Plastfritt Nonel tennsystem fra Austin

Austin har laget et nytt, plastfritt Nonel tennsystem. Plastfritt, hvorfor det? Jo, se her.

– Nyheter? Ja, vi har denne. Et plastfritt Nonel tennsystem.

Det sa Knut Tanbergmoen i Austin Norge da vi møtte ham en dag på Arctic Entrepreneur i januar. Plastfritt, da er det kanskje et nytt påfunn fra MDG? Ikke akkurat.

Annonse

– Hvorfor plastfritt?

– På grunn av krav i prosjekter der masser skal dumpes i sjøen. På Rogfast får man for eksempel ikke lov til å ha plast i massene. Blant annet på grunn av erfaringene fra Ryfast. Der er elektronisk et alternativ.

– Er det ikke plast i det da?

Plast i vannet

Shockstar PF er et tennsystem som en normal tunneltenner.

– I enden har den en variabel lengde detonerende lunte. Når salva detonerer brenner denne detonerende lunta fullstendig opp. Nonel-slangen inne i hullet brenner opp i detonasjonen. Resultatet er null plast, sier Tanbergmoen.

Systemet produseres prosjektspesifikt på forespørsel. Det har vært gjennom fullskalatester i Østerrike og i Norge. Blant annet i begynnelsen av januar, hos NCC i Arsvågen.

– Her skjøt vi 9-10 salver i fullskala. På stuff, sammen med gutta. Syklustiden er den samme. Ingen problemer med lading, ingen gjenstående høl.

– Pris?

– Et sted mellom vanlig Nonel og elektronikk. Men med den samme største fordelen som Nonel.

Kortere syklustid

– Jaha…?

– Syklustiden. Nøktern regnet tar det i gjennomsnitt 30 minutter ekstra å lade med elektronikk på stuff i tunnel. Noen ganger kortere, noen ganger lengre på grunn av sjøvann, jordfeil og annet. Gang det opp med kilometer tunnel, antall salver og 17-30 000 kroner pr time tunneldrift, så blir det mye penger. Da kan du jo alltids diskutere en tier til eller fra pr tenner.

– Er dette kun for tunnel?

– Det er en bestillingsvare som leveres til prosjektet i lengder tilpasset boremønster. Mest relevant for tunnel. Vi har ikke tenkt på det for bruk over jord ennå, sier Tanbergmoen.

– Men på store konturjobber, hvorfor ikke? Hvis du har en ti meter kontur, så kan dette bestilles i ti meters lengder med detonasjonslunta på toppen. Da slipper du å stå der å kline med taping og skjøting. Denne er ferdig, supplerer Bjørn Olavesen.

Ny selger

Han er nytilsatt selger i Austin Norge. Men langtifra noen novise når det gjelder sprengning. Fram til årsskiftet var Olavesen bergsprengningsleder i Leif Grimsrud AS. Han har tilbragt mye av sitt yrkesliv med sprengstoff og sprengning, deriblant gjennom mange år i Statens vegvesen og Mesta.

– Greit at det kommer inn en som har brukt sprengstoff i salgsapparatet. Man kjenner utfordringene mer på kroppen enn de som har merkantil bakgrunn. Dette skal bli interessant, sier Bjørn Olavesen.