Storinnrykk på Bauma

I går åpnet dørene på Bauma. 10-12 fly fulle av nordmenn er ventet ned til det som for en ukes tid utgjør en mellomstor by i utkanten av München.

MESSESTADT: Mandag klokka 0930 åpnet portene på Bauma 2019. Ikke bare er det verdens største anleggsmesse. Med drøyt 614 000 kvadratmeter utstillerareal er det verdens største messe, uansett kategori.

Verdens største

Hver eneste én av de kvadratmeterne har én besøkende i snitt. Det er nemlig ventet omkring 600 000 gjester. Bauma har gjennom årene vist en stødig tendens til å vokse litt på de tre årene det går mellom hver utstilling, fra første gang i 1958 med 20 000 kvadrameter.

Annonse

Gjennomsnittstallet er en smule misvisende. En del av kvadratmeterne har nemlig mye mer enn én besøkende.  Trengselen er til tider stor. Caterpillar er blant de mest populære utstillerne på messa. Inne i hallen der Cat og tysk importør Zeppelin hersker kan du til tider bare løfte begge beina, og likevel følge med strømmen. Det er bare litt satt på spissen.

Norge og 199 andre land

Totalt er det 3700 utstillere fra over 60 land, mens de besøkende kommer fra 200 land rundt om i verden. Noen få av dem er fra Norge.

Bayersk aften med MEF på Hofbräuhaus i München. 1000 til bords i samme rom. (Foto: MEF)

Bauma er et sted mange norske maskin- og anleggsfolk ønsker å besøke. Så også i år, enten man reiser på egen hånd eller med en av flere organiserte fellesturer. MEF står for én av disse fellesturene, med 515 påmeldte deltakere. Med en upresis finger i været våger vi oss på å anslå at rundt 2000 nordmenn skal til «Bauma-byen» utenfor Mücnhen i løpet av uka.

Bauma vs Vei og anlegg

Til sammenligning var den norske stormessen Vei og anlegg i fjor på størrelse med en tidel av Bauma; 60 000 kvadratmeter. Den ble besøkt av rett over 22 000 personer.

Servitørene på Hofbräuhaus får bære noen ølseidler i løpet av kvelden. Leiv Peter Blakstad (t.h.) og Knut Joar Harsjøen fra Tynset var blant de 170 på MEF-kvelden.

Sosialt samvær med festlige kvelder som godt kan bli litt utpå er en viktig del av tur til messe. Mandag kveld arrangerte MEF en bayersk aften på restauranten Hofbräuhaus i sentrum av München. 170 deltok. Restauranten har en total kapasitet på intet mindre enn 4500 gjester til bords.

Anleggmaskinen er på plass med kamera, notatmaskin og gode sko. Rapporter om nyheter og andre aktuelle ting kommer etterhvert. Tips oss gjerne om du vet om noe vi MÅ få med oss.