Jubileumsmaskin fra Japan til Toten

Dette er maskin nummer 300 000 produsert på Hitachis fabrikk. Den gikk til Toten, og ble personlig overlevert til sjefen i Brødrene Gudbrandsen AS av en representant fra Hitachi i Japan.

Fotografering av to karer i en gravemaskin

Maskinselger Helge Myrhaug og daglig leder Nils Olav Gudbrandsen i Brødrene Gudbrandsen AS. Fotografen er Espen Braata fra Anlegg og Transport. (Foto: Jørn Søderholm)

LARVIK: Den ser ut som en helt vanlig Hitachi ZX85-6 åttetonner. Det er den forsåvidt også, satt opp som den er med det vanligste tilbehøret for en entreprenørmaskin i den størrelsen.

Hitachi nummer 300 000

Men akkurat denne er også litt spesiell: Den er maskin nummer 300 000 som har beltet ut av Hitachis Tierra fabrikk, som produserer små maskiner opptil åtte tonn.

Annonse

Maskinen ble en solfylt fredag midt i juli overlevert til Brødrene Gudbrandsen AS, med litt ekstra pomp og prakt.

Kosuke «Ogi» Ogihara er leder for salgs- og markedsdivisjonen til Hitachi i Europa, Asia og Afrika. Han tok personlig turen fra Japan, og overleverte maskinen til Nils Olav Gudbrandsen under en seremoni på Nasta i Larvik den solfylte fredagen i juli.

– Nasta er selskapet vi alltid kan stole på – ikke bare mht til salg men også utvikling. Vi setter stor pris på å overlevere en slik spesiell maskin til en lojal kunde samt en lojal leverandør» sa Ogihara ved overleveringen.

– Hitachi og Nasta er en god leverandør. Dette er den tredje ZX85-en vi kjøper. Den skal inn på mye gartner- og VA-arbeid, sier daglig leder Nils Olav Gudbrandsen. Han valgte å avbryte ferien for å ta imot maskinen i Larvik.

Over 2000 åttetonnere

Nasta-sjef Tom Johansen var stolt og fornøyd. At jubileumsmaskinen ble en åttetonner til Norge var ikke helt tilfeldig.

– Dette er en svært hyggelig markering, både for Hitachi Construction Machinery og Nasta AS. Utenom Japan er nok Norge det landet der det selges flest åttetonnere. De siste 20 årene har vi beltet ut godt over 2 000 nye Hitachi 8-tonnere til norske kunder. Nettopp derfor er dette en viktig markering for oss. Det er også en fjær i hatten at Hitachi dedikerte jubileumsmaskinen til Nasta og til en dyktig og lojal entreprenør, sier Johansen.

300 000-merket blir værende på den nye maskinen en god stund. (Foto: Jørn Søderholm)

Brødrene Gudbrandsen på Lena kjøpte sin første Hitachi, 20-tonneren Hitachi EX200, i 1987. Siden den gang har blitt mye oransje maskiner hos det snart 70-år gamle firmaet. I dag har de maskiner fra femtonneren ZX55 til 40-tonneren ZX350. Senere i høst får de overlevert ytterligere en ZX350.

Brødrene Gudbrandsen AS

Entreprenøren har utviklet seg til å bli en betydelig aktør i det indre Østlandsområdet. Med sine 49 ansatte utfører bedriften alle typer anleggsoppdrag for både offentlige og private oppdragsgivere.

– Brødrene Gudbrandsen er en dyktig, hyggelig og lojal kunde. Som maskinselger er det en fryd for meg å komme på besøk og alltid oppleve jordnær ledelse og flinke, takknemlige maskinførere, sier maskinselger Helge Myrhaug fra Nasta.

Gjennom straks 30 år i Nasta har han loggført bortimot 1500 solgte Hitachi-maskiner.

Tierra-fabrikken ved Kyoto i Japan produserer 25 000 enheter pr år, med rundt 600 personer sysselsatt.

Den formelle overleveringen skjedde i form av en stor nøkkel fra Kosuke Ogihara til Nils Olav Gudbrandsen. Deretter ble det feiring med kake, og bilde av symbolnøkkelen var godt synlig på så vel maskin som kake.