0-100 på 5,2 måneder

I mai ble det nye, delvis norskutviklede maskinstyringssystemet Makin3D lansert første gang. Et halvt år etter har system nummer 100 blitt montert. – Det har tatt litt av. Vi er veldig godt fornøyd, sier Jøran Bergsjøbrenden i Maskinstyring AS.

Karer med kake

F.v. Morten Wernberg, Thor Ambjørn Kjeldaas, Håkon Beheim og Jøran Bergsjøbrenden. (Foto: Jørn Søderholm)

SANDE: Det er tirsdag, en uke før jul. Fire karer sitter rundt et bord og en marsipankake. For to av dem er det en dag med historisk sus.

Vi flytter oss til etasjen under, et par kaffekopper og kakestykker senere.

Annonse

Nytt hovedkontor Kjeldaas AS

I verkstedet på det splitter nye hovedkontoret til entreprenørselskapet Kjeldaas AS er det sånn cirka halvfullt. Stemningen er rolig og avslappet.

høvel i verksted

Stormbull-høvelen har vært hos Kjeldaas siden 1971. Snart skal den ut til pynt. (Foto: Jørn Søderholm)

En Volvo FH750 får nye bremseklosser innenfor den ene porten. I et hjørne er mekanikerlærling Tor Emil Bergerud i innspurt på restaurering av selskapets aller første maskin:

En Stormbull høvel fra 69, som har vært i Kjeldaas´eie siden 1971.

Tor Emil Bergerud er lærling på verkstedet hos Kjeldaas. (Foto: Jørn Søderholm)

Innenfor den andre porten står selskapets nyeste maskin til klargjøring, en Volvo 380 beltegraver. Den skal etter jul ut på selskapets største jobb, på en industritomt i Hanekleiva med flytting av mye kubikk.

Makin3D nummer 100

Tekniker Martin Berg bytter skrutrekker med kakegaffel for et øyeblikk. Videofotograf er August Syverinsen i C/G Nord AS.

Tekniker Martin Berg bytter skrutrekker med kakegaffel for et øyeblikk. Videofotograf er August Syverinsen i C/G Nord AS. (Foto: Jørn Søderholm)

I hytta på 380-en er tekniker Martin Berg fra Maskinstyring AS i ferd med å montere et Makin3D maskinstyringsystem.

Nei, det er ikke skrivefeil. Systemet heter Makin3D, som en sammentrekning av samarbeidspartnerne Maskinstyring AS og Kinematic A/S i Danmark.

På gulvet utenfor tripper selgerne Jøran Bergsjøbrenden og Morten Wernberg. Ikke så mye av glede over marsipankaka, men snarere av frydefull stolthet over det som foregår på maskinen.

Dette er nemlig installasjon nummer 100 av det delvis norskutviklede maskinstyringssystemet. Og det skjer kun et halvt år etter at de lanserte systemet med brask og bram på Vei og anlegg i mai.

Derimellom har det vært sommerferie. Det vil si at 100 systemer er installert og tatt i bruk – og enda flere solgt men ikke levert – på drøyt fem måneders arbeidstid. Det er rundt 17 systemer i måneden, det.

– Som forventet?

Har tatt litt av

Stikningsansvarlig Håkon Beheim, flankert av fornøyde selgere Jøran Bergsjøbrenden t.v. og Morten Wernberg.

Stikningsansvarlig Håkon Beheim, flankert av fornøyde selgere Jøran Bergsjøbrenden t.v. og Morten Wernberg. (Foto: Jørn Søderholm)

– Ha ha, nei ikke helt. Vi budsjetterte overfor vår danske samarbeidspartner med fire og et halvt systemer pr måned det første halvåret. Deretter seks og et halvt. Vi trodde det kom til å bli mer. Men ikke så mye. Så det har tatt litt av, sier Jøran Bergsjøbrenden i Maskinstyring AS.

Han og selgermakker Morten Wernberg er naturlig nok veldig fornøyd med de tallene. Og minst like fornøyd med antallet reklamasjoner.

– Hundre systemer i drift nå. Og ikke én som har sagt noe negativt. Vi er fornøyd med det. Dette blir en bra jul, sier Morten Wernberg.

Maskinstyring AS og Makin3D fikk en skikkelig flying start med lanseringen på messa i vår.

Flying start på Vei og Anlegg 2018

– 60 solgte systemer i løpet av messa. Vi ville vært fornøyd med 20, humrer Wernberg.

Maskinstyring AS var Leica-forhandler fram til denne lanseringen. De driver fortsatt support på Leica-systemer, men selger i dag kun Makin3D.

System nummer 100 ble altså installert på en ny maskin hos Kjeldaas AS fra Sande. Litt tilfeldig, men ikke helt. Vestfold-entreprenøren har nemlig stått for ti prosent av salget av det nye systemet, hvis vi inkluderer handshaken vi bevitnet over marsipankaka denne adventstirsdagen.

380-en på disse bildene fikk installasjon nummer fire, og et par Volvo 170 hjulgravere får ytterligere hvert sitt system når Volvo leverer dem en gang utpå vinteren.

– Hvorfor Makin3D?

Gutta i maskinene fornøyd

– Litt på grunn av Maskinstyring AS som leverandør. Vi har brukt dem lenge, med Leica systemer. De gir god support. Så kom dette nye systemet. Vi testet det, og gutta ute i maskinene er veldig fornøyd alle sammen. Selv han på 60 som synes maskinstyring er noe tull har tatt det i bruk, sier stikningsansvarlig Håkon Beheim i Kjeldaas AS.

– Hva er gutta fornøyd med?

– De skryter av hastigheten på sensorene, og at de slipper å vente. All bruk er «drag and drop». Dataflyten mellom kontor og maskiner går lettere, med datasynkronisering i sanntid. Kontoret og alle de andre maskinene på anlegget har oppdatert informasjon, sier Beheim.

Nummer én hos Melby Maskin AS

Morgenbesøk hos Melby Maskin AS, som fikk installasjon nummer én (betatest) og to av Makin3D. (Foto: Jøran Bergsjøbrenden)

Samme dag som klistremerket med nummer 100 ble limt på loddet til Kjeldaas´ Volvo 380 var gutta fra Maskinstyring AS på besøk hos Melby Maskin AS på Skotterud, som fikk installert system nummer én tidligere i år.

Testing i felt

Ikke bare fikk Melby installasjon nummer én, de hadde også en sentral rolle i betatesting av systemet på senhøsten og førjulsvinteren i fjor.

Slik ser Makin3D ut, operativt i hytta

Slik ser Makin3D ut, operativt i hytta. (Foto: Leverandør / maskinfører)

Nærmere bestemt i en Cat 324, eiet av Hans Reidar Melby og med sjåfør Tobias bak spakene.

– Begge de to var like fremoverlente og interesserte. De ble valgt som testpilot fordi de jobbet på lett tilgjengelige prosjekter som tillot tett oppfølging uten for mye spørsmål. Den første felttesten i varierende forhold ble gjort 13. november, og systemet ble montert i maskin klart til betatest 27. november. Gjennom testingen har vi hatt god dialog og utvekslet mange gode erfaringer, Henning Langnes i Maskinstyring AS.

9. april fikk Melby installert sitt system nummer to, i en Cat M315F.