Ny JCB to tonns minigraver på batteri

Her viser Dagfinn Søgård og David Moran en av de største og ferskeste nyhetene fra JCB vinteren før Bauma: En to tonns graver på batteri.

Maskinen er den første helelektriske maskinen JCB leverer. Importør Rosendal Maskin AS hadde premierevisning på Artic Entrepreneur.

– Dette er moro. Dette er en av prototypene. Vi ønsket å vise den fram her fordi batteridrevne maskiner er et så hett tema i Norge, sier produktansvarlig Dagfinn Søgård i Rosendal Maskin.

Annonse

Levering fra mai

– Dette er en shakedown-maskin, en del av utviklingsprosessen av19E-TEC. Den går i ordinær produksjon i april, sier salgsingeniør David Moran i JCB.

JCB mener den er mest aktuell for utleiemarkedet i Norge, Sverige og Finland.

– Ja, det er nok størst mulighet i utleie. Bortsett fra entreprenører som trenger slikt spesifikt på grunn av støy og utslipp. Spesielt i Oslo, der du blir vektet etter hvor miljøvennlig du er, sier Søgård.

Maskinen har en driftstid på fire timer ved kontinuerlig drift og kan brukes fra temperaturområdet -10 til +40 grader. Ladetiden på maskinen med standard 230V lader er åtte timer. Med tilgang på 400V kan den lades på to timer.

Kapasitet og pris

– Fire timer kontinuerlig drift skal være bra kapasitet. Det vil alltids være litt venting på en slik maskin, sier Søgård.

– Pris?

– JCB er ikke ferdig med prising. Det er et litt vanskelig tema, spesielt når den skal gå i utleie. Er folk villig til å betale mer for batteri? Det er en ting vi er spent på å se. Vi vet det blir høyere pris enn tilsvarende maskin med dieselmotor, sa Søgård i januar.