Killi feirer 30 år med ny profil og denne gaven til kommunen

Brødrene Killi AS feirer 30 års jubileum i år. Det feires med firmatur til Amsterdam, en hellakkert Hitachi hjulgraver i ny firmaprofil, gave til Harstads innbyggere – og klargjøring for sjefens avgang. Gaven til kommunens innbyggere ble avduket fredag.

HARSTAD: I år markerer Brødrene Killi AS sitt 30 års jubileum. Eiet av brødrene Tore og Terje Killi, med Tore som daglig leder.

I april tok de ansatte med partnere, samt noen leverandører med på jubileumstur til Amsterdam. I forbindelse med jubileet er det også gjort en jobb med omprofilering og styrking av selskapets visuelle profil.

Annonse

Rød jubileumsmaskin

Fire karer fra Harstad og en rød gravemaskin

FAMILIEN: F.v. Tore, Jørgen, Morten og Terje Killi. Om få år kan de to i midten overta selskapet fra «gamlingene». Her ved leveringen av maskinen på NNBA i Tromsø. (Foto: Jørn Søderholm)

Jubileumsmaskinen, en Hitachi ZX170W, ble bestilt i fjor. Planen har hele tiden vært å få den levert på NNBA, hellakkert i rødt og med en gnistrende tydelig Killi-profilering.

I jubileumsåret har Killi gitt en gave til Harstad kommunes innbyggere. I en del av Folkeparken i byen setter selskapet opp et område med hinderløype til små og større barn.

Dugnad

– Bedriften har kjøpt utstyret. De ansatte gjør jobben på dugnad. Dette er med andre ord en gave fra både bedriften og de ansatte. De ansatte hos oss har også deltatt i prosessen med omprofilering, og bidrar til å bygge sin egen framtid i bedriften. De er det viktigste bedriften har. Maskiner er lett å få tak i, men det er de ansatte som driver butikken. Det må vi aldri glemme, sier Tore Killi.

Tore Killi og Marianne Bremnes

AVDUKET: Ordfører Marianne Bremnes tok imot hinderløypa i Folkeparken på vegne av Harstads innbyggere. (Foto: Tom Vestgård)

Ordfører Marianne Bremnes prøver seg bak spakene. Morten Killi er instruktør for anledningen. (Foto: Tom Vestgård)

Gaven ble avduket og overrakt fredag før Sankthans. Ordfører Marianne Bremnes tok imot gaven på vegne av kommunens innbyggere. Her fikk hun også prøve seg bak spakene i Killis nye, brannbilrøde Hitachi ZX170W hjulgraver.

Gaven ble avduket med bedriftens nye maskin. (Foto: Tom Vestgård)

DUGNAD: Bedriften har kjøpt utstyret. Jobben er gjort på dugnad av Killis ansatte. Gaven er til Harstad innbyggere fra både bedriften og de ansatte. (Foto: Tom Vestgård)

Egentlig startet bedriften så smått allerede for 32 år siden. Først mest som en hobby for brødrene Tore og Terje Killi, men med fulltidsyssel fra 1989 for Tore.

Første oppdrag var brøyting på VA-lageret hos Albert E. Olsen i Harstad. Utstyret var en 1957 traktor kjøpt for 10 000 kroner, samme sum som den årlige brøytekontrakten med AEO.

Forskudd

– Vi forhandlet oss til et forskudd på kontraktssummen, kjøpte traktoren for forskuddet og spleiset på diesel og olje den kommende vinteren. Neste vinter fikk vi flere kunder og kjøpte en litt nyere traktor. I 1989 gikk min arbeidsgiver konkurs, jeg mistet jobben og Terje reiste ut på båt. Jeg overtok da alt, og drev det alene til 1998. Da kom Terje tilbake, og ble med igjen på det som i dag er Brødrene Killi AS. I 2003 ble vi aksjeselskap, forteller daglig leder Tore Killi.

Lekende barn og rød gravemaskin

DUGNAD: Bedriften har kjøpt utstyret. Jobben er gjort på dugnad av Killis ansatte. Gaven er til Harstad innbyggere fra både bedriften og de ansatte. (Foto: Tom Vestgård)

Lekende barn og rød gravemaskin

JUBILEUMSGAVE: Brødrene Killi AS ga innbyggerne i hjembyen denne lekeparken som jubileumsgave. (Foto: Tom Vestgård)

I dag har entreprenørvirksomheten blitt supplert med egne selskaper innen eiendom og utleie. Entreprenørvirksomheten i Brødrene Killi AS har 23 fast ansatte, samt innleie etter behov i sesong.

– Vi har hatt positive tall siden oppstarten, og bygget stein på stein. Vi har også vært med på og bygge opp en samarbeidskultur i vår region, der vi har sammen med Nydals Maskinstasjon AS og Harstad Maskin AS har utført prosjekter som har vært for store for oss alle tre. Dette har vi lyktes med, til tross for utfordringene som oppstår når selskaper kommer så tett på hverandre, sier Killi.

Jubileum

Den nye maskinen er smykket i selskapets nylig utarbeidede grafiske profil. Her er Killi-navnet tonet kraftig opp, mens «brødrene» er tonet ned. Det er ikke tilfeldig.

– Ja, det er en forberedelse til at neste generasjon tar over. Da er det fortsatt i Killi-familien, men ikke lenger brødre som driver butikken, sier Tore Killi (52).

Tore (52) og Terje (54) har begynt å se fram mot den dagen deres respektive sønner Jørgen (26) og Morten (26) kan være aktuelle kandidater til å ta over. Begge er aktive i bedriften i dag.

– For fire år siden var jeg 48 år. Da sa jeg til gutta at «om 12 år må dere stå klare i døra og være kompetente til å ta over», sier Tore Killi.

Selv har han planer om å gi seg som når han runderer 60.

– Det er ingen vits i at grunnleggeren skal være med for lenge. Men jeg slipper ikke neste generasjon til om ikke kompetansen er på plass. Det gjelder både kompetansen til å ta vare på de ansatte og deres familier, og til å gjøre selve jobben. Vi har fått jubel og gode tilbakemeldinger fra alle de ansatte for dette, sier han.

Kompetanse

(nnba4b) MASKIN: Jonas Mortensen er maskinfører på Killis nyinnkjøpte, rødlakkerte Hitachi ZX170W jubileumsmaskin. Her tar han sin nye arbeidsplass i øyesyn for første gang, på NNBA i Tromsø. (Foto: Jørn Søderholm)

Kompetansen er på god vei. Både Jørgen og Morten begynte som AMF-lærlinger i bedriften i 2010. I dag er Jørgen i gang med ingeniørutdanning, mens Morten er bas og anleggsleder i bedriften.

Tore Killi har for øvrig ti år bak seg som tillitsvalgt i MEF, i avdelingsstyret i Troms. De siste syv årene har han vært leder for avdelingen.