2D laser maskinstyring på mobilen

Interessert i siste nytt på maskinstyringsfronten? Sjekk denne, fra Trimbles årlige nyhetsslipp: Vekt og maskinstyring i samme skjerm, maskinstyring på mobilen og tiltautomatikk på tiltrotatoren.

SUNNYVALE, California: Trimble gjennomførte nylig sin niende internasjonale Dimensions brukerkonferanse, med over 4800 deltakere fra over 96 land.

Trimble Dimensions

Få steder snakkes det så bredt om maskinstyring som på Trimble Dimensions. Her er de siste nyvinningene og trendene inne landbruk, bygg, anlegg, kriminalteknikk, skogbruk, geospatiale tjenester, kartlegging og GIS, myndigheter, landadministrasjon, konstruksjon i vann, mobil kartlegging, overvåkning, fotogrammetri og fjernanalyser, steinbrudd og grustak, jernbane, skanning, oppmåling, transport og logistikk samt VA- og EL-nett.

Annonse

Og sikkert mer enn det også.

Deltakerne fikk se hvordan andre bruker Trimbles teknologi for å omdanne data til nyttig informasjon.

Nyheter

Trimbles bygg- og anleggsdivisjon presenterte fem nye teknologiløsninger på konferansen (mer detaljert info lenger ned):

  • Earthworks GO! – maskinstyring på mobilen
  • Automatikk på Engcon og Rototilt tiltrotator
  • Maskinstyring og Loadrite vekt i én og samme boks
  • Ny Business Center, to tidligere versjoner slått sammen til én
Karsten Haukås, Sitech Norge

Karsten Haukås, daglig leder i Sitech Norge. Bildet t.h. er ikke den nye vektløsningen fra Trimble. (Arkivfoto: Jørn Søderholm)

– Det som vel er mest spennende i dag er det integrerte vektsystemet. For første gang kan nå teknologikunder få dette i én boks. Tidligere måtte de ha to separate systemer for dette, noe som gjorde ting både dyrere og mer komplisert.

Det sier daglig leder Karsten Haukås i Sitech Norway AS. Han påpeker at vekt er et viktig redskap for optimalisering av driften.

Viktig vekt

– Riktig lasting hver gang vil effektivisere kjøringen. Man får utnyttet kapasiteten maksmalt hver gang, og unngår overlast. For mye last gir ekstra slitasje, og i verste fall et klekkelig gebyr fra øvrigheta om man beveger seg på offentlig vei, sier han.

Full oppfølging av maskin og riktig lasting på én skjerm, og enklere å følge med, der altså.

Tilt-automatikk

Hos Sitech Norway er de er også glad for automatikken Trimble har laget på tiltrotator. Den skal gi riktig vinkel på redskapen uansett rotasjonsvinkel.

Med den utstrakte bruken av tiltrotatorer på norske gravemaskiner bør det være en funksjon en og annen kan ha nytte av. Vi har tidligere skrevet om dette på Engcon, men det går også til Rototilt. Begge merker forutsetter nyeste generasjon tilt med tilhørende styringssystem.

Markedssjef Vibeke Skanke i Sitech Norway holder også en pekefinger på det nye, bærbare Earthworks GO som et nytt og spennende konsept.

– Det finnes ingen andre bærbare maskinkontroll-systemer. Nå er det kun tilgjengelig for noen typer kompaktlastere, men vil nok med tiden bli kompatibelt med andre, sier Vibeke Skanke.

Hun er markedsansvarlig for Sitech i Norge, Sverige, Danmark og Nederland.

Her er mer detaljert om nyhetene fra Trimble.

Earthworks GO!

Earthworks GO! 2D light maskinstyring til Cat og Bobcat kompaktlaster med høvelforsats.

Earthworks GO! 2D light maskinstyring til Cat og Bobcat kompaktlaster med høvelforsats. (Illustrasjon: Trimble)

Trimble Earthworks GO! (utropstegnet er en del av produktnavnet, red anm.) er en en ny mobilbasert 2D maskinstyring for kompaktlaster med høvel. Den eneste kompakte maskinstyringsløsningen som er tilgjengelig i dag, og som kjører på Android- eller iOS-smarttelefoner.

I første omgang kun for Cat kompaktlastere, men kommer etter sigende til flere.

– Trimble Earthworks GO! kan brukes til planering av flate områder, med laserbasert posisjon i sanntid. Krever lite opplæring, sier Trimble.

Trimble Earthworks GO

Med GO-boksen, de to laserne og en mobil har du en fullt operativ 2D maskinstyring. (Foto: Trimble)

GO! er en lightversjon av den originale Earthworks. En bærbar versjon som også kan benyttes med iOS, mens den originale kun går på Android. Plattformen er ny, men basert på den originale Earthworks.

– Man kan bruke sin egen mobiltelefon – iOS eller Android. En bærbar GO-boks og to lasermottakere, så er man er i full gang. I automatikk, sier Vibeke Skanke.

Loadrite Payload

Maskinstyring og lastevekt i én og samme skjerm. Loadrite Payload Management integreres i Trimble Earthworks-maskinstyringsplattformen for gravemaskiner. Integrasjonen gjør det mulig å grave riktig i designet, og å registrere lastet vekt på samme Trimble Earthworks-skjerm. Kan installeres på alle gravemaskiner med Trimble Earthworks.

– Den eneste løsningen som kan ettermonteres på mange forskjellige maskintyper, og som kan kombinere maskinstyring med lasthåndtering.

Det sier Scott Crozier, Trimbles sjef for sivile konstruksjonssystemer, i en pressemelding.

Trimble Business Center

Trimble slår sammen Business Center og Business Center HCE til én enkelt versjon for måling og bygg og anlegg. Samme programvareløsning til kontorbruk for både landmåling, bygg og anlegg.

Har støtte for mobil mapping og data fra jordbasert skanning, 3D-skanning, luftbasert foto og skanning fra UAV og andre sensordata for å gi rask opprettelse av ortomosaikk og svært nøyaktige overflatemodeller. Denne versjonen inneholder også nye verktøy for å lage ferdige produkter i CAD og GIS med utgangspunkt i komplekse 3D-punktskyer.

Den har også en funksjon for objektbasert bildeanalyse, som reduserer tiden det tar å trekke ut objekter som for eksempel trær, stolper og skilt fra punktskyen.

Tilt-automatikk

Automatisk styring av tiltvinkel på skuffa, uansett rotasjon. Føreren velger høyde og rotasjon, Trimble Earthworks holder styr på vinkelen. Funker på Engcon og Rototilt, med deres nyeste styresystemer.