L5 International borer seg inn på det norske maskinstyringsmarkedet

Norsk anleggsbransje har fått en ny leverandør av maskinstyring: L5 International AS. Startet med GPS-systemer for borerigger, som er et marked i vekst. Vi møtte karene i firmaet etter igangkjøring hos «Stæntrølle». Ingen av dem er nybegynnere på sine fagområder.

OPPLÆRING: Èn mandags formiddag med Björn Blomquist, så var Roger Bergeengen i gang med boresystemet.

OPPEGÅRD: – Ja, dette blir en helt annen arbeidsdag! Boresystemet sparer mye tid. Det blir enklere å bore presist med både parallelle hull og jevn dybde.

Det sier Roger «Stæntrølle» Bergeengen. Supererfaren bore- og sprengningsentreprenør, opprinnelig fra Gudbrandsdalen men med base på Lørenskog. De siste par årene har han stort sett jobbet for Skanska.

Annonse

Prosjekt

Vi treffer ham i på Atlas-riggen sin, i en grøft han holder på å skyte. Grøfta skal huse en reservevannledning til Oppegård kommune.

KONTROLL: Boresystemet speiler informasjonen fra hovedskjermen på maskinen til en tablet på operatørens fjernstyring.

KONTROLL: Boresystemet speiler informasjonen fra hovedskjermen på maskinen til en tablet på operatørens fjernstyring.

Vi er bare få meter unna tomta der Skanska også er i gang med et mye større prosjekt for Staten: Politiets beredskapssenter.

Det er en tirsdag i desember, dagen etter igangkjøring og opplæring på det nye L5 boresystemet han har fått installert på boreriggen. Du kjenner godt til L5 International AS, vel..?

Nei…?

Det er ikke så rart. Hvis du faktisk kjenner til det selskapet, så er du godt orientert i markedet for maskinstyring, borerigger eller begge deler. L5 International AS er en ny aktør innen maskinstyring i Norge.

50 boresystemer

Siden etableringen høst 2017 har selskapet levert rundt 50 installasjoner av maskinstyring på borerigger. 30 av disse ble levert i løpet av 2018.

– Det tok mange år før anleggsbransjen ble overbevist om at maskinstyring i gravemaskiner hadde noe for seg. Da vi startet var det noen rare greier få skjønte noe av. Nå er det en selvfølge. I alle fall i Norge, men ikke i alle andre land.

Det sier daglig leder Rolf Michaelsen i L5 International AS.Høres navnet kjent ut? Kommer straks tilbake til det.

– I gravemaskiner, ja. Men hva med borerigger?

Les også: GNSS boresystem stadig mer vanlig

Obligatorisk i veibygging

– Ikke helt på samme måte. Det kommer an på type jobb man utfører. Hvis man er et lite firma og jobber med veibygging, så bør du ha GPS og maskinstyring for å bli engasjert av større entreprenører. Om du ikke har, så blir det stadig vanskeligere å få jobb hos dem. Sånn sett har det blitt en selvfølge.

– Men…?

– Hvis du driver med tomter, grøfting og andre småjobber, og borer på 1-2-3 meters dybde, så er det kanskje ikke like nødvendig. For de som jobber i veianlegg og store masseuttak er det svært nødvendig med GPS. Men der er det ikke nødvendigvis sikkert man vil ha det likevel.

– Jaha…?

Dyrt å sprenge

PRESIS: Parallelle hull med jevn dybde er viktig for både sprengstofforbruk og rystelser. GPS boresystem på riggen gjør det lettere å jobbe presist.

– Det er dyrt å sprenge. For å få best mulig effekt av ladingen er det viktig at hullene er mest mulig parallelle. GPS hjelper til med å bore parallelle hull, med riktig kast og retning, jevn avstand og riktig dybde. Dybden kan være vanskelig å få nøyaktig i kupert terreng uten GPS.

– De som ikke vil ha GPS i pukkverk, hva er deres begrunnelse for det?

– Det kan være at de ikke borer og sprenger så ofte. Eller også at erfaringen de har i å lese bergmekanikk og struktur er viktigere, og «overgår» nødvendigheten av GPS. Om man kombinerer denne kunnskapen med GPS-basert Maskinkontroll vil man kunne øke sikkerhet, effektivitet samt spare penger. Det er flere i ferd med å oppdage, sier Michaelsen.

Gravesystem

Litt uti 2019 kommer de også med et system for gravemaskiner, som etter det vi forstår får en pris som antakelig vil være interessant for mange.

Hjertet i begge systemer er programvare fra Carlson, med tilhørende infrastruktur satt sammen av folk med inngående kjennskap til maskinstyring.

Selskapet ble stiftet i september 2017. Bak L5 International AS står svenske L5 Navigation AB, Björn Blomquist og Rolf Michaelsen. Blomquist og Michaelsen er likeverdige partnere i det norske selskapet, med sistnevnte som daglig leder.

Dette er folk som kan maskinstyring. Blomquist og MIchaelsen er to av Skandinavias mest erfarne karer innenfor maskinkontroll.

Ja, de er rett og slett blant de mest erfarne i verden på dette ferske fagfeltet. Hvis du har vært i bransjen en stund, så drar du kanskje kjensel på navnene?

Var med fra starten

De to var med på å introdusere maskinstyring i Norge fra begynnelsen av 2000-tallet. Blant annet gjennom sentrale roller sammen i Scanlaser og Leica.

  • Björn Blomquist kom fra landmåler siden, og jobbet i Bloms oppmåling fra 1994. Han kom inn i Scanlaser i 2000, forbindelse med introduksjonen av 3D maskinkontroll.
  • Rolf Michaelsen jobbet 17 år i Norgeodesi, etter å ha lært seg noen viktige prinsipper gjennom utdannelse som våpenteknisk offiser og tjeneste innen styring av rakettsystemer og posisjonering av artilleri i Forsvaret.

Fra 2004 jobbet Michaelsen og Björn Blomquist sammen i Hexagon Machine Control Division, med utvikling av forhandlere på Leica maskinkontroll i Norden og Baltikum. Senere ble dette utvidet til Europa og Russland. Hexagon kjøpte etter hvert Scanlaser.

I starten av 2013 gikk de over til Hexagon Mining Division, og har jobbet med maskinstyring, flåtestyring og geodetiske produkter for gruve industrien i Europa og Afrika. Flyselskapene elsket de to karene, og overøste dem med gull- og diamantkort for all reisingen.

Kolonnekjøring og Circle K-kaffe

BORESYSTEM: Her har Roger «Stæntrølle» Bergeengen akkurat tatt i bruk det nye borerystemet på Atlas-riggen. (Alle foto: Jørn Søderholm)

Nå sikter L5 International AS seg inn på det norske markedet. Da venter en helt annen slags reisevirksomhet, med Circle K-kaffe, fergeturer uten bonuspoeng og kolonnekjøring i stedet for innsjekkingskøer.

– Jeg gleder meg hver dag. Det er mye hyggeligere å våkne på et hotell i Mosjøen enn i Paris. Vi har noen godt fornøyde kunder allerede. Stangeland, Berthelsen & Garpestad og Kolbjørn Nilskog, for eksempel. Nå skal vi fokusere det vi er gode på her i Norge. Nord-Norge kommer vi til å satse spesielt på, sier Rolf Michaelsen.

Det siste henger sammen med marked og behov, ikke at Michaelsen selv kommer fra Bogen. Han ser likevel sitt snitt til å stikke innom «ho mamma» på vei til eller fra kundebesøk i Nord-Norge.

Quiz: Hvilken dialekt kommer «Stæntrølle» fra?