Grunnskolen så han lite til. Lese og skrive måtte han lære da han startet eget firma for ti år siden. I dag har Tommy Haga (32) tre fagbrev, og driver Rogalands bredeste bygg- og anleggskonsern med 80 ansatte og 120 millioner i omsetning. Nylig ble han utpekt til en av Norges beste unge entreprenører – uansett bransje.
SANDNES: – Det er greit å ha flere føtter å stå på. Lettere å få jobb når du kan flere fag. Spesielt kombinasjonen graving og støping har vært etterspurt hos oss.
Det sier Tommy Haga (32) fra Sola. For ti år siden begynte han for seg selv, og etablerte T. Haga Maskin AS i 2010. Da var det med Tommy selv, en åttetonner og en ansatt håndmann. I dag har maskinselskapet ti ansatte.
Alt i eget hus
I 2016 utvidet han med selskapene Haga AS og Haga Bolig, og et holdingselskap over det hele. Samlet har selskapene 80 ansatte og en omsetning på 120 millioner kroner.
Selskapene har en kompetansebredde som er unik i Rogaland: Her er det folk som kan det meste innen planlegging, bygg og anlegg, fra eiendomsutvikling, arkitekt, maskinressurser, betong, bygg til tekniske installasjoner i EL og VVS.
– Vi gjør alt fra A til Å. Ingen andre i området har så mye kompetanse i eget hus, sier Haga.
Selv går han foran med et godt eksempel på kompetansebredde. Han har tre fagbrev, i maskinførerfaget, betong og som rørlegger. Far Geir Helge Haga er også aktiv i bedriften. Også han har flere fagbrev, i hhv elektriker-, kjøle og rørleggerfagene.
Ute på et av Hagas prosjekter, en enebolig i Sandnes, møter vi Bjørnar Meling og Ole Morten Byberg. Begge har fagbrev som maskinfører og grunnarbeider. Byberg gikk opp til prøven i grunnarbeidfaget noen dager før vi var der, og sto til Meget Godt Bestått.
Fjerde fagbrev
Tommy selv planlegger å gå i gang med sitt fjerde fagbrev. Denne gang som tømrer. Eller, «planlegger» er kanskje ikke ordet. Tommy Haga er ikke en kar som planlegger, tenker og snakker så mye. Her er det mer handling og igangsetting. Og en grunnleggende interesse for det meste i praktiske disipliner.
– Hvorfor flere fagbrev?
– Interesse for fagene. Alle sammen. Jeg trives med det. Det å kombinere fagene er spesielt interessant. Denne fagkombinasjonen har jo også gjort at bedriftene stiller sterkt, sier han.
Like før jul var han med helt inn til målstreken i Ernst & Youngs prestisjetunge konkurranse Entrepreneur of the year. I kategorien «young» – bedriftseiere under 35 år – var han en av tre utvalgte i Norge som var nominert til kåringen i Oslo.
EY om Tommy
Tommy Haga startet sin virksomhet i 2009, og han var da hovedsakelig graveentreprenør. Tommy har selv flere fagbrev, og har sett synergiene man kan hente ved å ha alle fag under samme tak.
Kunnskap om de ulike aspektene ved eiendomsutvikling gir selskapet muligheten til å kunne tilby komplette prosjekter fra én og samme leverandør.
(Kilde: Entrepreneur of the year)
– Det betyr utrolig mye! Det er 300 000 aksjeselskaper i Norge. Jeg var en av tre som ble valgt ut i den kategorien. Det er vanvittig stort. Bare at de finner deg er stort i seg selv. Det er mye lettere å bli DN-gaselle enn å nå opp i dette selskapet, sier Haga.
Lærernes mareritt
Slett ikke verst, av en kar som ikke akkurat var lærernes drøm på skolen. Heller et mareritt.
– Uff, skal du ta opp det også…? Nei, jeg var ikke så mye på skolen. Jeg var mest utplassert, brukte dagene på arbeid. Lese og skrive måtte jeg lære meg som voksen, da jeg begynte for meg selv. Det begynner å komme seg nå, ler han.
Nå for tiden går det mer i finbukse enn i arbeidsklær. Men hjelmen, jakken og verneskoene er aldri langt unna. Tommy trives best ute på jobber, og han tar gjerne en tørn i gravemaskinen om han får anledning. Haga var – og er fortsatt – god med spakene.
Da han gikk læretida hos «TS-en» – Stangeland Maskin AS – gikk han til topps i et mesterskap for maskinførere arrangert av Cat / Pon, og representerte Norge i det som da var et uoffisielt EM hos Caterpillar i Malaga. I fjorårets yrkes-NM kom én av deltakerne fra T. Haga Maskin AS.
Lærlinger
Tommys egne erfaringer veier tungt i rekrutteringen av nye medarbeidere. Selskapene har ti lærlinger, innen alle fagene i virksomheten. I tillegg er det interesserte ungdommer på utplassering her til enhver tid.
Mange av dem går inn i lærekontrakter, og med fagbrevet i lomma fortsetter det gjerne i fast jobb.
– Vi søker hele tiden etter nye lærlinger. Gjerne fra skolen, men vi har også 3-4 voksenlærlinger. Det er kjekkest når vi får dem med videre etter fagbrevet. Det er viktig at folk trives, sier Tommy Haga.
Det var for øvrig hos Stangeland han fikk sitt første fagbrev.
– Ja, jeg startet der. Det var en god skole.
– Hvordan er det å ha dem som konkurrent?
– Nei, de er ikke konkurrent til oss. De er i en helt annen liga.
Tommy Haga besitter en energi større godt over gjennomsnittet. Han stortrives på jobben, men tar seg gjerne fri fra den. Da skal det helst være litt action der også. Ski- og snøskuterkjøring på vinteren for eksempel. Og vannskuter om sommeren. To ganger har han prøvd seg på kjøre vannskuter fra Mandal til Danmark, siste gangen ble det vellykket tur-retur.
Vannskuter til Shetland
– Jeg kunne godt tenkt meg å kjøre til Shetland. Hvis jeg får noen til å bli med, humrer han.
En kveld under Vei og anlegg i fjor rykket politiet ut til en byggekran i Oslo sentrum. Der hadde en kar klatret opp i krana, uten at politiet ble spesielt imponert av det. Den saken vil Tommy Haga helst ikke snakke om…
– Fikk du noen gang en diagnose med forkortelse på skolen?
– Nei. Kan hende jeg var for lite der til å få det. Min far fikk diagnosen ADHD. Jeg har nok fått hele alfabetet, sier han og ler.
Han ler mye, Tommy. Han gjør det han han for at folk rundt ham skal le også.