To store Sandvik radiorigger

Sandvik lanserer to nye, store fjernstyrte borerigger. Dekker over 26 kvadrat uten flytting, og borer opptil 127 mm hull. Ser du hvordan de har laget DX600R og DX800R?

Sandvik lanserer nå to nye Ranger DXR radiostyrte overjordsrigger. Bildet over viser den største av disse, DX800R. De som er godt inne i borerigger vil antakelig dra kjensel på den. Det er nemlig samme maskin som hytteriggen DX800, bare minus hytta. Her er hytta fjernet, og boreriggen opereres i stedet fra et radiopanel.

Stor fjernstyrt

De to nye Sandvik-riggene er blant de absolutt største fjernstyrte overjordsriggene på markedet.

Annonse

– De to nye Ranger DXR-boreriggene kan komme til på steder hvor operatører ikke kan oppholde seg i hytten, og der andre rigger ikke kan brukes. De har like gode egenskaper som de konvensjonelle riggene fra Ranger DX-serien. De er pålitelige, og kan dekke et stort område fra standardarealet på 17,6 kvadragmeter, og helt opp til 26,4 kvadratmeter i en lettere og mer mobil utgave. Dette er den perfekte løsningen for farlige forhold der trygg og produktiv boring krever avansert fjernstyring, sier Sandvik i en pressemelding.

Sandvik Ranger DX800R. Radiorigg på størrelse med hytterigg.

Sandvik Ranger DX800R. Radiorigg på størrelse med hytterigg. (Foto: Produsenten)

De radiostyrte boreriggene Ranger DXR trives i ulikt terreng, for eksempel ved bygging av vei og jernbane, boring av fundament, grøfting og rørlegging.

For krevende oppgaver

– De mest utsatte av disse ekstremt krevende oppgavene kan være helt umulige uten effektiv fjernkontroll, slik at operatøren alltid kan velge best posisjon for både sikkerhet og sikt. Fjernkontrollen har også funksjoner for kjøring for rask forflytning mellom hull, og nøyaktig registrering av hull, fortsetter pressemeldingen.

Roterende overvogn med motvekt sies å være «hemmeligheten» bak en maskin der stabilitet og produktivitet sies å være i toppklasse.

– En kraftpakke som kan bore opptil 60 prosent flere hull per oppsett sammenlignet med konvensjonelle topphammerborerigger. Kombinert med kraftige borhammer og styresystemet Rock Pilot+ gir Ranger DXR den beste produktiviteten av alle radiostyrte borerigger, sier Sandvik.

De nye DXR boreriggene er designet for 64–127mm (2½–5”) hull med borstangstørrelser mellom 38 og 51mm (1½–2”). Forlenget svingradius på overvogna, avanserte målesystemer og oppgradert støvkontroll nevnes som eksempler på ekstratutstyr. Det gjør også støydemping med tildekking, som reduserer støy med minst 10 dB.

Sandvik er ikke utstiller på Bauma i april. Men det er de på de norske messene MEFA og NNBA i mai og juni. Om de nye radioriggene blir å se der? Det kan ikke Sandvik svare på i skrivende stund.