Solgte maskin til 3-åring

Tre år gamle Leo Stol fikk overlevert en splitter ny gravemaskin på MEFA i Stavanger (ja, en ordentlig gravemaskin, ikke en leke), med eget firmanavn på hekken.

– Jeg har drevet med dette i 20 år, og jeg har i hvert fall aldri solgt en maskin til en så ung person før. Det må jo være Norgesrekord, sier en smilende produktspesialist i Volvo Maskin, Lars Dahle.

Han har akkurat håndhilst på den særdeles unge eieren og overrakt nøkkelen til ham, slik det gjøres med alle maskinkjøpere.

Annonse

Tre generasjoner Stol: Geir Olav, Leo og Paul. (Foto: Runar F. Daler).

Skal ha nøklene under dyna

«Leo Stol Graveservice» står det bakpå den nye maskinen, en 2,5-tonner av typen Volvo ECR25D. Den smørblide treåringen, for anledningen smattende på en pastilleske, hadde faktisk bursdag på MEFA-messens første dag. Øverst på ønskelista sto en egen gravemaskin, et litt uvanlig valg for en treåring. Så har da også guttungen en familiebakgrunn litt utenom det vanlige.

– Han er fast bestemt på at han skal oppbevare nøklene under dyna si. Og han veldig opptatt av at det måtte være blinklys på maskinen, sier en lattermild pappa Geir Olav Stol. Han driver selskapet Stol Eiendom, som strengt tatt er den offisielle kjøperen av maskinen. Geir Olav er igjen sønnen til Paul Stol, som i 1969 startet det som etter hvert skulle bli en av landets største maskinentreprenører, Vassbakk & Stol.

Den kvalitetsbevisste unge eieren ville selvsagt ha en omvisning inne i hytta. Produktspesialist Lars Dahle i Volvo Maskin viste og forklarte mens Leo gomlet pastiller. (Foto: Runar F. Daler).

Måtte være gul

Det kan altså virke som om karriereløpet allerede er lagt for den unge maskinførerspiren, selv om firmanavnet på maskinen kun er en artig gimmick som Lars Dahle og Volvo Maskin fant på. Maskinen skal ifølge Geir Olav Stol brukes til ulike småting, både hjemme på gården og andre steder. At det ble nettopp en Volvo-graver var imidlertid ikke tilfeldig.

– Leo er meget kvalitetsbevisst og ville ikke ha hva som helst. Han er nemlig veldig opptatt av filmen «Titans of the Earth», som har Volvo-gravere i hovedrollene. Så maskinen måtte være gul og det måtte stå Volvo på den, ler Geir Olav, som selv ikke var stort eldre da han begynte å kjøre maskin hjemme på familiegården på 70-tallet.