Leica går over til Kartverkets posisjoner

Kartverkets basestasjoner skal levere rådata om posisjoner til Lecia HxGN SmartNet-korreksjonstjeneste. Det er resultatet av en fersk avtale mellom Leica Geosystems Norge og Kartverket.

Avtalen med Kartverket medfører at Leica Geosystems vil motta rådata fra alle Kartverkets basestasjoner i Norge fremfor å bygge ut og oppgradere egen infrastruktur.

Det melder både Leica Geosystems og Kartverket i pressemeldinger.

Annonse

– Dette betyr at vi kan tilby en landsdekkende korreksjonstjeneste med full GNSS-konstellasjon allerede fra august 2019. Det betyr også at vi kan tilby alle våre brukere av HxGN SmartNet en tjeneste som til enhver tid vil være av ypperste kvalitet og godt ivaretatt av Kartverkets ekspertise, opplyser Leica Geosystems Norge i en pressemelding.

Dekning

«Full GNSS-konstellasjon» betyr GPS som er den vanligste, men også GLONASS, GALILEO og BeiDou.

To karer skriver kontrakt

SIGNERINGSMØTE: Formidlingsdirektør Tomas Martin Holtan og daglig leder Vegard Solli i Leica Geosystems AS. (Foto: Synne Storvik, Kartverket)

I tillegg til Kartverkets baser i Norge og på Svalbard, vil HxGN SmartNet korreksjonstjeneste også bestå av svenske, danske og finske stasjoner langs grensen samt noen av Leica sine egne baser.

Selve HxGN SmartNet tjenesten med sine 5000 brukere vil være uforandret.

– Brukerne vil gjennom HxGN SmartNet tjenesten nyte godt av kartverkets moderne og landsdekkende infrastruktur. Det eneste brukerne av tjenesten vil merke er økt dekning og tilgang til flere satellitter. Ellers vil alt annet bli som før. Tjenesten vil fortsatt hete HxGN SmartNet, opplyser Leica Geosystems.

HxGN vs CPOS

Alternativet for Leica Geosystems ville vært å bygge ut og oppgradere sin egen infrastruktur. Leicas egen posisjonstjeneste HxGN SmartNet ligner Kartverkets CPOS. Begge leverer centimeter-nøyaktig posisjon og tilnærmet samme kvalitet posisjonering for GNSS-brukere. I tillegg til å selge CPOS-produktet har Kartverket en rolle som leverandør av samme rådata som CPOS til andre aktører, samt en myndighetsrolle.
Kartverket har ifølge egen webside rundt 4500 CPOS-brukere, mens Leica altså har rundt 5000 brukere på HxGN SmartNet.

Sluttbrukerne er alle bedrifter som trenger centimeters nøyaktighet for å utføre jobber. Eksempelvis maskinentreprenører, oppmålingsfirmaer, byggherrer. Bruksområdet er bredt, innenfor blant annet vei og anlegg, oppmåling, landbruk og skogbruk, autonome kjøretøy, droner osv.

Nettverk

HxGN SmartNet brukes eksempelvis på anleggsmaskiner, landmålingsutstyr og droner med GNSS-mottaker.

– HxGN SmartNet tjenesten har i dag et stort nettverk av basestasjoner opp til Nordland, samt enkelte basestasjoner i de store byene i Nordland, Troms og Finnmark. Når vi nå går over til å kjøpe grunndataene fra Kartverkets stasjoner, får vi det samme nettverket av basestasjoner som CPOS har i dag. Det er fullt utbygget med nettverk i hele landet, samt Svalbard og Ny Ålesund. Vi går «live» med denne nye landsdekkende tjenesten i august 2019, sier Anita Bang-Larsen. Hun er salgssjef for HxGN SmartNet hos Leica Geosystems Norge.