Her starter Norges første Cat D7E doser hos Lindum

Den ble introdusert for over ti år siden. Nå har Caterpillars første dieselelektriske doser D7E blitt tatt i bruk i Norge. Den går nå på et deponi hos Lindum AS. – En råtass, sier Benn Solstad i Lindum. 

DRAMMEN / TØNSBERG: Dette er Norges første Cat D7E, en versjon av Caterpillars mellomklasse doser med dieselelektrisk fremdrift.

I stedet for konvensjonell kraftoverføring med gir har denne en dieselmotor som driver en generator. Denne produserer strøm til to elektromotorer, som står for selve framdriften. 

Annonse

Jevn kraft på beltene

De to beltene driver av hver sin motor med jevn kraft. Hele drivlinjen her har 60 prosent færre deler enn i den konvensjonelle versjonen av samme doser.

Motoren går på konstant belastning. Et Traction Control system styrer framdriften og sørger for maksimal kraft på beltene mot underlaget. 

LEVERING: Roar Vego (øverst). F.v. Ronny Mathisen, Truls Tørnqvist og Atle Kalstrup, Bjørn Sandhei i Pon, Benn Solstad, Lars Fremming og Jørgen Gundersen. (Alle foto: Pon Equipment)

– En ordentlig råtass! Før vi bestilte var vi på en demo i Sveits, og så denne med ti kubikks skjær. Det var et voldsomt skyv i den. Det stoppet ikke for noe, sier Benn Solstad. 

Han er innkjøpssjef for maskiner og utstyr i Lindum AS. Han opplyser at gjenvinningsspesialisten Lindum AS har kjøpt den dieselelektriske doseren både på grunn av forholdet mellom størrelse, ytelse og dieselforbruk, og på grunn av utslippsnivået. 

På massedeponi

– Lindum er en miljøbedrift, sier han. 

Den nye D7E-en går på et massedeponi utenfor Tønsberg. Mens demo-maskinen de så i Sveits gikk med et heftig ti kubikks skjær har denne et mer moderat skjær på åtte kubikkmeter.

Nyleveringen til Lindum er er langtifra noen uprøvd nylansering. D7E ble lansert av Caterpillar helt tilbake i 2008, og har blitt levert i stort antall verden over gjennom disse årene. 

Cat D7E doser

FØRST: Cat lanserte D7E i 2008, men dette er den første leverte i Norge.

– At vi skulle bli den første kunden i Norge til å kjøpe den dieselelektriske doseren D7E var jo også litt morsomt, sier Solstad.

Maskinpakke

Lindum er en av Norges største aktører på ressursgjenvinning og behandling av forurensede masser. D7E-en er en del av en Cat maskinpakke som også besto av en 966M hjullaster, fire 330FL beltegravere og en 320FL beltegraver.

Lindum-konsernet har drøyt 200 ansatte, håndterer halvannen million tonn avfall årlig og omsetter for 570 millioner kroner (2017). 

Omtrent samtidig med at Lindum fikk overlevert sin D7E lanserte Caterpillar neste generasjon dieselelektrisk doser: D6 XE. Den lanseringen foregikk i Malaga i begynnelsen av februar. Mer info om denne i en annen artikkel.