å velge ut internasjonale partnere – så her er det bare å brette opp ermene og jobbe videre, forteller markedsansvarlig Pål Ligård.